REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Volkovaitė

Tamsiuoju paros metu Kelmės gatvėse kaip jonvabaliai žybsi nešami žmonių žibintai ar telefonų šviesos, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“. Tai ne fragmentas iš viešo performanso, o tikras gyvenimas. Kelmės miestas, rajono gyvenvietės ir kaimai naktimis paskęsta tamsoje. Taip drastiškai taupo vietinė valdžia. Policijos statistika liudija, kad toks taupumas stipriai atsiliepė gyventojų saugumui.

Bijo išeiti į gatvę

Jei naktį tektų į Lietuvą žvilgtelėti iš paukščio skrydžio, pamatytume tik didžiųjų miestų šviesas. Nedideli miestai ar miesteliai vis dar skendi tamsoje. Nepaisant mažėjančio įsiskolinimo bankams, Šiaulių apskrityje į tamsą visiškai paniro Kelmė ir Kelmės rajono gyvenvietės bei kaimai. Gyventojai jaučiasi priversti gyventi jiems nepriimtinu ritmu.

„Vakarais išeiname pasivaikščioti tik į kiemą. Toliau neiname. Visur tamsu. Juk niekada nežinai, ką gali sutikti tamsoje“, – būgštauja kelmiškis Kazys. Taip elgiasi daugelis.

REKLAMA
REKLAMA

„Susitikimai su chuliganais nevilioja. Valdžios taupymas privertė gultis ir keltis kartu su vištomis“, – pripažįsta kelmiškė Roma.

Problemą žino, padaryti nieko negali

Kelmės rajono seniūnas Romas Atkočaitis sutinka, kad apšvietimas Kelmėje būtinas. „Sutinku su gyventojais. Žinoma ši problema. Bet situacija tokia, kad gauname lėšų keliskart mažiau, nei buvo prašyta“, – sako Kelmės seniūnas. Anot jo, iš savivaldybės gaunamos lėšos leidžia garantuoti tik gatvių priežiūrą, o apšvietimui pinigų nebelieka.

REKLAMA

„Miestui apšviesti reiktų apie 700 tūkstančių litų per metus“, – teigia R. Atkočaitis. Taupant pinigus, visos rajono kaimiškosios seniūnijos ir praėjusiais metais jau nuo vasario 18 d. nutraukė gatvių apšvietimą. Kai kurie miestai jau rado būdų, kaip mažinti elektros išlaidas, neišjungiant visų lempų. Tarkime, Visagine, kai gyvenimas gatvėse aprimsta, apšvietimo elektros tinklo grandinėje įsijungia nakties režimas – įtampa krinta iki 190 voltų. Nors lempos vos priblėsta, miestas kiekvieną naktį sutaupo. Kelmėje tokia apšvietimo vizija neįmanoma. Kelmės seniūno skaičiavimais, Visagino idėjos pritaikymas Kelmei atsieitų apie 200 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Taupumo yla dūrė nusikaltimais

Taupumo yla jau išlindo iš maišo. Kelmė, buvusi viena saugiausiu savivaldybių visoje šalyje, užleido pozicijas kitoms savivaldybėms. Neapšviestos miesto gatvės tampa tikru rojumi ilgapirščiams ir chuliganams. Policijos pareigūnai jau dabar skaičiuoja tokio taupumo padarinius.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį Kelmės rajone 100 tūkstančių gyventojų teko 1517,9 nusikalstamos veikos. Praėjusiais metais šis rodiklis buvo beveik perpus menkesnis – 100 tūkstančių gyventojų teko 879,1 nusikalstamos veikos. Nusikaltimų skaičius nuo 258 išaugo iki 426. Sunkių nusikaltimų skaičius padidėjo beveik dvigubai. Gatvėse vis dažiau siaučia chuliganai: viešosios tvarkos pažeidimų skaičius nuo 28 išaugo iki 42. Daugėja žmonių nužudymų ir vagysčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kituose rajonuose nusikalstamumo situacija net gerėja. Tarkime, Šiaulių rajone nusikalstamumas per minėtą laikotarpį tapo dvigubai mažesnis – 100 tūkstančių gyventojų tenkančių nusikaltimų skaičius susitraukė nuo 2731 iki 1289.

Valdžia policininkų žodžiams kurčia

Kelmės rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Artūras Valčiukas pripažįsta, kad išaugęs nusikalstamumas susijęs ir su apšvietimo nebuvimu.

„Su savivaldybe ne kartą buvome kalbėję apie apšvietimą. Policijos nuomonė valdžios atstovams yra žinoma“, –sako A. Valčiukas. Nepaisant to, situacija nesprendžiama, nors realiai Kelmės seniūnas turi galių vienoms reikmėms skirtus pinigus nukreipti apšvietimui, nes teisės akto, kuris Kelmės rajone reguliuotų apšvietimo grafiką, nėra.

REKLAMA

Šviesa ir vaizdo stebėjimo kameros

Žmonių saugumo Kelmėje nebekuria net įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Realiai jos veikia nusikaltėlius labiau psichologiškai, nei pasitarnauja nusikaltimus narpliojantiems pareigūnams, nes išjungtas apšvietimas smarkiai pablogino jų įrašų kokybę.

„Vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuotus asmenis sunkiau atpažinti, kai nėra apšvietimo, nors jos ir veikia infraraudonųjų spindulių pagalba“, – pripažįsta A. Valčiukas.

Tamsa apsunkina ir policijos patrulių darbą. Patruliuojant pėsčiomis, jiems tenka išsitraukti žibintus. Žinoma, su jais matymo laukas siauresnis už tą, kuris galėtų būti, jei pliekstų lempos. Augant nusikaltimų skaičiui pareigūnams sunkiau sekasi išlaikyti ir aukštus nusikaltimų tyrimo rodiklius. Praėjusių metų pirmąjį pusmetį beveik 80 procentų visus nusikaltimus narplioję Kelmės pareigūnai dabar atskleidžia 71,5 proc. visų Kelmės rajone padaromų nusikaltimų.

REKLAMA

Apšvietimas sugrįš trumpam

Valdžia ramina, kad artimiausiu metu apšvietimo situacija keisis. R. Atkočaitis žada apšvietimą įjungti dar prieš mokslo metų pradžią. Bet tik dalinai. „Apšvietimą reguliuojanti sistema lempas įjungs porai valandų po saulės laidos ir rytais apie 6 valandą“, – mini R. Atkočaitis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų