REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Argi valstybinės institucijos nesukurtos tam, kad padėtų žmogui, rūpintųsi jo sveikata, gyvenimo kokybe, spręstų jo bėdas? Stebint pastarojo meto Vyriausybės išsidirbinėjimus, peršasi išvada, kad tikrai ne tam. Bet apie viską nuo pradžių.

Argi valstybinės institucijos nesukurtos tam, kad padėtų žmogui, rūpintųsi jo sveikata, gyvenimo kokybe, spręstų jo bėdas? Stebint pastarojo meto Vyriausybės išsidirbinėjimus, peršasi išvada, kad tikrai ne tam. Bet apie viską nuo pradžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė pramiegojo

Kai kartu su Seimo Darbo partijos frakcija užregistravome nutarimą „Dėl vasaros laiko taikymo Lietuvos Respublikos teritorijoje“, kuriuo siūlėme Vyriausybei teikti Europos Komisijai siūlymą, kad kiekviena valstybė narė galėtų pati apsispręsti dėl vasaros laiko taikymo jos teritorijoje ir jam pritarė Seimas, vyliausi, kad pagaliau bus atsikvošėta ir užkirstas kelias bereikalingam, žmonių sveikatą žalojančiam laikrodžių sukiojimui dukart metuose. Tačiau labai smarkiai klydau. Vyriausybė neįvykdė Seimo nutarimo, neatliko gyventojų nuomonės apklausos bei išsamių tyrimų dėl laikrodžio sukiojimo poveikio žmonių sveikatai ir nesikreipė į EK. Ir to nepadarė jau ne pirmą kartą.

REKLAMA

Europos Parlamento (EP) ir Tarybos direktyva, nuo 2002 m. reglamentuojanti tikslią vasaros laiko pradžią ir pabaigą, Europos Sąjungos valstybėse narėse, taip pat ir Lietuvoje, galioja neribotai, tačiau Europos Komisija (EK) kas penkeri metai EP, Tarybai ir Ekonomikos bei socialinių reikalų komitetui teikia ataskaitą apie šios direktyvos nuostatų poveikį atitinkamiems sektoriams. Ataskaita rengiama remiantis valstybių narių EK pateikta informacija. Taigi, mūsų Vyriausybė jau praleido galimybę užkirsti kelią laikrodžių sukiojimui ir laiko kaitaliojimui – tai buvo galima padaryti dar 2011 m., kai irgi buvo priimtas Seimo nutarimas siūlyti Vyriausybei, kad ši EK pasiūlytų pakeisti Direktyvos nuostatas kartu pateikiant nuomonę dėl vasaros laiko netaikymo Lietuvos Respublikos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Niekam neįdomu, ko nori žmonės

Apie laikrodžių rodyklių sukiojimo žalą žmogaus sveikatai kalbėjau jau ne kartą, tokias išvadas yra patvirtinęs ir ne vienas mokslininkų atliktas tyrimas. Kad ir naujausias, atliktas Skandinavijoje, Turku universitete: Suomijos gydytojas Jori Ruuskanenas kartu su komanda išnagrinėjo daugiau kaip 3000 pacientų, gulėjusių ligoninėje, ligos istorijas ir jas palygino su kitų beveik 12 000 ligonių, paguldytų dėl insulto 2 savaitės prieš ir 2 savaitės po laikrodžio rodyklių persukimo. Tyrimo rezultatai stebinantys – per pirmąsias dvi dienas po laiko sukiojimo bendras išeminio insulto dažnis buvo 8 proc. didesnis. Taigi išvada aiški – laiko sukiojimas neigiamai veikia žmogaus organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 9 d. Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje nutarėme dar kartą kreiptis į Vyriausybę, prašant atlikti naują Lietuvos gyventojų apklausą dėl vasaros laiko taikymo bei pavesti SAM atlikti mokslinius tyrimus dėl vasaros laiko poveikio Lietuvos žmonių sveikatai ir pateikti išvadas.

Tačiau panašu, kad Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nė motais Lietuvos žmonių norai ir pageidavimai. Ji turi labai labai „rimtą“ pasiteisinimą – nėra pinigų. SAM aiškina, kad Lietuvoje netikslinga atlikinėti išsamius tyrimus ir laiko sukiojimo poveikio analizę, nes yra kitų, svarbesnių problemų, o pinigų tai nėra...

REKLAMA

Mane nuoširdžiai stebina toks SAM valdininkų trumparegiškumas – argi aplink mus mažai streso, įtampos, nuovargio, kad dengiantis pinigų stygiumi, būtų paliktas dar vienas papildomas dirgiklis – laiko kaitaliojimas?

Neapsikentę Vyriausybės neveiksnumo, kreipėmės į „Baltijos tyrimus“, kurie Darbo partijos užsakymu kovo 23-29 d. atliko gyventojų apklausą (1020 respondentų). Jos rezultatai nebuvo netikėti ar stebinantys – laiko kaitaliojimui nepritaria 82 procentai apklaustųjų. Be to, mūsų atlikta apklausa parodė, kad ženkliai padaugėjo žmonių, kurie nenori sukioti laikrodžio, nes 2012 m. atliktos apklausos duomenimis laikrodžio sukiojimui nepritarė 52 procentai apklaustųjų, o dabar jų padaugėjo net 30 proc.

REKLAMA

Džiugu, kad Švietimo ir mokslo ministerija ėmėsi iniciatyvos ir apklausė švietimo bendruomenę dėl laikrodžių sukiojimo poveikio bei pateikė rezultatus. Ministerija sulaukė 22 900 respondentų nuomonės. Iš apklausos paaiškėjo, kad 74 proc. švietimo įstaigų bendruomenių atstovų – vadovų, mokytojų, dėstytojų, mokinių, tėvų, studentų – mano, kad nereikia keisti laiko bei persukinėti laikrodžio rudenį ir pavasarį.

Kadangi EK dar penkeriems metams paliko galioti laikrodžių sukiojimą, turime pakankamai laiko atlikti tikrai išsamius ir kompetentingus tyrimus, kurie, neabejoju, patvirtins tai, ką ir taip visi žino – laiko kaitaliojimas kenkia žmonių sveikatai ir yra visiškai nereikalingas. Bet gal turėdama tokius tyrimų rezultatus Vyriausybė nebesiteisins, kad neturi pagrindo kreiptis į EK ir pagaliau pasirūpins, kad gyventumėme tokiu laiku, kuris mums priimtiniausias?

Dangutė Mikutienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Seimo Darbo partijos frakcijos narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų