REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusių „Vilniaus vandenų" vadovų baudžiamojoje byloje kaltinamųjų gynėjams nepavyko grąžinti bylos prokuratūrai, iškelti bylos pačiam valstybės kaltintojui, o liudytojus paversti kaltinamaisiais.

Buvusių „Vilniaus vandenų" vadovų baudžiamojoje byloje kaltinamųjų gynėjams nepavyko grąžinti bylos prokuratūrai, iškelti bylos pačiam valstybės kaltintojui, o liudytojus paversti kaltinamaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas posėdyje pirmadienį paskelbė, kad kitame posėdyje kovo 31 dieną byla dėl galimų nusikalstamų veiksmų bendrovei vykdant viešuosius pirkimus, sudarant bei vykdant sutartis su kitomis bendrovėmis bus nagrinėjama iš esmės.

REKLAMA

„Paskelbiu, kad kitame posėdyje vyks įrodymų tyrimas“, – sakė teisėja Laureta Ulbienė, pirmadienį išsprendusi šūsnį kaltinamųjų advokatų prašymų.

Daugiausia prašymų pateikė kaltinamojo buvusio „Vilniaus vandenų“ vadovo Dariaus Norkaus gynėjas Edgaras Dereškevičius. Jis prašė teismo pavesti kuriai nors kitai ikiteisminio tyrimo įstaigai, tačiau ne Vilniaus apygardos prokuratūrai, aiškintis, ar byloje minimas Antanas ir Rolandas Čijunčikai davė melagingus parodymus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas tik paskelbė, kad dumblą vežusios bendrovės „Utensta“ vadovas A.Čijunčikas nuo šiol byloje bus liudytojas, iki tol jis byloje buvo civilinis ieškovas, nes vyras pareiškė, kad nori susigrąžinti 90 tūkst. litų, kuriuos, kaip teigia pats, kaip kyšius sumokėjo „Vilniaus vandenų“ atstovams.

„A.Čijunčikas globojamas valstybės institucijų – STT ir prokuratūros. Jūs galite pavesti kitai ikiteisminio tyrimo įstaigai ne Vilniaus apygardos prokuratūrai, bet kuriai prokuratūrai aiškintis, ar fizinis asmuo davė melagingus parodymus“ , – sakė advokatas E. Dereškevičius. Jis aiškino, kad byloje yra neatitikimų, kurie jį verčia abejoti liudytojo patikimumu - esą A.Čijunčikas aiškina, kad kyšius D.Norkui perduodavo degalinėje 2009 metų žiemą, tuo metu advokatas tvirtina, kad D.Norkus „Vilniaus vandenų“ vadovu tapo 2009-ųjų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatui kliuvo kai kurios klaidos byloje, tačiau prokuroras Giedrius Tarasevičius paaiškino, kad metų supainiojimas nutarime esminės įtakos bylai neturi.

D.Norkaus advokato prašymų teismui nepalaikė ir kai kurie jo kolegos advokatai šioje byloje, manydami, kad jie nėra savalaikiai.

Teismas pareiškė manąs, kad gynėjų teiginiai apie Čijunčikų galbūt duotus melagingus parodymus yra niekuo neparemti, teismas šių asmenų parodymus vertins nagrinėdamas bylą ir gretindamas su kitais bylos duomenimis.

Rolandas ir Antanas Čijunčikai yra giminaičiai – R.Čijučinkas yra A.Čijunčiko sūnėnas. R.Čijunčikas žadėjo padėti dėdei spręsti problemas, nes „Vilniaus vandenys“ delsė atsiskaityti su dėdės įmonėje už atliktus darbus. R.Čijunčikas anksčiau buvo pažįstamas su D.Norkumi ir tikėjosi, kad sena pažintis padės išspręsti problemą. A.Čijunčikas sakė, kad iš pradžių pinigus „Vilniaus vandenų“ atstovams davė per sūnėną, vėliau mokėjo pats. Manoma, kad Utenoje veikusios įmonės vadovas sumokėjo apie 90 tūkst. litų kyšių ir dėl šių pinigų byloje pareiškė civilinį ieškinį.

REKLAMA

Kitų kaltinamųjų gynėjai bandė aiškinti, kad kaltinamasis aktas surašytas nesilaikant įstatymų, nuo tokių kaltinimų sunku gintis, tuo metu teisėja mano, kad jeigu bus nustatyta kažkokių kaltinamojo akto ydų, jas galima pašalinti nagrinėjimo metu.

Savo bylos naginėjime pasirodęs kaltinamasis D.Norkus sulaukė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesio.

Prieš nutarties paskelbimą dėl advokatų prašymų, teismo patalpose pasirodė STT pareigūnas. Jis atvyko įteikti šaukimą D.Norkui atvykti liudytoju į korupcija įtariamo sostinės vicemero Romo Adomavičiaus bylą. Pamatęs STT darbuotoją, D.Norkus neskubėjo į teismo salę, tačiau vėliau jam vis dėlto teko ateiti į posėdžių salę ir priimti šaukimą. R.Adomavičiaus bylą nagrinėjančiai teisėjai niekaip nepavyksta pasikviesti D.Norkaus į posėdžius, praėjusią savaitę teismas priėmė nutartį atvesdinti liudytoją D.Norkų į R.Adomavičiaus bylą, kuri vyks kovo 31 dieną – tą pačią dieną, kaip ir teisėjos L.Ulbienės nagrinėjama „Vilniaus vandenų“ darbuotojų byla.

REKLAMA

D.Norkus R.Adomavičiaus bylą nagrinėjančiam teismui yra pranešęs, kad yra nedarbingas po kojos operacijos, nedarbingumo metu net nenori imti liudytojo šaukimo, tačiau į savo bylos nagrinėjimą, kurioje yra kaltinamasis, jis ateina.

Vilniaus apygardos teismas netgi buvo svarstęs kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad ši padėtų išsiaiškinti, ar bylos šiam liudytojui išduodamos medikų pažymos apie ligą yra pagrįstos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos tirtoje baudžiamojoje byloje įtarimai dėl kyšio reikalavimo pateikti buvusiam „Vilniaus vandenų" generaliniam direktoriui D.Norkui, buvusiam pardavimo ir rinkodaros direktoriui Nerijui Laurinaičiui, dabartiniam gamybos padalinio vadovui Vytautui Kisieliui ir plėtros ir pardavimų direktoriaus pavaduotojo pareigas dabar einančiam Linui Didrikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak STT pranešimo, šis tyrimas dėl "Vilniaus vandenų" vadovų neteisėtų veiksmų pernai buvo išskirtas iš 2009 metais pradėto didelės apimties ir sudėtingo ikiteisminio tyrimo.

D.Norkui ir N.Laurinaičiui kitoje byloje jau buvo paskelbtas nuosprendis dėl kyšininkavimo. Nuteistiesiems skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Abu nuteistieji turės sumokėti po 20 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio, arba 2,6 tūkst. litų įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Tačiau Aukščiausiasis Teismas dėl proceso normų pažeidimo panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo atmesti nuteistųjų apeliaciniai skundai. Byla apeliacine tvarka vėl nagrinėjama iš naujo.

REKLAMA

Dabar teismui perduota byla dėl devynių galimai nusikalstamos veiklos epizodų.

Buvęs bendrovės generalinis direktorius D.Norkus kaltinamas kyšio reikalavimu iš bendrovės direktoriaus už tai, kad minėtai bendrovei būtų grąžinti uždelsti „Vilniaus vandenų" šimtatūkstantiniai įsiskolinimai už suteiktas paslaugas.

Baudžiamoji byla dėl didžiausios šalyje vandentiekio bendrovės „Vilniaus vandenys" vadovų ir darbuotojų veiksmų Vilniaus apygardos teismui buvo perduota praėjusių metų vasario 27 dieną. Metus teismas niekaip negalėjo pradėti jos nagrinėti, nes pažymas apie užklupusias ligas pristatydavo tai kaltinamieji, tai advokatai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų