REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarandė – įspūdingo grožio sostinės Šiaurės Vakaruose esanti miesto dalis. Būtent šioje vietoje būstą įsigyti susigundė jauna vilniečių šeima. Vis dėlto beveik šimtu tūkstančių litų avansu už naujos statybos butą prasidėjusios svajonės įgyvendinimas subliuško – daugiau negu metus žadėto rakto nuo buto durų šeima taip ir negavo, o šiuo metu pagrindiniu jų tikslu tapo investuotų pinigų susigrąžinimas.

Tarandė – įspūdingo grožio sostinės Šiaurės Vakaruose esanti miesto dalis. Būtent šioje vietoje būstą įsigyti susigundė jauna vilniečių šeima. Vis dėlto beveik šimtu tūkstančių litų avansu už naujos statybos butą prasidėjusios svajonės įgyvendinimas subliuško – daugiau negu metus žadėto rakto nuo buto durų šeima taip ir negavo, o šiuo metu pagrindiniu jų tikslu tapo investuotų pinigų susigrąžinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipęsis Tarandės gyventojas pasakojo, kad 2013 m. gruodį su šeima nutarė pirkti naujos statybos 90 kvadratinių metrų ploto butą UAB „Vilniaus namų statytojai“ Tarandėje statomame 12 butų pastate. Anot jo, už visus darbus įsipareigota sumokėti daugiau negu 200 tūkstančių litų.

REKLAMA

„Kai mes atvažiavome apžiūrėti tą namą, tai išsirinkome butą antrame aukšte, tačiau virš antro aukšto dar nebuvo perdangų. Bet pardavėjas patikino, kad dabar dar šalčiai, sustojo statybos ir jos bus pradėtos, kai tik atšils. Viskas tvarkoje, mes patikėjimo, pasitikėjome, pasirašėme sutartį, padarėme avansus ir sumokėjome 90 tūkstančių litų“, – pasakojo pašnekovas.

Vyro teigimu, įtarimai, ar statybos darbai vykdomi skaidriai ėmė kilti, tada, kai jis pasidomėjo, ar bendrovė turi tinkamą statybos leidimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mačiau, kad niekas nevyksta, namo pridavimas nevyksta. Pasidomėjau ir pasirodo, kad buvo išduotas statybos leidimas statyti sublokuotiems namams, tai yra kaip kotedžams pastatyti. Po to tas visas dalykas pasikeitė į dvibutį namą, įsivaizduokite, 12 butų namas trijų aukštų patapo dvibučiu. Įmonės vadovas patikino, kad darome pakeitimus, bet viskas bus tvarkoje.

Dvibutis namas, o apačioje, pirmame aukšte, kur buvo keturi butai, tai padarytos dvi studijos, antrame aukšte – du butai, tai reiškia, kad, kai aukšte keturi butai, tai mes būtume su kažkuo bendrasavininkai, o trečiame aukšte iš viso nieko nėra, o tiesiog padaryta mansarda, nors buvo anksčiau suprojektuoti keturi butai“, – su nuostaba statybos darbus komentavo Tarandės gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas įtaria, kad UAB „Vilniaus namų statytojai“ tiesiog nutarė statyti pastatą taip, kaip jie patys norėjo, o ne taip, kaip buvo nurodyta statybos leidime.

„Gavosi taip kvadratūros intensyvumas tame sklype buvo gerokai viršytas, tai yra jis pastatė 1000 kvadratinių metrų namą, o jo intensyvumas sklype leidžiamas tik apie 600 kvadratinių metrų“, – pasakojo Tarandės gyventojas.

Stebėjosi bendrovės elgesiu

Pašnekovas teigė, kad Tarandės bendruomenė ne kartą kreipėsi tiek į statybos inspektorius, tiek ir į Vilniaus miesto savivaldybę, tačiau sutramdyti esą ne pagal statybų leidimą veiklą vykdančios bendrovės nepavyko.

REKLAMA

„Mes sužinojome po to, kad statybos inspektorius, kuris važinėjo ir prižiūrėjo tas statybas, yra įmonės vadovo geras pažįstamas, draugas. Tai, tarkime, projekte namo buvo parašyta, kad turi būti medinė perdanga, o buvo betoninė, tai statybos inspektorius to net „nematė“, – kalbėjo Tarandės gyventojas.

Pasak vyro, 2014 m. liepą negavęs žadėto rakto nuo buto durų ir supratęs, jog būsto, kokį jam įsipareigojo pastatyti UAB „Vilniaus namų statytojai“, taip ir negaus, nutarė kreiptis į teismą dėl investuotų pinigų susigrąžinimo. Vis dėlto, anot Tarandės gyventojo, nors teismas statybų bendrovę įpareigojo jam sugrąžinti avansu perduotus pinigus, kyla abejonių, ar bendrovė sugebės įvykdyti teismo sprendimą, mat įmonės vadovas Arūnas Naumavičius esą turtą jau spėjo perleisti kitiems asmenims.

REKLAMA

„Teismas priteisė skolą ir jie turės susimokėti, bet iš ko sumokės, aš neįsivaizduoju, nes jis (UAB „Vilniaus namų statytojai“ vadovas – tv3.lt), sužinojęs, kad mes kreipėmės į teismą, savo įmonės turtą perleido tretiesiems asmenims, tai yra pažįstamiems draugams, o šie turtą perdavė jo mamai“, – pasakojo vyras.

„Jis gyvena savo pasaulyje. Kai antstolis jam paskambino ir įteikė dokumentą dėl arešto, jis tą dokumentą pasirašė, bet po kelių valandų paskambino ir pasakė, kad niekam nieko nemokės, nes niekam nieko nėra skolingas. Na, tai žmogus gyvena savame kažkokiame pasaulyje, užsidėjęs kažkokius akinius“, – apie A. Naumavičių kalbėjo Tarandės gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pažymėjo, jog ne jis vienas dėl UAB „Vilniaus namų statytojai“ kreipėsi į teismą.

„Mes sumokėję esame 90 tūkstančių litų, tas žmogus, kuris kartu su manimi kreipėsi į teismą, sumokėjo 45 tūkstančius litų, yra žmogus, kuris sumokėjęs 200 tūkstančių litų, kitas žmogus sumokėjo apie 120-150 tūkstančių litų ir dar du žmonės, sumokėję po 45 tūkstančius litų. Man gaila tų žmonių, kurie dabar pas jį nusipirko butus“, – aiškino vyras.

„Ketiname kreiptis į prokuratūrą, nes čia yra didžiulis sukčiavimas: pardavinėjami butai, kokių ten negali būti, realiai neturi statybos leidimo tokiam namui“, – apie savo planus užsiminė Tarandės gyventojas.

REKLAMA

Bendrovės vadovas: darau grožį

Portalui tv3.lt susisiekus UAB „Vilniaus namų statytojai“ vadovu A. Naumavičiumi, jis komentuoti butų statybas Tarandėje atsisakė. Galiausiai pats verslininkas paskambino tv3.lt ir pareiškė galintis išdėstyti savo poziciją.

A. Naumavičius pripažino, kad UAB „Vilniaus namų statytojai“ buvo nusižengusi statybų reglamentams, tačiau pažeidimą esą jau ištaisė.

„Aš darau pridėtinę vertę, grožį. Ar Jūs tą namą matėte? [...] Atvažiuokite ir pamatysite, ir parodykite, ar yra gražesnis namas šitame rajone apskritai. Aš padariau jį kaip dvarą. Ten nieko blogo taip ir nepadariau, tik grožį sukūriau ir kažkam tai užkliuvo. Gal pavydas? Aišku, čia yra pavydas.

REKLAMA

Viskas vyko pagal taisykles ir leidimus, bet buvo toks pažeidimas iš mano pusės, bet mes tą dalyką išsprendėme ir viskas, bet aukštingumas, užstatymas, fasadai, visi elementai yra tie patys, viskas pagal statybų leidimą“, – komentavo A. Naumavičius.

Verslininko teigimu, šiuo metu yra išspręstas ir statybos intensyvumo klausimas, dėl kurio yra susirūpinę Tarandės gyventojai.

„Čia jau vidaus buvo politika, kad perdengiau antrą, trečią aukštą ir gavosi daugiau kvadratūros. Tas tūris to pastato, kuris leidžiamas, nepakeistas“, – aiškino A. Naumavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, verslininkas, atsakyti į klausimą, ar sužinojęs apie žmonių kreipimąsi į teismą dėl UAB „Vilniaus namų statytojai“ veiksmų, perdavė bendrovės turtą per trečiuosius asmenis savo motinai, nepanoro.

„Tai yra konfidenciali informacija“, – sakė A. Naumavičius.

Objekto statybos pripažintos savavališkomis

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė portalui tv3.lt patvirtino, jog dėl bendrovės UAB „Vilniaus namų statytojai“ vykdomų statybos darbų Tarandėje, Gailašių g. 22, Vilnius, statybų inspektoriai yra gavę ne vieną skundą.

REKLAMA

„2014 m. lapkritį inspekcijos pareigūnams atlikus patikrinimą, statyba buvo pripažinta savavališka. Statytojas, pasinaudojęs įstatymų numatyta galimybe įteisinti savavališką statybą gaunant statybą leidžiantį dokumentą (SLD), 2015-01-16 gavo naują SLD“, – informavo V. Aliukonienė.

Anot inspekcijos atstovės, inspektoriai patikrino naujojo SLD išdavimo teisėtumą ir nustatė, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija SLD išdavė neteisėtai, nes suprojektuotas statinys pažeidžia teritorijų planavimo dokumentuose nustatytus sprendinius, tai yra leistiną sklypo užstatymo intensyvumą.

V. Aliukonienė patvirtino, kad inspekcija šių metų balandžio mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teismui pateikė ieškinį dėl 2015-01-16 Vilniaus miesto savivaldybės administracijos statytojui UAB „Vilniaus namų statytojai“ išduoto SLD panaikinimo ir neteisėtos statybos padarinių pašalinimo. Teismas sprendimo dar nepriėmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų