REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį susitarė trigubai padidinti finansavimą Bendrijos paieškų ir gelbėjimo misijai Viduržemio jūroje, siekiant suvaldyti augantį geresnio gyvenimo Europoje ieškančių migrantų žūčių skaičių.

 Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį susitarė trigubai padidinti finansavimą Bendrijos paieškų ir gelbėjimo misijai Viduržemio jūroje, siekiant suvaldyti augantį geresnio gyvenimo Europoje ieškančių migrantų žūčių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po praeitą savaitgalį įvykusios iki šiol šiurpiausios žinomos migrantų laivo katastrofos Viduržemio jūroje, nusinešusios šimtus vyrų, moterų ir vaikų gyvybių, likę gyvi žmonės papasakojo naujų baisių tos tragedijos detalių, o ES valstybių vadovai taip pat dar vienu žingsniu priartėjo prie sprendimo imtis karinių priemonių prieš žmonių kontrabandininkus.

REKLAMA

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad lyderiai pavedė ES išorės politikos vadovei Federicai Mogherini (Federikai Mogerini) „pasiūlyti veiksmų, siekiant sučiupti ir sunaikinti kontrabandininkų laivus dar prieš juos panaudojant“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) atskirai sakė, kad jo šalis sieks Jungtinių Tautų rezoliucijos, leidžiančios naikinti migrantus gabenančių kontrabandininkų laivus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau lyderiai nesusitarė dėl konkrečių veiksmų sprendžiant susijusį opų klausimą: ką daryti su migrantais, pasiekusiais Europos krantus?

„Tikėjausi, kad galėsime būti labiau ambicingi, bet tai nebuvo įmanoma“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Dešimtys imigrantų Briuselyje surengė protestą netoli ES viršūnių susitikimo vietos, kabindami popieriaus lapelius už užrašytais žuvusių žmonių vardais ant spygliuotų vietų užtvarų, kuriomis dėl visa pikta buvo apjuostas tas kompleksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esther Down (Ester Daun), 9 mėnesių, Nigerija, nuskendo“, – rašoma ant vieno iš tų lapelių.

D.Tuskas sakė, kad sprendimas trigubai padidinti Viduržemio jūroje vykdomos paieškų ir gelbėjimo operacijos „Triton“ išteklius „sustiprins jos operatyvinius pajėgumus“.

„Triton“ finansavimas bus padidintas nuo 3 iki 9 mln. eurų per mėnesį.

Vis dėlto D.Tuskas pažymėjo, kad šios misijos mandatas nebus keičiamas: operacijos bus vykdomos ne toliau negu už 30 jūrmylių (56 km) nuo Europos krantų – toli nuo šalių, tokių kaip Libija, iš kurių išplaukia daugelis migrantų.

REKLAMA

Prieš šį viršūnių susitikimą naujienų agentūra AFP susipažino su vieno dokumento juodraščiu, kuriame siūloma, kad Bendrijos šalys užtikrintų 5 tūkst. migrantų persikėlimo galimybę, bet baigiamajame pranešime tokių skaičių nebuvo pateikta.

„Šiandien nenustatėme skaičiaus, nes laikėmės nuomonės, kad 5 000 yra nepakankama“, – Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė po susitikimo.

Šis klausimas bus toliau nagrinėjamas per ES ir Afrikos Sąjungos pareigūnų susitikimą, kuris artimiausiu laiku bus surengtas Maltoje. Ta šalis kartu su Italija ir Graikija yra vienos labiausiai veikiamų migrantų antplūdžio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų