• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Linkiu, kad po 20 metų ir jūs gautumėt tokį prizą“, – nuoširdžiai šypsodamasis kalbėjo dukart olimpinis, dukart pasaulio ir Europos čempionas 42 metų Virgilijus Alekna, rankose spausdamas Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) apdovanojimą už įspūdingą sportinę karjerą.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausių 2014 metų Lietuvos lengvaatlečių pagerbimo ceremonijoje su nepaprastą karjerą baigusiu disko metiku V. Alekna nusifotografuoti, paspausti ranką ar bent šalia pastovėti norėjo kone visi dalyvavę atletai, treneriai, kylančios žvaigždės.

REKLAMA

Ir jam nepaprastai malonu buvo matyti, kad tokią akimirką geriausių 2014 metų Lietuvos lentgvaatlečių ir trenerio vardai atiteko disko metime rezultatų siekiantiems žmonėms.

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos ir portalo balsas.lt organizuotuose rinkimuose Andrius Gudžius milžiniška balsų persvara triumfavo geriausio lengvaatlečio kategorijoje, jo treneris Vaclovas Kidykas paskelbtas Metų treneriu, o Zinaida Sendriūtė nelengvai, bet gana įtikinamai laimėjo geriausios lengvaatletės prizą. Dar vienas talentingas diskininkas – Domantas Poška – liko antras Kylančios žvaigždės rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

– Disko metikų triumfas geriausių lengvaatlečių rinkimuose Lietuvoje tikriausiai nenustebino? – paklausiau V. Aleknos.

– Tai mūsų disko mokyklos tąsa. Geriausiam man tekdavo būti, prieš tai – ir Romui Ubartui. Gal ir nenustebčiau, jei ir dar keletą ateinančių metų diskininkai dominuotų. Tikrai turime pakankamai stiprius disko metikus ir metikes. Dabar – jų karjeros pradžia, jie džiugins ir toliau.

– A. Gudžius kalba, kad V. Aleknos nepakeis. Gerai, kad jis neneša ant savo pečių V. Aleknos „įpėdinio“ naštos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kiekvienas sportininkas mato savo galimybes, kelią ir juo eina. Gerai, kad ne mėgins kopijuoti, o darys tai, ko nedarė kiti. Andrius gabus ir toli eis.

– Kokia situacija šiuo metu disko metikų elite? Kas kitais metais „nepatemps“, o kas „iššaus“?

– Sunku pasakyti, bet iš esmės pasikeitimų nebus. Gerdas Kanteris tikrai iki Rio de Žaneiro olimpiados sportuos, o visi kiti dar gana konkurencingo amžiaus.

– Olimpinis ir pasaulio čempionas Robertas Hartingas persekiojamas traumų...

– Jis, kiek žinau, praleis kitus metus. Nežinau, ar suspės pasirengti olimpiadai, nes operacijas jam darė rimtas, sunki reabilitacija. Žinant apkrovas, kokias jam teks patirti, – tikrai nebus lengva.

REKLAMA

– Kaip vertintumėte Andriaus Gudžiaus galimybes kitais metais įsiveržti į disko metikų elitą?

– Šiais metais Andrius gavo gerą krikštą, įgijo daug patirties, turi laiko pamąstymams. Kitais metais jį matysime visai kitokį – subrendusį, stipresnį. Fizinės galios jam gal užteko ir šįmet, bet yra tų niuansų, kai patirtis ateina su laiku. Jis tas gautas pamokas išmoks ir pasieks gerų rezultatų.

TIK FAKTAI

V. Alekna triumfavo 2000 metų Sidnėjaus ir 2004 metų Atėnų olimpinėse žaidynėse, du kartus – 2003 ir 2005 metais – laimėjo pasaulio čempionatus, o 2006 metais tapo Europos čempionu.

REKLAMA

Geriausias V. Aleknos asmeninis rezultatas – 73,88 m, pasiektas 2000 metais Lietuvos lengvosios atletikos čempionate Kaune. Lietuvos rekordas yra ir antras geriausias rezultatas per visą disko metimo istoriją – tik 20 cm nusileidžia 1986 metų vokiečio Jürgeno Schulto metimui – 74,08 m. A. Gudžiaus šįmet pasiektas asmeninis rekordas – 66,11 m.

KOMENTARAI

Andrius Gudžius, disko metikas

Džiugu, bet reikia dar bent 10 metų pasistengti išlikti šioje pozicijoje. Šįmet pritrūko rezultatų. Geriausias rezultatas tenkina, o pasirodymas Europos čempionate – blogiau nei pusėtinai. Planai ir galimybės buvo kitokios. Kažkas buvo padaryta ne taip. Kitais metais svarbiausia patekti į pasaulio čempionato finalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turiu pakeisti V. Alekną? Nejaučiu tokios naštos. Nepakeisiu jo. Jis turėjo savo kelią, aš turiu savo. Jis iškovojo savo pasiekimus, aš turiu iškovoti savo. Alekna yra Alekna, o aš esu Gudžius. Tai mano našta – aš kuriu savo kelią.

Zinaida Sendriūtė, disko metikė:

Šis titulas reiškia tikrai daug, esu pirma tarp Lietuvos lengvaatlečių merginų. Ačiū, kad įvertinote! Kaip matėte, šiemet kova buvo atkaklesnė. Kitais metais gal prisidės daugiau konkurenčių. Norėjau pagerinti asmeninį rekordą, pritrūko kelių centimetrų. Norėjosi permesti užburtą 66 m ribą, tačiau tai atidedame kitam sezonui.

Kito sezono tikslas išlieka tas pats – pagerinti asmeninį rekordą, nes tik su geresniu rezultatu gali tikėtis aukštesnės vietos pasaulio čempionate. Kitiems metams sau palinkėčiau patobulinti techniką, greitį ir susitvarkyti su psichologija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų