REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam, kad šalies vėliava atsidurtų ant Everesto, turi užlipti į kalną. O tam, kad ji suplevėsuotų NASA teritorijoje, turi sukonstruoti palydovą. Ir šis laiptelis Lietuvai jau įveiktas – NASA skrydžių bazėje Valopso saloje šalia JAV, Ukrainos ir Švedijos vėliavos pakilo ir lietuviška trispalvė, sakoma KTU pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Užrašas apačioje skelbia: „Valstybės, kurios šiuo metu dirba NASA Valopso skrydžių bazėje“. Taip bazės vadovybė pagerbė čia besilankiusius lietuviškų palydovų „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1” kūrėjus.

REKLAMA

„Smagu. Palydovas dar nepakilo, bet supranti, kad jau dabar padaryta labai daug. Svarbiausia palydovo galima, galima sakyti, jo variklis – tai projekto metu susiformavusi bendraminčių komanda. Dabar belieka neleisti jam užgesti,“ – sakė vienas iš palydovo „LitSat-1” kūrėjų Kauno technologijos universiteto profesorius Darius Gailius.

Po to, kai dėl remonto darbų Tarptautinėje kosminėje stotyje neįvyko ketvirtadienį planuotas raketos paleidimas, erdvėlaivis „Cygnus“ su palydovais „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1” sugrąžintas į raketų angarą. Nors kai kurie kroviniai reikalauja specifinių laikymo sąlygų ir bus iškrauti, lietuviški palydovai erdvėlaivyje pasiliks iki pat raketos starto. NASA skelbia, kad kitas paleidimas greičiausiai įvyks sausio viduryje.

Į atvirą kosmosą iškeltas erdvėlaivis „Cygnus“ nugabens palydovus į Tarptautinę kosminę stotį. Maždaug po dviejų mėnesių robotine ranka „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1“ bus paleisti į orbitą ir joje skries apie pusę metų. Tuo metu Lietuvos mokslininkai rinks jų siunčiamus duomenis ir išbandys Lietuvoje sukurtas kosmines technologijas, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų