REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
 Johnny Deppas (nuotr. tv3.lt fotomontažas)

Aktoriaus Johnny Deppo sukurtam Bostono nusikalstamo pasaulio vadeivos Jameso Bulgerio, pravarde „Whitey“, vaidmeniui penktadienį buvo pranašaujamas „Oskaras“, kai Venecijos kino festivalyje buvo pristatytas to gangsterio gyvenimą vaizduojantis filmas „Juodosios mišios“, sulaukęs šiltų atsiliepimų.

Aktoriaus Johnny Deppo sukurtam Bostono nusikalstamo pasaulio vadeivos Jameso Bulgerio, pravarde „Whitey“, vaidmeniui penktadienį buvo pranašaujamas „Oskaras“, kai Venecijos kino festivalyje buvo pristatytas to gangsterio gyvenimą vaizduojantis filmas „Juodosios mišios“, sulaukęs šiltų atsiliepimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikinamas tūkstančių gerbėjų, kai kurie jų visą naktį laukė po atviru dangumi, amerikietis kino žvaigždė pradėjo savo spaudos konferenciją pajuokaudamas, kad gali atrodyti prastos formos.

REKLAMA

„Šitas nealkoholinis, – sakė J. Deppas, gurkštelėjęs vandens iš butelio. – Aš elgiuosi atsakingai. Taigi, jeigu man ims pintis liežuvis, tai bus jūsų kaltė.“

J. Deppas Scotto Cooperio filme sunkiai atpažįstamas, vaidindamas pliktelėjusį išblyškusį airių kilmės amerikietį gangsterį veriančiomis mėlynomis akimis, nors matomas beveik kiekviename tos juosto kadre.

Šiame biografiniame filme svarbi tema yra draugystė – jo pagrindu tapo ryšys tarp J. Bulgerio ir Johno Connolly, gangsterio vaikystės laikų bičiulio, kilusio iš neramaus airių dominuojamo rajono Pietų Bostone ir vėliau tapusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentu.

REKLAMA
REKLAMA

J. Connolly įtikino savo viršininkus, kad gali įveikti mieste veikusią italų mafiją, jeigu J. Bulgeriui būtų suteikta tam tikro lygio apsauga, galinti paskatinti jį parūpinti teisėsaugai informacijos ir įkalčių.

Šis tamsus sandėris iš pradžių davė rezultatų, todėl J.Connolly iškilo karjeros laiptais, nors tuo pačiu suklestėjo ir J. Bulgerio kriminalinė imperija, kuri vertėsi neteisėtais lošimais, pinigų prievartavimu ir kontroliavo didžiąją dalį narkotikų prekybos Bostone.

Kai tik paaiškėjo, kad J. Connolly daro menką įtaką arba visiškai nekontroliuoja savo numanomo informatorius, J. Bulgerio žlugimas tapo vien laiko klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmo pabaigoje vaizduojamas J. Connolly areštas pagal kaltinimus, dėl kurių jis galiausiai buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl korupcijos ir sąmoningos atsakomybės už daugelio J. Bulgerio aukų žūtį.

J. Bulgeris tapo bėgliu 1994 metais ir 17 metų slapstėsi nuo teisėsaugos. Anuomret jis buvo laikomas antruoju labiausiai ieškomu žmogumi Jungtinėse Valstijose po džihadistų tinklo „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno.

Gangsteris buvo sučiuptas 2011 metais. Po dvejų metų jis buvo nuteistas dėl savo vaidmens nužudant 11 žmonių ir pasiųstas už grotų iki gyvenimo pabaigos. Praėjusį ketvirtadienį J. Bulgeriui sukako 86 metai.

REKLAMA

SUDĖTINGAS PERSONAŽAS

S. Cooperio filme nerodomi žiauriausio smurto incidentai, žymėję J. Bulgerio nusikalstamą karjerą, tačiau režisierius sugebėjo atskleisti šio gangsterio sociopatiškos ir sadistinės asmenybės gelmes.

Vienoje pagal tikrus įvykius atkurtoje scenoje vaizduojama, kaip jis pasmaugia savo draugo merginą, jam matant, išsiaiškinęs, kad ji apie jų reikalus per daug žinojo.

Tačiau S. Cooperio sukurtas J. Bulgerio portretas tapomas ne vien tamsiomis spalvomis – gangsteris vaizduojamas pasižymintis įgimta charizma ir leidžiantis savo senyvai motinai sukčiauti lošiant kortomis. Šis personažas labai skiriasi nuo aktoriaus Jacko Nicholsono sukurto pabaisos vaidmens Martino Scorsese filme „Infiltruoti“, irgi sukurtame pagal J. Bulgerio gyvenimo istoriją.

REKLAMA

Naujajame filme taip pat užsimenama, kad J. Bulgeris per savo ankstesnį įkalinimą dalyvavo bandymų programoje, per kurią jam būdavo duodama haliucionogeninių narkotikų LSD.

Kino juostoje taip pat vaizduojama, kaip smarkiai J. Bulgeris buvo sukrėstas mirus jo šešiamečiam sūnui, sirgusiam Reye sindromu. Režisierius akivaizdžiai kelia prielaidą, kad ši nelaimė smarkiai nulėmė tolesnę J. Bulgerio gyvenimo istoriją.

„Tiesiog turėjau suvokti jį kaip žmogišką būtybę, – aiškino J. Deppas. – Niekas neatsibunda ir pažvelgęs į veidrodį nepagalvoja: „Aš esu blogas; šiandien padarysiu kažką bloga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena Bulgerio pusė buvo jo verslas, ir jame jis darė tai, ką privalėjo. Tačiau taip pat buvo kita jo pusė – mylintis šeimos žmogus. Jis buvo labai sudėtinga asmenybė.“

S. Cooperis atskleidė, kad J. Bulgerio advokatas, apsilankęs filmavimo aikštelėje, apibūdino J.Deppo persikūnijimą į jo klientą kaip „slėpiningą ir šiurpinantį“. Šis vaidmuo taip pat padarė įspūdį kai kuriems įtakingiems kritikams.

Savaitraštis „Variety“ tikina, kad šis „kerintis“ vaidmuo yra geriausias per J. Deppo karjerą ir gyrė naująjį filmą kaip „vieną pirmųjų šį rudenį rimtų apdovanojimų kalibro reginių“.

REKLAMA

Savaitraštis „The Hollywood Reporter“ buvo mažiau sužavėtas prodiuserių darbu, sakydamas, kad kai kurios filmo vietos yra „išvestinės“ dėl daugybės elementų, pasiskolintų iš klasikinių filmų apie gangsterius, tokių kaip „Krikštatėvis“ ir „Geri vyrukai“, bet pripažino, kad šis J. Deppo pasirodymas yra „vienas iš jo geriausių“.

J. Deppas yra triskart nominuotas geriausio aktoriaus „Oskarui“, bet niekada jo nepelnė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų