REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai visos, ypač jaunesnės merginos, yra nerimavusios dėl to, jog vis neprasideda menstruacijos. Jaunos moterys bijo netikėto nėštumo, vyresnės – sveikatos problemų ar klimakso, todėl pateikiame net 10 priežasčių, kodėl menstruacijos gali vėluoti.

Tikriausiai visos, ypač jaunesnės merginos, yra nerimavusios dėl to, jog vis neprasideda menstruacijos. Jaunos moterys bijo netikėto nėštumo, vyresnės – sveikatos problemų ar klimakso, todėl pateikiame net 10 priežasčių, kodėl menstruacijos gali vėluoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

1. Jūs – nėščia. Visgi yra tikimybė, jog jei gyvenate aktyvų lytinį gyvenimą ir nesisaugote jokiomis kontraceptinėmis priemonėmis, menstruacijos gali vėluoti dėl nėštumo. Paprasčiausias būdas pasitikrinti – praėjus porai savaičių nuo dienos, kada turėjo prasidėti menstruacijos, atlikti nėštumo testą. Jei esate labai nepatikli, galite nusipirkti keletą testų.

REKLAMA

2. Kurį laiką naudojate cheminę kontracepciją. Dėl cheminės kontracepcijos, pavyzdžiui, tablečių, neretai sumažėja kraujavimas ar kuriam laikui gali iš viso išnykti. Specialistų teigimu, tai yra visiškai normalu. Aišku, kartais pastoja ir saugų lytinį gyvenimą gyvenančios moterys, todėl jei nerimaujate, galite atlikti testą.

3. Turite bėdų su skydliauke. Kadangi ji reguliuoja medžiagų apykaitą, gamina hormonus, reguliuoja kūno temperatūrą ir panašiai, jai nustojus veikti ar sutrikus jos veiklai gali nebūti menstruacijų arba jos gali būti labai nereguliarios, rodo naujausi tyrimai. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją ir pasidaryti specialius kraujo tyrimus.

4. Per daug sportuojate ar per mažai valgote. Kūno masės indeksui (KMI) nukritus per žemai (KMI<18) yra tikimybė, jog menstruacijų nebus. Taip nutinka per daug sportuojančioms, per mažai valgančioms ar anoreksiškoms merginoms.

5. Tiesiog nustojote vartoti kontraceptikus. Ypač jei gėrėte tabletes, jas kaipmat nutraukus organizmui gali būti šokas, todėl kurį laiką galite neturėti mėnesinių, teigia specialistai. Taip pat jie primena, jog nepaisant to, kad nekraujuojate, vis tiek yra tikimybė, jog galite pastoti, jei nesisaugosite.

6. Per daug streso. Kai stresuojate, gali dingti menstruacijos. Taip organizmas tarsi duoda signalą, jog dabar yra negeras metas pastoti. Tokiu atveju reikėtų išgerti kokių nors raminamųjų ar rasti kitų būdų, kaip atsipalaiduoti.

7. Policistinės kiaušidės. Jei padidėjo spuoguotumas, plaukuotumas ant krūtinės ir veido, ir priaugote svorio, yra tikimybė, jog turite policistines kiaušides. Policistinių kiaušidžių sindromas arba lėtinės anovuliacijos sindromas – tai toks hormonų pusiausvyros sutrikimas moters organizme, kai menstruacijos tampa retomis ar visai išnyksta. Be abejonės, tyrimams atlikti reikėtų kreiptis į ginekologą.

8. Hipofizės sutrikimai. Jei išnyksta menstruacijos ir iš krūtų teka baltas į pieną panašus skystis, galite būti ne nėščia, o turėti hipofizės sutrikimą. Reikia kreiptis į specialistą.

9. Priaugote daug svorio. Taip, kaip menstruacijoms daro įtaką per mažas svoris, taip pat ir per didelis. Tyrimai rodo, jog nutukusios moterys dažniau turi nereguliarias menstruacijas.

10. Turite naujas kambariokes. Nors tai yra urbanistinis mitas, tačiau dažnai sakoma, jog naujoje moterų grupėje apsigyvenusioms merginoms natūraliai keičiasi menstruacijų laikas ir visų organizmai tarsi „susibalansuoja pagal vieną grafiką“. Nors skirtingi tyrimai davė skirtingus rezultatus – vieni tyrėjai sako, jog tai tiesa, o kiti mitą paneigia, tačiau rinktis tikėti tuo ar ne galite tik jūs!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų