REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

19-as pagal turtingumą Afrikos žmogus viename iš savo interviu teigė, kad svarbiausia ne žmogaus turtas, o tai, ką jis daro. Jimas Ovias gali būti laikomas tikru „afrikiečio pagal apibrėžimą“ paradoksu – jis rafinuotas kosmopolitas, šnekus ir išsilavinęs džentelmenas. Jis nušviečia daug faktų apie Afriką, kuriuos pasaulis turėtų žinoti, rašo toptenz.net. Tačiau per įvairias machinacijas, interesų kovas ir propagandą, daug kas pamirštama ir nuslepiama...

REKLAMA
REKLAMA

10. Afrika nėra neturtinga

Visi žinome, kad Afrikoje netrūksta tam tikrų problemų – čia neišplėtota infrastruktūra, gausu pabėgėlių, mažas raštingumas, klesti korupcija, vis dar gausu ligų, o badas nėra retas svečias. Tačiau nors dauguma žmonių yra neturtingi, pats kontinentas ištekliais negali skųstis – čia gausu naudingųjų iškasenų, derlingos žemės, gėlo vandens, mineralų, naftos, etc. Kai kurios Afrikos valstybės yra vienos pagrindinių mineralų ir metalų eksportuotojų pasaulyje, o tam tikros tautos sudarė prekybos blokus tam, kad padarytų savo eksportuojamą produkciją konkurencingesne. Nuo mašinų, elektronikos ir papuošalų iki elektros ir naftos – Afrikos resursai leidžia pasauliui veikti.

REKLAMA

9. Apartheidas yra kur kas daugiau nei juodaodžiai vs baltaodžiai

Apartheidas buvo rasinės segregacijos sistema, kurią įstatymais įtvirtino valdžioje buvusi Pietų Afrikos nacionalinė partija (1948-1990). Daugelio manymu tuo metu prieš apartheidą kovojo tik juodaodžiai. Tačiau tokia nuomonė tarsi „ištrina“ tūkstančių prieš apartheidą nusistačiusių baltaodžių aktyvistų indėlį. Šiuo laikotarpiu kilo labai daug taikių ir radikalių, baltaodžių įkurtų pasipriešinimo judėjimų – tokių kaip „Juodoji juosta“ (angl. Black Sash). Tuo metu, kai vieni asmenys norėdami perduoti savo žinią sprogdino bombas, įvairių protestų organizatoriai rengė taikias eisenas, piketus, kūrė strategijas ir vadovavo būstinėms, kuriose juodaodžiams buvo teikiama parama, tiesioginė ir netiesioginė pagalba bei duodami patarimai.

REKLAMA
REKLAMA

8. Pamiršta Afrikos istorija

Daugelis mano, kad Afrikos istorija susideda iš pasakojimų apie kolonizaciją, plėšimus ir vagystes. Tačiau realybė yra visai kitokia. Čia rasite ne tik senovės Egipto paminklus, bet ir tokias istorines vienas, kurios pradžiugins bet kurį istorijos mėgėją ar tyrinėtoją. Didieji Zimbabvės griuvėsiai yra didžiausi akmeniniai griuvėsiai Afrikos teritorijoje, esančioje už Sacharos dykumos. Šis pasaulio paveldo objektas buvo pastatytas naudojant milijonus akmenų, kurie puikiai subalansuoti vienas ant kito. XI amžiuje klestėjusios gyvenvietės statiniai yra išsidėstę net 200 kvadratinių mylių plote. Keliaudami į vakarus rasite Timbuktu, kuriame iki XII amžiaus jau veikė 3 universitetai – čia mokėsi daugiau nei 25 tūkst. studentų. Mieste aptinkamos bibliotekos ir infrastruktūra nustebintų ne vieną moderniųjų laikų atstovą. Trečiasis pagal dydį Maroko miestas Fesas egzistavo jau nuo 808 metų ir buvo vadinamas Afrikos Atėnais. Al-Qarawiyyin universitetas yra laikomas seniausia pasaulyje tebeveikiančia mokymo įstaiga. Taip pat nereiktų pamiršti iš akmens tašytų Lalibela bažnyčių rytinės Afrikos Etiopijoje, kurios naudojamos nuo XV amžiaus. Taigi, tikroji Afrika savo istorija, skirtumais ir kultūra yra labai turtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Afrikoje yra vieni įspūdingiausių senovės graikų ir romėnų griuvėsių

Senovės graikai ir romėnai buvo pirmieji europiečiai, tyrinėję Afriką. Finikiečių pirkliai apytiksliai 8 amžiuje prieš Kristų čia įkūrė Kartaginą, o Aleksandras Didysis – Aleksandriją (331 pr. Kr.). Toliau plėsdamasi Roma, galima sakyti, okupavo šiaurinę Afrikos pakrantę ir pamažu teritorija buvo įjungta į Romos sistemą. Nuostabiausi senovės graikų ir romėnų gyvenviečių griuvėsiai yra Cyrene ir Leptis Magna, kurie paskelbti UNESCO pasaulio paveldo objektais. Garsusis Cyrene miestas 631 m.pr. Kr buvo įkurtas graikų kolonistų. Čia buvo gausu šventyklų (Apolono ir Dzeuso šventyklos), altorių, fontanų, teatrų, yra išlikęs ir didžiulis nekropolis. Leptis Magna miestas yra tikras romėnų miesto planavimo pavyzdys. Jo klestėjimo metu miesto pastatai ir didžiuliai turtai leido Leptis magna tapti trečiu miestu pagal svarbą visoje Afrikoje. Čia išvysite nesugriautą turgaus aikštę, amfiteatrą, arkas ir forumą.

REKLAMA

6. Kruvinieji deimantai

Po filmo, kuriame vadino Leonardo DiCaprio, dauguma žmonių jau žino apie kruvinųjų deimantų prekybą. Kruvinaisiais deimantais vadinami konfliktų draskomose teritorijose kasami brangakmeniai, kurie parduodami siekiant finansuoti terorizmą arba įgyvendinti sukilėlių ar vietinių vadų tikslus ir ambicijas. Kasyklų darbininkai, tarp kurių yra ir moterys bei vaikai, laikomi vergiškomis sąlygomis, žalojami ir žudomi be jokios priežasties. Su šiais brangakmeniais susijusi statistika rodo, kad civiliniai karai, finansuojami kruvinaisiais deimantais, nusinešė apie 3,8 milijono gyvybių – tai aštuonis kartus daugiau aukų, nei per paskutinius 70 metų žuvo JAV kareivių.

Be to, kruvinųjų deimantų prekybos aukomis tampa ne tik Afrikos gyventojai. Jungtinių tautų padedamas teismas išsiaiškino, kad Al Qaeda savo veiklą kruvinaisiais deimantais finansuoja savo operacijas nuo 1998 metų.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų