REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendumo rezultatai Didžiojoje Britanijoje pagreitins finansinių rinkų krizę, pareiškė milijardierius George’as Sorosas. Jo teigimu, kontinentinės Europos bankinei sistemai teks „rimti išbandymai“.

Referendumo rezultatai Didžiojoje Britanijoje pagreitins finansinių rinkų krizę, pareiškė milijardierius George’as Sorosas. Jo teigimu, kontinentinės Europos bankinei sistemai teks „rimti išbandymai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos sprendimas trauktis iš Europos Sąjungos („Brexit“) „išjudino“ krizę finansų rinkose, analogišką tai, kuri prasidėjo 2007-2008 metais, pareiškė amerikiečių finansininkas, ketvirtadienį kalbėjęs europarlamentarams.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad iki šiol krizė „vystėsi iš lėto“, tačiau dabar dėl „Brexit“ ji pagreitės, praneša „Bloomberg“. „Tikėtina, tai (Brexit) sustiprins defliacines tendencijas, kurios jau ir taip buvo išplitusios“, – pareiškė G. Sorosas.

Kontinentinės Europos bankų sistema dėl ribotos finansinės politikos dar neatsigavo nuo prieš tai buvusios krizės ir dabar jai tenka „rimti išbandymai“, pareiškė milijardierius. Jo teigimu, būdas su tuo kovoti yra puikiai žinomas – pasinaudoti euro zonos stabilizacijos fondu. „Deja, politinės ir ideologinės priešpriešos euro zonos viduje stovi tam skersai kelio“, – pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo baigtis Didžiojoje Britanijoje reiškia, kad „numanoma tapo labai realu“, pridūrė jis. „Svaras krito, Škotija grasina atsiskirti, o kai kurie darbo klasės žmonės, kurie palaikė pasitraukimo kampaniją, pradeda suvokti tą niūrią ateitį, kuri laukia ir šalies, ir jų asmeniškai“, – pažymėjo milijardierius.

G. Sorosas, kurio turtus „Forbes“ vertina 24,9 mlrd. dolerių (23-ioji vieta milijardierių sąraše), birželio 21-ąją paviešino laišką, kuriame teigė, kad Didžiajai Britanijai nusprendus pasitraukti iš ES, svaro vertė gali kristi daugiau nei 20 proc. Ši devalvacija bus „stipresnė ir labiau viską griaunanti“, negu 1992-ųjų „juodojo trečiadienio“ metu, kuomet britų valiuotos kursas nukrito 15 proc., pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus dviem dienoms po paviešinto laiško vykusio referendumo metu dauguma britų (51,9 proc.) balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Po to svaro kursas dolerio atžvilgiu nukrito iki žemiausio lygio nuo pat 1985 metų.

Europos Sąjungos griūtis neišvengiama

Išsyk po referendumo George’as Sorosas paskelbė, kad Didžiajai Britanijai nubalsavus už pasitraukimą iš ES, „Europos Sąjungos byrėjimo procesas tapo neišvengiamu“, tačiau matė galimybę aljansui persiorientuoti pagal naujas sąlygas.

„Dabar katastrofiškas scenarijus, kurio daugelis baiminosi, materializavosi, pavertęs Europos Sąjungos griūtį praktiškai neišvengiama“, – rašė George’as Sorosas „Project Syndicate“ portale.

REKLAMA

Anot G. Soroso, Europos Sąjungoje susikaupė daug neišspręstų problemų, kurios praktiškai nepalieka galimybių, kad sąjunga bus išsaugota po Britanijos pasitraukimo.

„Įtampa tarp Europos Sąjungos narių pasiekė lūžio tašką, ir ne tik dėl pabėgėlių, tačiau ir dėl prieštaravimų santykiuose tarp šalių narių kreditorių ir šalių skolininkių euro zonos ribose“, – mano finansininkas.

Tačiau G. Sorosas siūlė suinteresuotoms pusėms „nenuleisti“ rankų ir pabandyti išsaugoti Europos Sąjungą, ją rekonstruojant.

REKLAMA

Pasak G. Soroso, pati Britanija gali sulaukti, o gali ir nesulaukti numanomos naudos iš „Brexit“. Tačiau trumpalaikėje ir vidutinės trukmės perspektyvoje, anot finansininko, britų laukia sunkūs laikai: svaro vertė po referendumo rezultatų paskelbimo krito iki mažiausio rodiklio per pastaruosius 30 metų, o artimiausiu metu finansų rinkos išliks nestabilios.

„Maža to, ir pati Didžioji Karalystė gali neišgyventi. Škotija, kuri balsavo už išlikimą Europos Sąjungoje, gali vėl pabandyti siekti nepriklausomybės, o kai kurie oficialūs Šiaurės Airijos asmenys, kur rinkėjai taip pat balsavo prieš pasitraukimą, jau pakvietė jungtis prie kaimyninės Airijos“, – pažymėjo G. Sorosas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų