REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus penkeriems metams po džihadistų judėjimo „al Qaeda“ vadovo Osamos bin Ladeno nužudymo, jo įkurtas tinklas toli gražu nėra išardytas, nors ir patyrė virtinę skaudžių pralaimėjimų.

Praėjus penkeriems metams po džihadistų judėjimo „al Qaeda“ vadovo Osamos bin Ladeno nužudymo, jo įkurtas tinklas toli gražu nėra išardytas, nors ir patyrė virtinę skaudžių pralaimėjimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Al Qaeda“, nors ir nustelbta pasaulinės džihadistų galiūnės „Islamo valstybės“ (IS), tebėra stipri ir išlieka pavojinga grėsme, sako eksprtai.

REKLAMA

Pernai įvykdytos žudynės satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje ir virtinė šaudynių Vakarų Afrikoje parodė, kad „al Qaeda“ išlieka pajėgi surengti jos vizitine kortele tapusių įspūdintų atakų.

Be to, jos kovotojai Sirijoje ir Jemene pasinaudojo chaotiška padėtimi ir perėmė kontrolę didelėse teritorijose, netgi skelbdamasi galinti tapti alternatyva žiauriam IS valdymui. Kai JAV specialiosios pajėgos nukovė O.bin Ladeną 2011 metų gegužės 2-ąją, grupuotė, įkurta 9-o dešimtmečio pabaigoje, jau buvo smarkiai susilpnėjusi, o daugelis jos kovotojų bei lyderių žuvę arba sučiupti per JAV „karą su teroru“.

REKLAMA
REKLAMA

Po O.bin Ladeno žūties tarp džihadistų kilo vidaus nesutarimų, kai naujasis „al Qaeda“ vadovas Aymanas al Zawahiri (Aimanas Zavahiris) stengėsi įsitvirtinti valdžioje. Galiausiai vienas iš šio tinklo padalinių – Irako „al Qaeda“ – pasiskelbė savarankiška grupuotė, Islamo valstybe Irake ir Levante (ISIL). Po to, kai 2014 metais užėmė didelę dalį Irako ir Sirijos teritorijos, ši grupuotė paskelbė islamo „kalifatą“ savo kontroliuojamose teritorijose ir sutrumpino savo pavadinimą iki „Islamo valstybės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko IS nustelbė savo buvusią partnerę, pritraukdama tūkstančius džihadistų ir prisiėmusi atsakomybę dėl šimtus žmonių gyvybių nusinešusių atakų Bruselyje, Paryžiuje, Tunise, Turkijoje, Libane, Jemene, Saudo Arabijoje, taip pat susprogdino Egipte vieną Rusijos keleivinį lainerį.

Karas daugialypėje terpėje

„Emyru“ pasiskelbusiam IS vadovui Abu Bakrui al Baghdadi ištikimybę prisiekė virtinė ekstremistų grupuočių Artimuosiuose Rytuose ir kitur pasaulyje. Ypač stiprios su „Islamo valstybe“ susijusios grupuotės veikia Egipto Sinajaus pusiasalyje ir Libijoje.

REKLAMA

Paryžiuje dirbantis islamo ir džihadistų grupuočių ekspertas Jeanas-Pierre'as Filiu sakė, kad IS itin veiksmingai naudoja naująsias technologijas, kurios buvo vienas iš veiksnių, padėjusių pranokti mažiau šiai sričiai dėmesio skiriančią „al Qaeda“. „Al Qaeda“ propaganda tapo nematoma socialiniuose tinkluose dėl daugialypės terpės karo mašinos, kurią „Daesh“ sugebėjo sėkmingai sukurti“, – pažymėjo J.-P.Filiu, vartodamas IS arabišką akronimą.

„Al Qaeda“ pralaimėjo „Daesh“ visur, išskyrus Sachelį“ – Šiaurės Afrikos dykumų regioną, pridūrė jis.

REKLAMA

Vašingtone įsikūrusio Brookingso instituto ekspertas Williamas McCantsas pritarė, kad „al Qaeda“ iš dalies užleido pozicija IS, bet pažymėjo, kad ši organizacija atsigauna. „Al Qaeda“ turi tvirtą pagrindą Sirijoje ir Jemene“, – aiškino jis.

Sirijoje šio tinklo padalinys „al Nusra Front“ yra viena stipriausių jėgų, kovojančių su prezidento Basharo al Assado režimu ir kontroliuoja dideles teritorijas šiaurinėje Idlibo provincijoje. Tuo tarpu Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) užėmė dideles teritorijas Jemeno pietuose ir pietryčiuose, kai tos šalies kovoja su Irano palaikomais šiitais sukilėliais, užėmusiais sostinę Saną ir kitas teritorijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto AQAP praeitą savaitę patyrė nesėkmę, kai Jemeno pajėgos atkovojo svarbų al Mukalos uostamiestį, kurį džihadistai kontroliavo ilgiau negu metus.

Atakos Paryžiuje ir Vakarų Afrikoje

Kol kas AQAP išlieka pagrindinė džihadistų jėga Jemene: ši grupuotė ten turi tūkstančius narių, o IS – tik kelis šimtus, sakė W.McCantsas.

AQAP, kurią Vašingtonas laiko geriausiai organizuota ir pavojingiausia „al Qaeda“ grupuote, taip pat yra prisiėmusi dėl vienos svarbiausių šio tinklo įvykdytų atakų per kelerius pastaruosius metus. Pernai sausį į „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje įsiveržė automatais ginkluoti užpuolikai, kurie ten nužudė 12 žmonių. Dėl to išpuolio atsakomybę prisiėmė AQAP.

REKLAMA

Kitas padalinys – Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) – nuo lapkričio įvykdė išpuolių viešbučiuose ir restoranuose Malyje, Burkina Fase ir Dramblio Kaulo Krante, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių, tarp jų daug užsieniečių. Atakos Vakarų Afrikoje „vėl įtvirtino AQIM buvimą regione ir parodė, kad jos pasiekiama teritorija išsiplėtė“, kovą rašė Niujorke įsikūrusi žvalgybos konsultacinė agentūra „The Soufan Group“.

„AQIM panaudojo tas atakas, kad mestų iššūkį „Islamo valstybės“ įtakai, pademonstruotų ir padidintų jai teikiamą palaikymą, taip pat parodytų, kad ji yra vieninga po ankstesnio žalingo susipriešinimo“, – pridūrė analitikai. Briuselyje įsikūrusi idėjų kalvė „International Crisis Group“ (ICG) pripažįsta, kad „Islamo valstybė“ smarkiai pakeitė džihadistų pasaulio paveikslą, bet „al Qaeda“ „evoliucionavo“, o jos padaliniai Šiaurės Afrikoje, Somalyje, Sirijoje ir Jemene „tebėra stiprūs, o kai kurie – stipresni negu anksčiau“. „Jie susisaistė su vietos sukilimais, demonstruodami tam tikrą pragmatizmą, vengimą žudyti musulmonus ir jautrumą vietos normoms“, – rašo ICG.

REKLAMA

„Al Qaeda“ vadovai Jemene ir kitur smerkė IS dėl kai kurių jos veiksmų, įskaitant šiitų mečečių sprogdinimus.

„Džihadas tęsis dešimtmečius“

Akivaizdu, kad Jungtinės Valstijos tebelaiko „al Qaeda“ svarbia grėsme ir aktyviai rengia bepiločių lėktuvų smūgius prieš šią grupuotę Jemene.

Per tas atakas žuvo daug aukšto rango džihadistų, tarp jų antrasis pagal rangą „al Qaeda“ lyderis Nasiras al Wuhayshi, nukautas pernai birželį. Šių metų kovą per JAV smūgį vienai AQAP mokymų stovyklai Jemene žuvo bent 71 kovotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos naujienų portalo „Atlantico“ balandžio pradžioje paskelbtame straipsnyje buvęs žvalgybos pareigūnas Alainas Rodier sakė, kad IS dabar yra dėmesio centre, bet „al Qaeda“ galimybės ilguoju laikotarpiu galbūt yra geresnės. Paskubėjusi paskelbti savo kalifatą ir primesti savo valdžią, IS tapo lengvesniu taikiniu, o tūkstančiai šios grupuotės šalininkų buvo nukauti per aviacijos smūgius, surengtus JAV vadovaujamos koalicijos ir Rusijos.

„Islamo valstybės“ žiaurus valdymas taip pat atgrasė jos potencialius šalininkus, o kitos grupuotės, tarp jų „al Nusra Front“ stengėsi bendradarbiauti su vietos jėgomis savo kontroliuojamose teritorijose. „Al Qaeda“ tėvo įkūrėjo mirtis jokiu būdu nereiškia jo atžalų galo, – rašo A.Rodier. – Šis džihadas tęsis dešimtmečius.“

REKLAMA

CŽV šefas dairosi IS vadovo galvos

Prieš penktąsias Osamos bin Ladeno pašalinimo metines CŽV šefas Johnas Brennanas sekmadienį pareiškė, jog „Islamo valstybės“ (IS) lyderio galvos nuritinimas padarytų „didelį poveikį“.

JAV specialiosios pajėgos „al Qaeda“ įkūrėją O.bin Ladeną nukovė Pakistane 2011 metų gegužės 2 dieną. CŽV prieš penkerius metus „gyvai“ per „Twitter“ pranešinėjo, kaip klostėsi tie įvykiai. Dabar CŽV direktorius perspėjo, kad „al Qaeda“ išlieka grėsme ir kad IS yra ne vien organizacija, bet ir fenomenas. „Sunaikinome didelę „al Qaeda“ dalį. Ji nėra visiškai eliminuota. Tad turime išlaikyti sutelktą dėmesį į tai, ką ji gali padaryti“, – per NBC pokalbių laidą „Meet the Press“ sakė J.Brennanas.

REKLAMA

„Dabar, su nauju (IS) fenomenu, tai iššūkį mums mes dar ne vienus metus“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi nušalinimas nuo veikimo yra toks pats svarbus kaip O.bin Ladeno pašalinimas, J.Brennanas, kuris nedažnai duoda interviu, atsakė tiesiai. „Jis yra svarbus ir mes sunaikinsime ISIL; neturiu jokių abejonių ... Mes turime pašalinti vadovybę, kuri vadovauja šiai organizacijai, kad būtų vykdomos šios šiurpios atakos“, – sakė jis, pavartodamas alternatyvų IS akronimą.

„Jei pričiupsime Baghdadi, galvoju, tai padarytų didelį poveikį organizacijai. Ir tai jie pajus“, – pridūrė jis. „Bet tai didelis (dalykas), ne vien organizacija, tai – fenomenas. Matome ją ne tik Sirijoje ir Irake, matome ją Libijoje, Nigerijoje ir kitose šalyse“, – sakė CŽV direktorius.

„Liksime labai susitelkę į visų šios organizacijos elementų sunaikinimą“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų