REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lituanistinis švietimas užsienyje yra vienas tvirčiausių saitų, siejantis svetur gyvenančius tautiečius su Tėvyne, sako švietimo ir mokslo ministras prof. Dainius Pavalkis. Ministras, su darbo vizitu lankydamasis JAV, susitinka su lietuvių bendruomenėmis, lietuviškų mokyklų mokiniais ir pedagogais, Ilinojaus universiteto Lituanistikos katedros studentais ir dėstytojais, dalyvauja šventiniuose Kovo 11–osios minėjimo renginiuose. Šiandien Nepriklausomybės dienos atkūrimo minėjimas vyksta Lietuvos ambasadoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lankydamasis lituanistinėse mokyklose, lietuvių bendruomenėse, ministras pabrėžė, kaip svarbu mums, mažai tautai, susitelkti ir dirbti išvien siekiant bendro tikslo.

REKLAMA

„Įsimintinas pavyzdys gali būti Lituanistikos katedros, kuri mini 30-metį, įsteigimas Ilinojaus universitete. Mūsų senoji kalba rado saugų prieglobstį, – visų geranoriškų ir supratingų žmonių pastangomis buvo įkurta Lituanistikos katedra. Dėkoju visiems, kurie dėjo milžiniškas pastangas ir sugebėjo šią idėją paversti realybe“, – sakė prof. Dainius Pavalkis. Prieš 30 metų, kai gimė ši idėja, lietuviai iš viso pasaulio siuntė aukas, kol buvo surinkta visa reikiama suma katedrai įsteigti. Šiandien šis milžiniškas 64 puslapių aukotojų: asmenų ir organizacijų, sąrašas – jau istorija, liudijanti nepaprastą žmonių vienybę, sutelktumą, geranoriškumą. Prie lituanistinių studijų išsaugojimo ir palaikymo yra prisidėję ir amerikiečių. Minint Lituanistikos katedros 30-metį už lietuvybės puoselėjimą Lietuvos diplomatijos žvaigžde apdovanotas buvęs Ilinojaus universiteto prorektorius prof. Nikolas Moravčevičius prisipažino, kad būdamas mažos serbų tautos atstovas labai norėjo padėti kitai nedidelei lietuvių tautai įsteigti Lituanistikos katedrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes, lietuviai, nors ir maža tauta, pagrįstai didžiuojamės, kad per visas istorijos pervartas, draudimus, kalbos ir tautos persekiojimus sugebėjome išlaikyti iš esmės beveik nepakitusią vieną seniausių indoeuropietiškų pasaulio kalbų. Kalbame kalba, kuri gali tarnauti kaip mokslo ar studijų objektas, kaip raktas, praveriantis senojo pasaulio duris, leidžiantis atrasti dabarties apnaikintus ryšius ir sąsajas tarp tautų“, – sakė ministras.

Iš viso pasaulyje veikia apie 40 mokslo centrų, kur dėstoma ar tiriama lietuvių arba kita baltų kalba. Lietuvių kalbą, istoriją ir kultūrą juose studijuoja apie 600 užsieniečių, dėsto apie 100 mokslininkų. Daugiausia jų Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

31 pasaulio šalyje veikia 160 lituanistinių mokyklų. Jose mokosi apie 6 300 mokinių, dirba nemažai mokytojų. Lietuviai mokosi kalbos, Lietuvos istorijos, literatūros. Vienas seniausių tradicijų turi JAV lituanistinės mokyklos.

Ministras taip pat lankėsi JAV studijų ir mokslo centruose, kalbėjo apie bendradarbiavimo galimybes, akademinių mainų programas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų