REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  Buvusiam prezidentui ir premjerui Algirdui Mykolui Brazauskui suteiktas Vilniaus garbės piliečio vardas.

  Buvusiam prezidentui ir premjerui Algirdui Mykolui Brazauskui suteiktas Vilniaus garbės piliečio vardas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį šiam sprendimui kadenciją baigiantys tarybos nariai pritarė bendru sutarimu.

Buvusį socialdemokratų vadovą paskelbti sostinės garbės piliečiu pasiūlė kadenciją baigiantis meras Artūras Zuokas bei valdančioji dauguma, iniciatyvą parėmė ir dalis opozicijos.

REKLAMA

Tarybos posėdyje A.Zuokas sakė, kad jam „teko garbė“ dirbti miesto vadovu tuo metu, kai Vyriausybei vadovavo Algirdas Brazauskas, kuris esą visuomet skyrė ypatingą dėmesį Vilniui ir jo objektams, pavyzdžiui, pietiniam ir vakariniam aplinkkeliui, Valdovų rūmams ir kartu su Ministrų kabinetu užtikrino jiems finansavimą.

„Tvirtai galiu pasakyti, kad šis asmuo nusipelnęs turėti tokį vardą. Yra nedaugelis žmonių, ypač užimančių tokias aukštas pareigas, kuris visada suprato ir visada rėmė Vilniaus miestą, kaip Lietuvos sostinę, niekada neskirstė savo sprendimų pagal priklausomybę vienai ar kitai politinei partijai“, - sakė A.Zuokas

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiuo metu Vilniaus garbės piliečio vardą yra gavę du prezidentai - JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas (Ronaldas Vilsonas Reiganas) ir Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas).

„Matyt, laikas pagerbti žmogų, Lietuvos Respublikos prezidentą, kuris savo žiniomis, savo darbais visada žinojo, koks Vilnius turi būti ir kad jo istorinė misija yra ženkliai didesnė, negu tik Lietuvos sostinė“, - apsispręsti ragino kadenciją baigiantis meras.

Savivaldybės teisės aktai numato, kad velioniai Vilniaus garbės piliečiais gali būti skelbiami praėjus ne mažiau nei penkeriems metams po mirties, o pavadinti jų vardais gatves bei inžinerinius statinius ar kitus objektus galima tik praėjus 10-čiai metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas A.M.Brazauskas mirė 2010 metų birželio 26 dieną, eidamas 78-uosius metus. Lietuvos prezidento pareigose jis buvo 1993-1998 metais, o 2001-2006 metais buvo Vyriausybės vadovu.

Nepriklausomybės judėjimo laikotarpiu, 1988-1990 metais A.M. Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.

Pagerbiant buvusį šalies vadovą, pernai lapkričio pabaigoje jo vardas suteiktas Kauno hidroelektrinei, jo vardu dar prieš penkiolika metų pavadinta ir Kaišiadorių gimnazija. A.M.Brazausko vardą 2013-aisiais siekta suteikti ir Vilniaus Žirmūnų tiltui, tačiau tarybai pakeitus teisės aktus, siūlymui nepritarta.

REKLAMA

Vilniaus garbės piliečiais paskutinįkart 2013-aisiais paskelbti poetas ir vertėjas, JAV Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova bei Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas). Šis titulas 1996-aisiais taip pat yra suteiktas buvusiam JAV prezidentui Ronaldui Wilson Reaganui (Ronaldui Vilsonui Reiganui) bei buvusiam Islandijos užsienio reikalų ministrui Jonui Baldvinui Hannibalssonui (Jonui Boldvinui Hanibalsonui), 2000-aisiais garbės piliečiais tapo monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas ir dirigentas bei violončelininkas Mstislavas Leopoldovičius Rostropovičius, 2001-aisiais - buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Dennis Hastertas (Džonas Denis Hastertas) ir Nobelio premijos laureatas, poetas Czeslawas Miloszas (Česlavas Milošas), 2002-aisiais - poetas Justinas Marcinkevičius, 2003-iaisiais - buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis (Zbignevas Bžezinskis), 2006-aisiais - matematikos profesorius Jonas Kubilius, 2012-aisiais - architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų