REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kurie bent truputį seka, kas vyksta valdžios padangėje, turbūt pastebėjo, kad parlamentarams labai rūpi vaikai. Jūsų vaikai. Iškart patikslinu – nelabai svarbu, ar jie sotūs ir saugūs, laimingi ir nuovokūs. Svarbiau, kad jie išvis gimtų. Nors ne – kartais kur kas svarbiau, kad negimtų. Svarbu, kad jie privalėtų laikyti matematikos egzaminą, bet nieko tokio, jei tai darys su kūdikiu ant rankų.

Tie, kurie bent truputį seka, kas vyksta valdžios padangėje, turbūt pastebėjo, kad parlamentarams labai rūpi vaikai. Jūsų vaikai. Iškart patikslinu – nelabai svarbu, ar jie sotūs ir saugūs, laimingi ir nuovokūs. Svarbiau, kad jie išvis gimtų. Nors ne – kartais kur kas svarbiau, kad negimtų. Svarbu, kad jie privalėtų laikyti matematikos egzaminą, bet nieko tokio, jei tai darys su kūdikiu ant rankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelabai aišku? Nieko tokio, logikos čia ir nėra. Nes valdžia demografijos lygį „kelia“ įspūdingais metodais. Bet apie viską nuo pradžių. Taip, gimstamumas Lietuvoje mažėja ir visos be išimties partijos jaučia pareigą žadėti, kad kažkaip šią problemą spręs.

REKLAMA

Ką sufleruoja logika? Jeigu jauna pora nori susilaukti vaiko ir nepaleisti jo į skurdą, ji svarsto, ar užteks pinigų jį auginti, ar po ilgesnio laiko į darbą grįžusi mama ten dar bus laukiama. Labai svarbu, ar vaikui bus vietos darželyje, o gal teks samdyti auklę, kurios alga bus didesnė nei jūsų pačių? O kur dar mokesčių našta. Tik štai, gilesniems svarstymams šiomis temomis Seimo nariai sunkiai randa laiko. Apie tai padiskutuojama probėgšmiais, dažniausiai – artėjant rinkimams.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnė problema – šeimos sąvoka

Užtat antradienį Seimas valandą praleido diskutuodamas, kas yra šeima. Dedu galvą, kad niekam, be saujelės Seimo dešiniųjų, toks klausimas nė kiek nerūpi. Jums aišku, kas yra jūsų šeima, net jei esate išsituokę, turite vaikų arba neturite. Žinoma, viso to esmė – neleisti šeima vadintis vienalytėms poroms. Tačiau „liūdnoji“ žinia konservatoriams, kad vienalyčių porų buvo, yra ir bus.

Kovoti su susikurtais priešais gal ir smagu, bet per tas diskusijas jau primiršome demografiją. Matote, kaip lengva nuklysti į lankas? Tą patį antradienį, per tą patį posėdį Seimas pagaliau skyrė laiko klausimui, kurio jau daug metų laukė 50 tūkst. porų. Porų, kurios trokšta susilaukti vaiko, tačiau negali, nes Lietuva tapusi sala, kurioje nepasiturintys tėvai neišgali pagalbinio apvaisinimo. Įstatymas priimtas, turėtume šaukti „valio“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Betgi ne, Seimas konservatorių ir Bažnyčios įtaka sugebėjo uždrausti naudoti moderniausias pagalbinio apvaisinimo technologijas. Taigi, vietoje dešimčių tūkstančių naujagimių tėvynėje pagalbos nesulauks net ir turtingieji. Žmonės procedūros paprasčiausiai vyks į Latviją. Dievas neleidžia rinktis embrionų, bet Seimas jums gali uždrausti naudotis mokslo pasiekimais. Genialu, ar ne?

Atsakingiems negalima, kaimas nerūpi

Tačiau, nors išsvajoto kūdikio negali susilaukti jo trokštantieji, štai socialinės rizikos šeimos juos gimdo kasmet, kartais – ir dažniau. Retkarčiais ir nužudo, bet diskusijos apie žiaurią realybę, kurioje auga tūkstančiai Lietuvos piliečių, kyla net rečiau nei svarstymai, kas yra šeima. Kai metų pradžioje tėvas du savo vaikus sumetė į šulinį, Vyriausybė žadėjo specialią programą, kaip gelbėti prasigėrusią provinciją. Ar kas nors regėjo veiksmų planą? Ne, nes negali matyti to, ko nėra. Faktas tik, kad vaikai palaidoti, tėvas uždarytas į belangę, o motina spėjo ir į užsienį išvykti. O smurtą, skurdą ir neviltį kasdien regi dešimtys tūkstančių. Regi, nes jis yra, skirtingai nei žadėtoji Vyriausybės programa.

REKLAMA

Paauglės gimdo, bet švietimo nereikia

Didžiausi cinikai gal pagalvoja ir šitaip: jeigu ne provincijos vislumas, skaičiai demografijos lentelėse būtų dar kuklesni. Nemažai prisideda ir gimdančios paauglės. Pagal šią statistiką irgi esame tarp pirmaujančiųjų Europoje. Sakote, mokyklose reikėtų lytinio švietimo? Logika byloja, kad taip, tačiau konservatorių reikalavimu Seimas tokio įstatymo net nesvarsto. Lytinį ugdymą jie vadina „lytinių santykių propaganda“. Švietimo ir mokslo ministrė tokiam požiūriui neprieštarauja. Buvusi mokytoja pareiškė neįsivaizduojanti, kad tokios pamokos galėtų egzistuoti. Lytinis švietimas esą turi „ateiti iš šeimos“. Tos pačios, kurios sąvokos Seimas nežino kaip apibrėžti.

REKLAMA

Taigi, kaip rūpestį vaikais įsivaizduoja tautos išrinktieji?

1) Vaikų turi būti kuo daugiau, nieko tokio, jei juos gimdo socialinių įgūdžių neturintys asmenys, bet nevaisingoms poroms reikia apsunkinti kelią pagalbai, nes sekuliarioje valstybėje mokslui prieštarauja Bažnyčia.

2) Blogai, jeigu gimdo nepilnametės, bet lytinio ugdymo pamokos nereikalingos.

3) Apie santykius vaikams turi aiškinti šeima, bet valdžia nėra įsitikinusi, ar jūsų šeima yra tikra. Kas jaunuolius turi šviesti šiais klausimais, jeigu jūsų šeima „netikra“, parlamentarai kol kas nediskutavo. Bet gali būti, kad dar skirs tam laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4) Kas bus, jei ūgtelėjusiam vaikui nerasite darželio – jūsų pačių reikalas. Kai valdžios veiksmuose tiek „logikos“, nenuostabu, kad gimstamumas nedidėja. Ir tuo kaltinti vien konservatorių neišeina, nes antradienį balsavimuose juos palaikė ir „darbiečiai“ su „tvarkiečiais“. Jie yra socialdemokratų partneriai, vadinasi, koalicija šiuo klausimu nediskutavo ir jai tai nėra prioritetas. O tai reiškia, kad sprendimams trūksta paprasčiausios politinės valios. Taigi, ar tikrai valdžiai rūpi jūsų vaikai?

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų