• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas

Dirbdamas tarptautinėje bendrovėje nebūtinai turi būti vadovu klasikine prasme – nebijai gerų įžvalgų gauti ir iš jaunų talentų. Net praktikantas į tave kreipiasi „tu“.

„Ernst & Young“ vardas jau senokai figūruoja tarp geriausių pasaulio audito ir konsultacijų bendrovių. Didelių pokyčių metu – Nepriklausomybės aušroje, kai verslas dar tik mokėsi laisvosios rinkos ekonomikos taisyklių, įmonė atidarė ir savo padalinį Lietuvoje.

Kelias nuo praktikanto

Šiandien bendrovė vadinasi „EY“, o jos vadovas Lietuvoje Jonas Akelis tuometinėje keliolikos žmonių bendrovėje darbą pradėjo 1992 metais. Rinkai tai buvo naujų ir reikšmingų iššūkių laikas.

„Prieš daugiau nei 20 metų atsisveikinęs su universiteto auditorijomis, pradėjau dirbti čia. Tai buvo viena iš pirmųjų iš audito ir konsultacijų užsienio įmonių, atidarytų Lietuvoje. Turėjau garbės būti komandos dalimi, kuri atliko pirmąjį Lietuvos žemėje auditą pagal tarptautinius audito standartus“, – pasakoja Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto absolventas J. Akelis. Tuometinis jo vadovas buvo danas, kurį tokie iššūkiai kaip rusų blokada, karšto vandens stygius savotiškai žavėjo – Danijoje viskas buvo stabilu, o čia buvo atvykstama kurti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis dešimtmetis Lietuvos versle buvo didelių pokyčių, taisyklių formavimosi metas, daug ką kurti reikėjo nuo nulio. Kita vertus, net ir dabar ta dinamika nesustoja.

REKLAMA

„Nebūna nei metų, nei mėnesio, nei dienos, kuri būtų vienoda. Projektų, klientų daug, jie visi iš skirtingų sričių, įvairialypė ir mūsų komanda“, – pasakoja daugiau nei 500 žmonių kolektyvui trijose Baltijos šalyse vadovaujantis J. Akelis.

Visi kreipiasi „tu“

Pašnekovas pabrėžia, kad kompanijoje, kaip ir Lietuvos krepšinio rinktinėje, svarbiausia yra ne lyderiai, bet visa komanda.

„Aš ir kitų skyrių vadovai laikomės nuomonės, jo esame tam, kad sumoderuotume darbą: mano kaip vadovo užduotis, žinoti kiekvieno talentus ir gebėjimus, įtraukti į darbus, įkvėpti pasitikėjimo, suteikti patarimų ir padėti susiplanuoti kaip pasiekti savo tikslų – esame, kaip britai pasakytų, „facilitatoriai“, o ne instrukcijų davėjai“, – vadovavimo stilių apibūdina J. Akelis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovo, įkvepianti knyga apie tokį vadybos principą jam yra „Build to Last“.

„Ši knyga analizuoja sėkmingai veikiančias vizionieriškas bendroves. Įdomu, jog sėkmingiausiai veikia ne tos bendrovės, apie kurių vadovus vėliau kuriamos biografijos, o tos, kurių pamatas yra komandinės vertybės. Net ir pasikeitus vadovams jos puikiai tęsia savo veiklą. Bendradarbiavimo strategija man yra labai artima“, – dalinasi nuomone J. Akelis.

Jis neįsivaizduoja profesionalaus atsakingo darbo be šiltų santykių darbe. „Mes sakome vieni kitiems „tu“, nesvarbu, koks kieno statusas ar pareigos, tai ne šiaip žaidimas demokratija – mes tikrai kasdien patiriame, kad ir šviežiai atėjęs talentas, ir patyręs kolega gali suteikti vienodai vertingų įžvalgų, todėl tai elementari pagarba vienas kitam ir noras skatinti siekti daugiau. Koks bebūtų verslas – visada svarbu gerbti žmogiškas vertybes“, – sakė J. Akelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža rinka, daug iššūkių

Kalbėdamas apie iššūkius, „EY“ vadovas Lietuvoje pabrėžia, kad vienas didžiausių, kaip ir visam konsultacijų verslui, kad rezultatai čia nėra taip lengvai įvertinami ar pamatuojami kaip gamybiniai pajėgumai ar produkcija.

„Gamybos sektoriuje daug kas yra apibrėžta. Mūsų versle yra daug kintamųjų. Patarimų, įžvalgų vertė dažnai priklauso ir nuo pačios įmonės noro sekti gautomis rekomendacijomis, dažnai tie veiksmai nebūna lengvi. Pavyzdžiui, kai kalbame apie verslo restruktūrizavimą, efektyvumo didinimą“, – sako jis.

Palyginti su Vakarų šalimis, pasak J. Akelio, mažoje šalyje yra statistiškai mažiau ir pačių galimybių konsultantams.

REKLAMA

„Mūsų bendrovės kur kas mažiau imlios konsultacijoms ir gana nedrąsios. Tais atvejais, kai vis dėlto išdrįstama pasitelkti konsultantus, gana dažnai svarbiausiu atrankos kriterijumi tampa kaina, tuomet nusivylimas kokybe beveik užprogramuotas“, – kalbėjo J. Akelis.

Vienintelis turtas – reputacija

Kompanija įsikūrusi prie pat buvusios Vilniaus miesto gynybinės sienos, o pokalbis su vadovu vyko Saulės mūšio konferencijų salėje. Vieta puiki, tačiau, kaip sako J. Akelis, įmonei ji nepriklauso, o ir kitas turtas yra nuomojamas.

„Pagrindinis mūsų, kaip ir kitų konsultacijų paslaugų bendrovių, turtas yra mūsų reputacija. Nieko apčiuopiamo neturime, išskyrus tai, kaip mus vertina klientai ir mūsų pačių kolektyvas“, – darbo specifiką apibūdina pašnekovas.

REKLAMA

Būtent todėl kompanijoje yra itin daug griežtų taisyklių, kai kalbama apie klientą ir jo projektus – nuo konfidencialumo iki darbo kokybės. „Prie tokios įtampos, be abejo, pripranti, bet kiekvieną savaitę rašytine ar žodine forma susiduri su mūsų įmonės pamatinėmis vertybėmis, tokiomis kaip atsakomybė klientui ir visuomenei, sąžiningumas ir kokybiškos paslaugos. Dėl šitų vertybių esame labai „religingi“ – tai mūsų darbo ir verslo sėkmės pagrindai“, – atskleidžia J. Akelis.

Du darbo kalendoriai

Paprašytas apibūdinti įprastą darbo dieną, J. Akelis su šypsena pareiškia, kad neturi jokios rutinos.

„Darbas yra be galo įdomus, nes klientų yra pačių įvairiausių, vieniems reikia patarimų kaip dar labiau suefektyvinti verslą, kitiems – kaip išbristi iš sunkumų. Kolegos darbe taip pat labai skirtingi, kolektyvas santykinai jaunas, dėl viso to ir rutinos būti negali“, – džiaugiasi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai manoma, kad vadovai yra tie, kurie paskutiniai išeina iš biuro, o susitikimų grafiką kartais sudaro šeimos laiko sąskaita. J. Akelis skuba paneigti šį mitą.

„Gyvenime svarbus balansas, kad turėtum įdomią darbo sferą, svarbus ir asmeninis gyvenimas, kuriame laikas skiriamas šeimai ir pomėgiams. Stengiuosi kiek įmanoma daugiau gyventi pagal suderintą darbo ir šeimos kalendorių. Darbo datos ir šeimos gimtadieniai man yra lygiareikšmiai dalykai. Esu be galo dėkingas savo šeimai, kad padeda išlaikyti šią pusiausvyrą. Aš padedu žmonai siekti savo pomėgių, ji – man“, – sako jis.

Faktai: EY

Lietuvoje EY dirba per 250 darbuotojų.

Bendrovė teikia audito, apskaitos, mokesčių, teisės, verslo ir sandorių konsultacijų paslaugas.

REKLAMA

Metinės pajamos už finansinius metus pasibaigusius 2013 m. birželio 30 d. buvo 52,29 mln. litų

CV: Jonas Akelis

1992 m. pradėjo darbinę karjerą audito ir konsultacijų bendrovėje

1995 m. baigė Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultetą

1996 m. tapo Lietuvos licencijuotu auditoriumi

2001 m. tapo ACCA licencijuotu nariu

Nuo 2009 m. yra „EY“ vyk. partneris Baltijos šalyse

Nuo 2009 m. yra “Investors Forum” organizacijos valdybos narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų