REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Izraelio kariuomenė (nuotr. SCANPIX)

JAV analitinis centras išanalizavo, kad jeigu rusų tankai ir pėstininkai žengtų į Baltijos šalis jau šiandien, tai be didesnio pasipriešinimo mus užimtų per mažiau nei tris paras. Tokios išvados tarptautinėje arenoje iškėlė didesnį susirūpinimą dėl Baltijos šalių saugumo.

15

JAV analitinis centras išanalizavo, kad jeigu rusų tankai ir pėstininkai žengtų į Baltijos šalis jau šiandien, tai be didesnio pasipriešinimo mus užimtų per mažiau nei tris paras. Tokios išvados tarptautinėje arenoje iškėlė didesnį susirūpinimą dėl Baltijos šalių saugumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris paskelbė apie išlaidų karinėms reikmėms didinimą, siekiant atgrasinti Rusiją, didinti JAV pajėgų buvimą Rytų Europoje ir plėtoti kovą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

REKLAMA

Naujajame gynybos biudžete numatyta skirti 3,4 mlrd. JAV dolerių – keturis kartus daugiau negu išleista pernai – priemonėms prieš „Rusijos agresiją“. O tai reiškia, kad tai yra ir Baltijos šalių saugumui skirti pinigai.

Didelį ir piktą kaimyną turi ir Izraelis

Ne paslaptis, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nemažai dėmesio bei finansų skiria ir Izraelio saugumui, kuris nuo pat valstybės susikūrimo kovoja už savo vietą po saule. Tačiau didžiausią indėlį Izraelio gynyboje sudaro patys piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelis šiuo metu turi vieną iš galingiausių kariuomenių pasaulyje, o izraeliečių patriotizmas yra pavyzdys visų valstybių piliečiams.

Šiai diena jie turi vieną iš galingiausių oro pajėgų ir nors Turkija taip pat turi itin galingas oro pajėgas, tačiau savo modernumu nepralenkia Izraelio. Taip pat Izraelis turi nemažai kovinių tankų, o kur dar viena iš moderniausių priešraketinių sistemų „Arrow“, branduolinis ginklas, kurio oficialiai nedeklaruoja, bet visi neabejoja jo egzistavimu.

Izraelio ir Baltijos šalių gynybaInfographic

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokia yra Izraelio sėkmės istorija?

Pasak gynybos eksperto Audriaus Bačiulio jų sėkmės istorija yra gan paprasta, nes kai nuo pat valstybės įkūrimo dienos reikia kariauti su kaimynų agresija, tai tam nuolat ruošiesi ir skiri dėmesio.

„Nori, nenori, pasirinkimai yra du arba žūti, arba kovoti, nes arabai neslepia savo siekio visiškai sunaikinti Izraelį. Izraeliečiai žino, kad jeigu pralaimės bent vieną karą, tai jų neliks. Vienas Izraelio kariškis yra pasakęs, kad pas mus kiekvienas karas yra paskutinis. Tad jeigu prasideda karas tu imi automatą ar sėdi į tanką ir neturi teisės pralaimėti“, - teigia A. Bačiulis.

REKLAMA

Ekspertas pabrėžia, kad jeigu kiekvienas valstybės pilietis supranta, kad karinis pajėgumas yra jo išgyvenimo sąlyga, tai tada viskas pasidaro natūraliai.

Skirtumai ir panašumai

Atsargos karininkas ir ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis teigia, kad Izraelis ir Lietuva turi panašumą tokį, kad valstybės kūrėsi nuo visiško nulio. Skirtumas yra tas, kad Izraelis po Antro pasaulio karo yra gavęs pakankamai daug ginkluotės iš vakarų sąjungininkų. Tuo metu Lietuva kūrėsi nuo visiško nulio ir po truputėlį stiprino savo kariuomenę, tačiau ne taip greitai.

REKLAMA

„Lietuva kaip ir Izraelis yra šalia nelabai nuspėjamos šalies, kuri yra stipriai ginkluota ir turi ženkliai daugiau technikos, žmonių, karių ir taip toliau. Tačiau Lietuva pasuko kitu keliu nei Izraelis. Mes pasukome lengvos ginkluotes keliu. Jeigu Izraelis ruošėsi stipriam konvenciniam karui, tai Lietuva pasuko link ekspedicinių pajėgų. Lengvai ginkluotų, lengvai šarvuotų pėstininkų, kurie gali kovoti užjūrio misijose su menkai ginkluotu priešu, tačiau yra praktiškai bevertės prieš konvencinę kariuomenę, kurią turi Rusija“, - dėsto pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Antanaičio, kitas skirtumas yra tai, kad Izraelio patriotinis auklėjimas ir informacinė sauga yra aukštame lygyje. Propagandos klausimu Izraelis yra labiau apsaugotas nei Lietuva, todėl ten ir patriotiškumas ir piliečių palaikymas yra ženkliai aukštesnis. Dėl to ten tarnauja beveik visi.

Trijų dienų neužteks

Lietuvos kaip ir Izraelio teritorija nėra didelė, tad pasakymas, kad Lietuva pajėgs priešintis tik kelias dienas - iš piršto laužtas, sako ginkluotės ekspertas.

„Stipri piliečių parama užtikrina pergalę prieš didesnį priešą, ką Izraeliečiai yra įrodę ir iki šiol tai puikiai veikia. Pažiūrėkime, kaip mes ilgai kovojome su okupacija ir nors buvome okupuoti, mes išsilaisvinome. Aišku visu greičiu įvažiavęs tankas gali pravažiuoti giliai į Lietuvą, tačiau jis kažkur sustos ir tada jau turėsime parodyti savo vienybę ir galią“, - mano D. Antanaitis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų