REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Sinanas Uzunas savo kebabinėje Vilniuje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Turkas Sinanas Uzunas (Sinan Uzun)Lietuvoje gyvena jau šešerius metus. Ir jam čia patinka. Sako, kuo toliau, tuo žmonės jį maloniau priima, geriau pažįsta, o ir kreivų žvilgsnių, žinant kai kurių lietuvių įtarumą musulmonams, pasitaiko vis mažiau. Sinanas sako, kad jo vaikai augs Lietuvoje – čia, pasak jo, geriau nei gimtinėje.

14

Turkas Sinanas Uzunas (Sinan Uzun)Lietuvoje gyvena jau šešerius metus. Ir jam čia patinka. Sako, kuo toliau, tuo žmonės jį maloniau priima, geriau pažįsta, o ir kreivų žvilgsnių, žinant kai kurių lietuvių įtarumą musulmonams, pasitaiko vis mažiau. Sinanas sako, kad jo vaikai augs Lietuvoje – čia, pasak jo, geriau nei gimtinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atvažiavau į Lietuvą dėl savo žmonos – ji yra lietuvė. Su ja susipažinome prieš 11 metų Antalijoje (Turkijos kurortas – red.). Galiausiai nutarėme kartu važiuoti į Lietuvą.

REKLAMA

Iš pradžių čia nieko neveikiau, nes nemokėjau kalbos, nežinojau, ką dirbti. Tada susipažinau su kitu turku, pažiūrėjau, kokie darbai man tiktų ir supratau, kad galiu gaminti kebabus. Turkijoje to nesu daręs – kebabus išmokau gaminti čia, Lietuvoje“, – su šypsena veide ir spindinčiomis akimis pasakoja Sinanas.

Tad iš pradžių jaunas vyras buvo paprastu kebabinės darbuotoju, ir jam, kaip pats teigia, gerai sekasi.

„Aš dariau skanius kebabus ir bendravau su žmonėmis, kas man puikiai sekėsi. Tuo tarpu mano šefui kažkas nesisekė, verslas jam nesiėjo labai gerai. Aš jam ir pasiūliau išnuomoti tą kebabinę man. Jis sutiko.

REKLAMA
REKLAMA

Tada pas mane į kebabinę atėjo vienas mokslininkas. Paragavęs mano kebabo, jis pasiūlė padaryti reklamą. Vieną mėnesį pabandėm, ir buvo labai gerai. Po septynių mėnesių pasakiau savininkui, kad kebabinę jau galiu nusipirkti“, - sėkmės istoriją džiugiai pasakojo Sinanas.

Verslo pradžia su minusu

Imigrantas sako, kad Lietuvoje būti verslininku nesunku: čia, pasak jo, yra mažiau popierizmo nei Turkijoje.

„Verslą Lietuvoje pradėjau su – 1000 (litų – red.), ir nieko. Dabar, galiu pasakyti, sekasi tikrai neblogai: turim septynis darbuotojus, dar kelis priimsiu. Nors kolektyve būna visko, bet mes gerai bendraujam – kartą per kelis mėnesius uždarome kebabinę ir einame visi kartu valgyti“, – kalbėjo Sinanas, pats kebabinėje būnantis kasdien. Nors daugelis verslininkų skundžiasi, kad Lietuvoje per dideli mokesčiai, Sinanas į tai žvelgia optimistiškai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O ką darysi, reikia mokėti. Lauksim, gal kada sumažės“, – teigė jis. Ir laukti vyras bus pasiruošęs ilgai, nes tris savo vaikus 33-ejų metų vyras nori auginti Lietuvoje.

„Nenoriu, kad vaikai augtų Turkijoje, nes ten neramu ir ten labai daug chaoso – pažiūrėkit, kaip žmonės važinėja gatvėse. Paskutiniu metu Turkija man visai nepatiko – be to, ten grobia vaikus, ten tėvai bijo juos palikti vienus, o mano vaikai Lietuvoje išeina ryte ir grįžta vėlai vakare – aš esu dėl jų ramus“, – kalbėjo Sinanas.

Priėmė šiltai

Musulmonas prisimena, kad, kai jis atvyko į Lietuvą, žmonos šeima jį priėmė šiltai.

„Lietuvoje kai kurie žmonės visai nemėgsta užsieniečių, o kiti labai mėgsta – žmonos šeima buvo iš pastarųjų. Ir nors yra tekę gatvėje išgirsti ir nemalonių replikų, tačiau jų buvo labai mažai. Dabar mane beveik visi pažįsta – gatvėje su manimi nori „selfio“, – linksmai pasakoja Sinanas.

REKLAMA

Kebabinės savininkas sako, kad populiarumas auga kartu su „Facebooko“ puslapiu – „Sinano kebabai“ turi beveik 14 tūkst. „like’ų“, vyras daro vaizdo transliacijas, sudalyvauja televizijos laidose.

„Nenorėjau to populiarumo, bet taip išeina!“ – sakė Sinanas dar prieš pradedant interviu, teiraudamasis, ar nebūtų galima apsieiti be nuotraukų. Tačiau juk nuotraukos – pats įdomumas!

Žmonės labiau padeda

Lygindamas lietuvius ir turkus, Sinanas sako, kad jo kraštiečiai – šiltesni ir labiau padedantys.

„Pas mus žmonės visada nori padėti – pavyzdžiui, jei tau sugedo automobilis, iškart kiti padės. Lietuvoje dažnai šiaip sau nepadeda, nori kažko atgal. Tačiau šiaip Lietuvoje gyventi labai gera ir ramu, o Turkijoje dabar išvis neramu“, – sako Sinanas.

REKLAMA

Galvojo, kad mirs

Vyras sako, kad šešerius metus nebuvęs gimtinėje, prieš daugiau nei savaitę ją aplankė. Į Stambulą Sinanas pateko kaip tik tuomet, kai šalyje prasidėjo karinis perversmas.

„Buvo labai baisu: aplink skraidė lėktuvai, šaudė, buvo bombų, gatvėse buvo tikra panika ir chaosas – lėktuvų aikštelėse buvo pilna žmonių – visi buvo, kur nori. Galvojau, kad grįžau po šešerių metų į Turkiją ir turėsiu dabar mirti.

Apie politiką šnekėti pavojinga

Paklaustas, ar jis palaiko Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, Sinanas tiesiai neatsakė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra daug scenarijų apie tai, kas įvyko Turkijoje – vieni mano vienaip, kiti kitaip, o teisybės niekas nežino. Man bus 33-eji metai, o aš dar nė karto nebalsavau rinkimuose, nes nėra už ką balsuoti. Apie politiką šnekėti labai pavojinga ir išvis nemėgstu apie politiką šnekėti. Pavyzdžiui, mano šeima dėl politikos susipyko, nes vieni palaikė prezidentą, o kiti ne.

Aš ir su žmona šiandien ryte susipykau dėl politikos, nes ji pasisako prieš prezidentą, o aš jai ir sakau: ne tavo reikalas šnekėti apie mano prezidentą, ir ne mano reikalas apie jį šnekėti. Nenoriu šnekėti apie politiką ir pyktis“, – kalbėjo surimtėjęs Sinanas.

REKLAMA

Islamas ir terorizmas

Jis prisimena prieš metus susipažinęs su viena mergina, kuri prisipažino anksčiau galvojusi, kad visi turkai yra teroristai.

„Tai yra didžiausia nesąmonė. Dabar visa Europa galvoja, kad islamas yra terorizmas, o mūsų religija nesako, kad žudytume žmonės. Niekur to nerašo. Aš sakau visiems: skaitykite apie islamą, ką sako apie mūsų religiją.

Islamas nieko bendro neturi su terorizmu, o ISIS neturi nieko bendro su islamu. Aš tikrai pykstu, kad dabar Europoje islamą ir musulmonus prilygina terorizmui. Aišku, dėl to nenoriu šaudyti ir muštis. Mes norime, kad žmonės sužinotų, kad islamas ir terorizmas neina išvien“, -kalba Sinanas.

Vyras, paklaustas, apie savo didžiausią svajonę, atsako – visada būti laimingas. Tai, pasak jo, šimtu procentu išpildyti kol kas nepavyksta, bet sekasi tikrai neblogai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų