REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl seksualinio išnaudojimo Švėkšnos specialiojo ugdymo centre bus teisiami aštuoni asmenys – keturios buvusios centro auklėtinės ir keturi vyrai, kuriems seksualiniam išnaudojimui buvo parduotos nepilnametės.

Dėl seksualinio išnaudojimo Švėkšnos specialiojo ugdymo centre bus teisiami aštuoni asmenys – keturios buvusios centro auklėtinės ir keturi vyrai, kuriems seksualiniam išnaudojimui buvo parduotos nepilnametės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ketvirtadienį žurnalistams sakė Klaipėdos prokuroras Ruslanas Ušinskas, asmenys kaltinami lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę, dėl vaiko pirkimo arba pardavimo, dėl nepilnamečių seksualinio išnaudojimo bei pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos.

REKLAMA

„Šiame ikiteisminiame tyrime buvo nustatytos 36 nusikalstamos veikos, susijusios su minėtais nusikaltimais. Į teismą perduodami aštuoni kaltinamieji – iš jų keturios merginos, tai yra, Švėkšnos Diemedžio ugdymo centro buvusios auklėtinės, kurios pelnėsi iš nepilnamečių prostitucijos bei pardavinėjo savo bendraamžes seksualiniam išnaudojimui. Taip pat į teismą perduodami keturi asmenys, vyrai, kurie naudojosi nepilnamečių seksualinėmis paslaugomis“, – sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, nepilnamečių seksualinėmis paslaugomis naudojęsi vyrai policijai buvo žinomi, jie buvo teisti anksčiau, tačiau ne už panašaus pobūdžio nusikaltimus. Jie kaltinami seksualiai išnaudoję šešias nepilnametes.

„Šešios nepilnametės yra pripažintos nukentėjusiosiomis. (...) Kaip buvo nustatyta tyrimo, nepilnametės buvo pardavinėjamos suaugusiems vyrams, kuriuos rasdavo sąvadautojos per internetinius puslapius. Jos pačios talpindavo skelbimus minėtuose internetiniuose puslapiuose apie tai, kad merginos gali suteikti seksualines paslaugas, taip pat buvo įvardijama, kad gali suteikti ne viena, bet kelios iš karto“, – pasakojo R.Ušinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos – nuo 15 iki 60 eurų

Skelbimuose nebuvo nurodoma, kad tai – nepilnametės, tačiau vyrai, kurie atvažiuodavo su merginomis susitikti į Švėkšnos miestelį, žinojo, kad jos nepilnametės. Pasak prokuroro, savo amžių nukentėjusiosios jas perkantiems vyrams pasakydavo. Jų amžius nusikaltimo padarymo metu buvo nuo 14 iki 17 metų.

Panašaus amžiaus buvo ir jas pardavinėjusios merginos. Kadangi nusikaltimo padarymo metu jos buvo nepilnametės, paskirta laisvės atėmimo bausmė joms negalėtų viršyti dešimties metų.

Kainos už nepilnamečių paslaugas svyravo nuo 15 iki 60 eurų, buvo atsiskaitoma ir maistu, alkoholiniais gėrimais ar cigaretėmis.

REKLAMA

„Kiekvienu atveju, kai merginos suteikdavo seksualines paslaugas ir kuomet buvo sumokama, visais atvejais jos pinigus perduodavo sąvadautojoms. Tie pinigai vėliau buvo naudojami tiek pačių sąvadautojų, tiek išnaudotų merginų reikmėms – perkami maisto produktai, alkoholiniai gėrimai, cigaretės, telefoninės kortelės“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak jo, prieš išnaudojamas nepilnametes nebuvo naudojama prievarta, jos leidosi išnaudojamos, norėdamos pritapti prie jas pardavinėjusių merginų, palaikyti su jomis gerus santykius. Daugumai jų yra diagnozuoti įvairūs elgesio sutrikimai.

REKLAMA

„Tokiu savo pažeidžiamumu jos iš esmės neturėjo pasirinkimo laisvės kitaip elgtis, todėl jos buvo įtrauktos į šitą nusikalstamą veiką, į seksualinių paslaugų teikimą“, – sakė R.Ušinskas.

Nusikalstamos veikos centre tęsėsi apie trejus metus.

Ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų pradėtas 2014 metų gruodį.

Švėkšnos specialiojo ugdymo centras yra pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams. Skandalas dėl seksualinio nepilnamečių išnaudojimo jame kilo šių metų birželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų