• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro paragino šalininkus surengti visuotinį streiką ir „sukilimą“, jei opozicijai pavyks nušalinti jį per referendumą.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro paragino šalininkus surengti visuotinį streiką ir „sukilimą“, jei opozicijai pavyks nušalinti jį per referendumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepsninga N.Maduro Gegužės 1-osios kalba buvo pasakyta Venesuelos padrąsintai opozicijai rengiantis antradienį pristatyti dešimtkart daugiau nei 200 tūkst. parašų, kurių reikia norint pradėti organizuoti referendumą nepopuliariam prezidentui nušalinti. N.Maduro daugelis kaltina dėl šalį ištikusios ekonominės krizės.

REKLAMA

N.Maduro žadėjo kovoti už savo postą, nors šalį ištikus didelei krizei vyko riaušės ir plėšikavimai antrame pagal dydį mieste Marakaibe, dėl kasdienio elektros išjungimo keturioms valandoms energijos taupymo tikslais. „Jeigu oligarchija vieną dieną padarys kažką prieš mane ir sugebės užimti šiuos rūmus, įsakau jums pasiskelbti sukilėliais ir skelbiu įsaką (surengti) visuotinį streiką“, – sakė jis šalininkams, sekmadienį susirinkusiems prie prezidentūros.

REKLAMA
REKLAMA

N.Maduro pasakė jiems, kad referendumas „yra galimybė, o ne prievolė“. „Čia vienintelė prievolė yra prezidento rinkimai ir jie bus 2018 metais“, – sakė jis.

Neseniai atlikta apklausa parodė, jog daugiau kaip du trečdaliai venesueliečių nori, kad N.Maduro, kuris itin maža persvara buvo išrinktas 2013 metais, pasitrauktų. Kažkada klestėjusi Venesuela, kurioje yra didžiausi žinomi pasaulio naftos telkiniai, nusirito į ekonominį chaosą smukus pasaulinėms naftos kainoms. Recesija šalyje tęsiasi nuo 2013-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje nuo importo priklausomoje valstybėje trūkstant valiutos, kurios daugiau kaip 96 proc. gaunama parduodant naftą, labai trūksta maisto ir pagrindinių prekių, tokių kaip tualetinis popierius. N.Maduro žadėjo tęsti socialistinę „revoliuciją“, kurią 1999 metais pradėjo jo pirmtakas, velionis Hugo Chavezas ir dėl kurios Venesuelos ekonomikai vadovauja vyriausybė.

Jei rinkimų komisija priims opozicijos surinktus parašus kaip galiojančius – o tai toli gražu nėra garantuotas dalykas, nes, pasak oponentų, komisijoje yra pilna N.Maduro draugų, – opozicija turės surinkti dar 4 mln. parašų, kad komisija organizuotų referendumą.

Oponentai skuba surengti referendumą iki šių metų pabaigos. Pagal Venesuelos konstituciją, po 2017 metų sausio balsavimu atšaukus prezidentą valdžia pereitų N.Maduro viceprezidentui, o ne būtų šaukiami nauji rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų