REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Iškastinis kuras ir brangus, ir kenksmingas aplinkai: tiek žmogaus sveikatai, tiek klimatui. Taigi kuo toliau, tuo daugiau kalbama apie tai, kad būtų galima naudoti atsinaujinančius gamtos išteklius: saulės, vėjo, vandens, geoterminę energiją ir bioenergiją. Naudodami atsinaujinančius energijos šaltinius pigiau pagamintume galutinį produktą, be to, kur kas mažiau kenktume žmogui, o svarbiausia – stabdytume globalinį klimato atšilimą. Išsivysčiusios pasaulio valstybės į alternatyvius energijos šaltinius dėmesį atkreipė jau seniau, o stengdamosi mažinti klimato atšilimą kelia ilgalaikį tikslą iš viso atsisakyti iškastinio kuro ir pereiti vien prie atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Saulės energija – viena populiariausių

Europoje ir Amerikoje palaipsniui atsisakoma branduolinės energetikos ir pereinama prie atsinaujinančios energetikos. Uždaromos branduolinės elektrinės ir naudojama saulės, vėjo, hidroenergija. Iš visų atsinaujinančių išteklių saulės energija yra didžiausia, gal todėl ją dažniausiai ir naudoja išsivysčiusios šalys ir saulėti kraštai. Išsivysčiusiose šalyse – Amerikoje, Anglijoje, Vokietijoje, Danijoje, Prancūzijoje – tai jau ne naujiena, ieškoma net ir būdų, kaip paįvairinti ir patobulinti jau esamus įrenginius. Pavyzdžiui, Danijoje jau seniai naudojama saulės energija, šalis perėjusi prie šimtaprocentinės energijos, gaminamos iš atsinaujinančių išteklių, o Ispanijoje (Sevilijoje) atidaryta pirmoji pasaulyje saulės elektrinė, gaminanti elektrą net naktį, kai nėra saulės.

REKLAMA

Amerikoje, Kalifornijos Mojavio dykumoje 2013 metais pradėjo veikti didžiausia saulės elektrinė pasaulyje, o Indija siekia sukurti galingiausią pasaulyje saulės elektrinę. Ganoje – didžiausia saulės energijos elektrinė Afrikoje. 2013 metais pradėjo veikti ir didžiausia Jungtinių Arabų Emyratų saulės elektrinė; nors šiuose kraštuose saulės energijos naudojimas vertinamas skeptiškai, nes iškastinis kuras – šių kraštų turtingumo šaltinis. Europos Sąjunga šiuo požiūriu smarkiai lenkia Persijos įlankos šalis – čia saulės energija naudojama intensyviau ir taip žymiai prisidedama prie globalinio atšilimo mažinimo, nes į atmosferą neišskiriama ar išskiriama kur kas mažiau anglies dioksido, metano, azoto suboksido ir kitų kenksmingų medžiagų, darančių didelę įtaką globaliniam atšilimui. Itin ambicingus tikslus kelia sau Vokietija, juos pasieks galbūt ne taip greitai, kaip buvo užsibrėžusi, bet ši šalis saulės energiją naudoja labai plačiai.

REKLAMA
REKLAMA

Saulės energijos naudojimas Lietuvoje

Lietuva negali lygintis su pietų šalimis, kur saulė intensyvi, tačiau ir mes galime naudoti saulės energiją. Ilgiausiai saulė šviečia Lietuvos pajūryje, Nidoje. Pasak naudojančių saulės energiją, vienodi saulės moduliai Ispanijoje ir mūsų tėvynėje saulėtoje šalyje pagamina dvigubai daugiau elektros energijos, tačiau lietuviams tai – ne kliūtis. Lietuvoje nemažai pavienių gyventojų stengiasi panaudoti saulės energiją. Pavyzdžiui, Panevėžio ir Vilniaus daugiabučių gyventojai ant namų stogų įsirengė saulės kolektorius, Labūnavos seniūnijoje saulės energiją naudoja net 14 sodybų, nors nedažnai, bet važiuojant galima pamatyti ir vieną kitą pavienio entuziasto sodybą, kurioje naudojama saulės energija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų