REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietūs – tai dienos valgis, kuriam ganėtinai daug laiko dažniausiai neskiriame. Tinkamai mitybai tiek pietų metu, tiek visam dienos maitinimosi režimui kelią vis pastoja įtempta dienotvarkė. Vis dėlto į pietavimą vertėtų žiūrėti atsakingai, pamiršti pasiteisinimus dėl užimtumo ir imtis veiksmų.

Pietūs – tai dienos valgis, kuriam ganėtinai daug laiko dažniausiai neskiriame. Tinkamai mitybai tiek pietų metu, tiek visam dienos maitinimosi režimui kelią vis pastoja įtempta dienotvarkė. Vis dėlto į pietavimą vertėtų žiūrėti atsakingai, pamiršti pasiteisinimus dėl užimtumo ir imtis veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiko stoka – ne pasiteisinimas

Sveikai pietauti darbo dienomis yra gana paprasta ir pasiteisinimai apie laiko stoką ir greitą maistą yra beverčiai. Maistą į darbą visada galima atsinešti iš namų, dažnoje kavinėje taip pat gausu tinkamų patiekalų, o ir prekybos centruose vis daugėja sveikų maisto produktų bei užkandžių.

REKLAMA

„Pietūs turėtų užimti nuo 30 iki 40 proc. visų dienos metu suvartojamų kalorijų, priklausomai nuo to, kiek kartų maitinatės. Jei valgote 6 kartus per dieną, tuomet apie 30 proc. , jei 3 - 4 kartus, tuomet apie 40 proc. visų dienos kalorijų“, – sako mitybos specialistė Rūta Beišytė.

Pietums – kuo įvairesnis maistas

Pirmiausia, pietūs turėtų būti maistingi. Tai yra, maiste neturėtų stingti baltymų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų. Visgi riebalų vertėtų vartoti saikingai, kadangi nuo itin riebaus maisto apsunkstama, gali pritrūkti jėgų tęsiant dienos darbus.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu, kad pietaujant lėkštėje būtų daržovių, prie jų galima rinktis žuvį, liesesnę mėsą, tinka įvairios kruopos, ankštinės daržovės. Kokia forma patiekalas patiekiamas, tai vėl gi, skonio reikalas, galima mėgautis kepsniu, užkepėle, troškiniu ar sotesnėmis salotomis. Beje, nors ir pietūs privalo būti sotūs, po pagrindinio patiekalo nuo deserto siūlyčiau susilaikyti“, – pataria mitybos specialistė R. Beišytė.

Tam, kad pavalgę pietus jaustumėmės energingi ir neapsunkę, patartina kas dieną eksperimentuoti ir rinktis vis naują patiekalą. Kartais pakanka pakeisti tik vieną patiekalo ingredientą ir tai jau maistui suteikia įvairumo. Renkantis vis įvairesnius patiekalus organizmas gauna vis skirtingas maisto medžiagų ir vis skirtingą jų kiekį. Taigi, stengiantis, kad mityba netaptų monotoniška, užtikriname, kad mūsų organizmui nepritrūks maistingų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkandžiavimas prieš pietus

Dažnai laikotarpyje tarp pusryčių ir pietų prisivalgome įvairių užkandžių, dėl kurių vėliau tenka atsisakyti pietų. Todėl iškyla klausimas, kaip tinkamai pasirinkti užkandžiavimo laiką? „Jei pusryčiaujate 6 -7 valandą, o vėliau pietaujate tik 12-13 valandą, žinoma, kad tai yra per ilgas laiko tarpas nuo pusryčių iki pietų. Taigi, tokiu atveju užkandį patarčiau suvalgyti. Galite namuose pasigaminti sveiką užkandį iš kruopų, sėklų ar rinktis riešutus. Taip pat tinka tinka suvalgyti 1-2 vaisius. Reikia įsidėmėti, kad nuo užkandžio iki pietų turėtų praeiti 2-3 valandos“, – teigia Rūta Beišytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų