REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje nuo balandžio pradėjo dirbti profesionalios globėjų šeimos, ko anksčiau Lietuvoje dar nebuvo. Profesionalūs (socialiniai) globėjai laikinai globai į savo šeimą priima vaikus iš socialinės rizikos šeimų ar įvykus kitoms nenumatytoms situacijoms, kada tikrieji tėvai nebegali auginti savo atžalų. SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos Vaikų globos patarėja, rengianti socialinius globėjus Danutė Gustaitytė tv3.lt papasakojo, koks sunkus, atsakingas ir reikalingas yra socialinių globėjų darbas ir kokie žmonės gali jais tapti.

Vilniuje nuo balandžio pradėjo dirbti profesionalios globėjų šeimos, ko anksčiau Lietuvoje dar nebuvo. Profesionalūs (socialiniai) globėjai laikinai globai į savo šeimą priima vaikus iš socialinės rizikos šeimų ar įvykus kitoms nenumatytoms situacijoms, kada tikrieji tėvai nebegali auginti savo atžalų. SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos Vaikų globos patarėja, rengianti socialinius globėjus Danutė Gustaitytė tv3.lt papasakojo, koks sunkus, atsakingas ir reikalingas yra socialinių globėjų darbas ir kokie žmonės gali jais tapti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Socialiniai globėjai teikia trumpalaikę globai vaikui, kuris pakliūna į krizinę situaciją, jie priglaudžia tą vaiką. Tad socialiniai globėjai rūpinasi vaiku nuo kelių mėnesių iki metų, išskirtiniais atvejais – pusantrų. Socialiniai globėjai reikalingi tuomet, kai, pavyzdžiui, mama patenka ilgam į ligoninę ir nėra, kam pasirūpinti vaiku, arba moteris „užgeria“ po vyro žūties, arba tai yra socialinės rizikos šeima, iš kurios vaikai atimti. Su tokia šeima mes tada dirbame, padedame jai atsitiesti, kad vaikai galėtų grįžti į šeimą“, – kalbėjo D. Gustaitytė.

REKLAMA

Balandį Vilniuje pradėję dirbti dvi socialinių globėjų poros, pasakoja pašnekovė, parengti pagal GIMK (globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo) kursus, kuriuos poros lankė nuo spalio mėnesio. Vėliau sekė porų įvertinimas, specifiniai mokymai, praktika SOS vaikų kaime ir galiausiai su jais pasirašoma sutartis.

Kas tampa globėjais

D. Gustaitytės teigimu, socialiniais globėjais tampa labai motyvuoti žmonės, turintys vidines vertybes, ir tikrai vedami ne piniginių paskatų, nes šis darbas reikalauja itin didelio atsidavimo ir atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Į mus kreipiasi labai motyvuoti žmonės, norintys iš tikro padėti vaikui. Mes visi kalbame, kad Lietuvoje yra prastai, kad socialinės rizikos šeimų daugėja – visi „bėdavoja“, o niekas konkrečiai nepadeda. Tai jeigu mes nieko nekeisime, tai kas pradės keistis? Tie, kurie tvirtai apsisprendžia tapti globėjais, yra vedami vidinio motyvo – padėti vaikams, pakeisti situaciją. Įsileisti vaiką į savo namus, žinant, kad jis pas tave bus trumpai, yra sudėtinga“, – pasakoja D. Gustaitytė.

Kaip tampama globėjais

SOS Vaikų kaimo darbuotoja nurodo, kad per kelis mėnesius trunkančius mokymus įvertinamos globėjų kompetencijos, pasižiūrima, ar žmogus iš tikro tinka būti globėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt visi žmonės myli vaikus, tačiau kompetencijų kartais trūksta. Kursų metu žmonės gali pasižiūrėti, ar jie iš tikro gali būti globėjais, ar jiems tas tinka. Paskui vyksta vertinimas pagal GIMK sistemą: jei įvertinimas būna teigiamas, tada būsimas socialinis globėjas gauna tolimesnius mokymus. Vertinant kreipiame dėmesį į tai, kiek žmogus supranta vaiko poreikius, jo amžiaus tarpsnius. Visi mokymai numatyti taip, kad žmogus pereitų per save. Jei žmogus nesugeba savo jausmų įvardinti, kaip jis galės atskirti vaiko jausmus? Tad kursuose yra daug teorinių ir praktinių užduočių, kad žmonės pamatytų, kodėl vaikas elgiasi vienaip ar kitaip“, – sako D. Gustaitytė.

REKLAMA

Ji pažymi, kad į globą patekę vaikai jau yra patyrę traumų, prieraišumo problemų ir jų elgesys skiriasi nuo kitų vaikų.

„Kartais žmonės įsivaizduoja, kad globojami vaikai yra agresyvūs ir pikti, tačiau vaikai gali elgtis įvairiausiai. Globėjams svarbus suprasti, ką toks vaikų elgesys reiškia ir ką su tuo daryti. socialinis globėjas – tai nuolatinis darbas, nuolatinis mąstymas apie tuos vaikus, kaip jie sureaguos, ką reiškia vienoks ar kitoks jų elgesys“, – kalba D. Gustaitytė.

Sunkumai

Dvi vilniečių socialinių globėjų šeimos nuo balandžio į savo šeimas priėmė po du ir tris vaikus. Pašnekovė pripažįsta, kad šeimoms kyla tikrai daug klausimų.

REKLAMA

„Vienas iš sunkumų yra toks: šeima nežino, ką daryti, jei mama nori, kad vaikas grįžtų savaitgaliui nakvoti namo, tačiau mes žinome, kad mama neseniai pradėjusi eiti priklausomybių programą ir dar negalime ja visiškai pasitikėti. Jei vaikas nori pasimatyti su tėvais, ir tai yra ne būrelio laikas, tada leidžiam ir žiūrim, kaip sekasi. Šiems vaikams irgi nėra lengva, jiems yra baisu suprasti, kur jie pakliuvo ir visi vaikai nori namo. Mes tada aiškiname, kad jis perkeliamas tik laikinai, nes mamai ir tėčiui yra šiuo metu sunku, o kai tai susitvarkys, vaikas galės grįžti namo“, – kalba D. Gustaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė nurodo, kad socialiniams globėjams emociškai būna labai sunku, ir jiems reikia pagalbos, kurią jiems ir suteikia specialistai.

„Du kartus per mėnesį specialistai iš išorės susitinka su globėjais, išklauso problemas ir pasiūlo sprendimo būdus, o kartą per mėnesį globėjai susitinka vieni su kitais ir pasidalina savo rūpesčiais ir džiaugsmas, palaiko vienas kitą, kas yra labai svarbu. Jei globėjas linkęs prašyti pagalbos, viskas tvarkoje, tačiau dažniausiai žmonės tvarkosi patys, ir būna atvejų, kai globėjai grąžina vaikus, tačiau tai įvyksta tik todėl, kad jie laiku negauna pagalbos“, – sako SOS vaikų kaimo darbuotoja.

REKLAMA

globėjaiInfographic

Kaip jaučiasi vaikai

Vaikai, atsidūrę socialinių globėjų šeimoje, teigia D. Gustaitytė, iš pradžių jaučiasi tarsi stovykloje, tačiau paskui užplūsta ir kitokios emocijos.

„Paskui ateina ir vakaras, ir liūdesys, ir ilgesys, o socialinių globėjų užduotis ir yra tas emocijas suprasti. Ir kai vaikai patenka į tokią saugią aplinką, pas globėjus, ir kai globėjai nuoširdžiai nori padėti vaikui, tada ir vyksta realūs pokyčiai: pavyzdžiui, vienas dešimtmetis vaikas globėjų šeimoje pirmą kartą perskaitė knygą – tai jau yra pasiekimas“, – sako ji.

REKLAMA

Kodėl reikia

D. Gustaitytė nurodė, kas socialiniai globėjai reikalingi todėl, kad kilus krizinei situacijai vaikų namuose, jie nepatirtų streso staiga išimti iš šeimos ir patekę į krizių centrą.

„Jeigu vaiko šeimoje patiriamas smurtas, tada jis keliauja į krizių centrą ir dažniausiai negrįžta atgal į šeimą, o patenka į įstaigą, kur vėl jam suteikiama laikina globa, paskui nuolatinė globa. Taip vaikas žingsniuoja po įstaigas, o kiekvienas išėjimas iš namų yra trauma vaikui, net jei jis patenka į geresnes sąlygas. Jeigu yra socialiniai globėjai, tada vaikas patenka į šeimos aplinką, ten jis gauna daugiau dėmesio, jis jaučiasi saugesnis“, – teigia D. Gustaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad šiuo metu yra dvi socialinių globėjų šeimos Vilniuje, kelios ruošiamos Varėnoje, o nuo ketvirtadienio Vilniuje bus pradėtos ruošti dar šešios socialinių globėjų šeimos.

Už vaiko globą šiuo metu profesionaliems globėjams moka Vilniaus savivaldybė. Vilniaus miesto savivaldybė moka už vaiko globos paslaugą, šios lėšos paskirstomos vaiko poreikiams ir jo išlaikymo išlaidoms ir socialinio globėjo užmokesčiui. Socialiniam globėjui mokamas vidutinis darbo užmokestis, priklausomai nuo vaikų skaičiaus. Socialinio globėjo šeimoje gali būti laikinai globojami iki 3 vaikų, atsižvelgiant į vaikų amžių ir poreikius. Profesionali (socialinė) globa ketinama įtvirtinti vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo, kurio nauja redakcija šiuo metu svarstoma Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų