REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indrė MIKELIONYTĖ

Tokį perkeltinės reikšmės klausimą užduodame degalinių atstovams, tačiau drauge ir stebime, ar tai, kad Alytuje kuro kainos didesnės negu kituose miestuose, yra tiesa. Kas verčia atlapaširdžius dzūkelius labiau negu kitų miestų gyventojus praverti pinigines ir piltis brangesnio kuro?

REKLAMA
REKLAMA

Paskambino paklausti „kodėl?”

Lietuvių tauta pasižymi ramumu, net ir kariami jie gali priprasti, tačiau kai kalba pakrypsta apie kurą ir jo kainas, – įsiunta. Neapsikentęs veik kiekvieną dieną matomos akivaizdžios skaičių magijos, į redakciją paskambino alytiškis Vaidas. „Jau kelinta savaitė stebiu kuro kainų skirtumus. Vieno populiariausių A95 benzino kaina svyruoja net 20-30 centų - priklauso nuo to, kur perki degalų. Alytuje kainos kur kas didesnės negu sostinėje ar kituose miestuose, tai nenormalu”, – piktinosi paskambinęs skaitytojas. Jo teigimu, toks kainų karas Alytuje trunka jau nebe pirma savaitė, o priežasčių tam lyg ir nėra. Degalų kainos degalinėse kinta atsižvelgiant į pasaulines naftos produktų kainas, esamą akcizą, bendrą degalų paklausą. „O ji vasarą, atostogų metu, anaiptol ne mažesnė, ir atvežti kurą ne taip jau toli”, - tikino vyriškis. Visgi degalų vežimo iki konkrečios degalinės atstumas nėra joks kainą lemiantis veiksnys. Degalų kainų skirtumas domina ne tik kasdien į savo automobilius skubančius miestelėnus, bet ir interneto naršytojus. Čia gausu svetainių, kuriose lyginamos kuro kainos skirtingose degalinėse, skirtinguose miestuose. Tai, kad kainų skirtumas ženklus, liudija ir jie. Antai vakar, portalo www.degalukainos.lt duomenimis, vieno populiariausių A95 benzino kaina skirtinguose miestuose skyrėsi 25, dyzelino - 29 centais. Alytaus miesto degalinės ir šiame sąraše dažniausiai įsitaisiusios sąrašo gale - prie brangiausiųjų. Tiesa, šiame portale lyginamos ne visų degalinių kainos.

REKLAMA

Vietinė konkurencija

35 degalinių tinklą Lietuvoje turinti UAB „Stateta” savame mieste turėtų būti lyderė – kieno žaidimas, tas ir taisykles diktuoja. Deja, lyderiais nori būti visi, tuo gali įsitikinti ir pirkėjai. „Mūsų degalinėse kainos niekada nebūna aukštesnės negu konkurentų. Man yra tekę girdėti, kad kainų skirtumas įvairiuose Lietuvos miestuose didelis, kartais net didesnis negu 30 centų. Tai nėra normalu. Visgi to priežastis - konkurencinė kova, nes kainos lyginamos su konkurentų”, – tikino „Statetos” vadybininkė Jovita Pocevičiūtė. Jos teigimu, degalų kainos per parą gali kisti keletą kartų, normalus svyravimas yra 5-7 centai. J.Pocevičiūtė akcentavo, jog mažinant kuro kainas akcijų ar atidarymų proga vyksta tik akivaizdus konkurentų karas, į kurį reaguojama taip: „mažina vieni, mažina kiti”. Karo pralaimėtojas, deja, yra eilinis pirkėjas, priverstas mokėti daugiau negu kitų miestų gyventojai. Antai UAB „Statoil Fuel & Retail Lietuva” degalų rinkodaros vadybininkė Monika Zygmantaitė tvirtino, kad jų degalinėje kainos tokios, kokios daugelyje esančiųjų Alytuje. „Mes reaguojame į kainų skirtumus kitose degalinėse. Jeigu lygintume ilgesnio laikotarpio skirtumus, jie yra neženklūs. Tarkim, šiandien kainų skirtumas Alytuje ir sostinėje - 1 centas, nors kitomis dienomis būna ir didesnis. Vis dėlto pagrindinė priežastis - vietinė konkurencija”, – priežastį įvardijo vadybininkė. Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius, paprašytas pakomentuoti kainų skirtumą, nedaugžodžiavo, nes ketina palikti dabartinį darbą, tiesiog dar kartą akcentavo, jog dėl kuro kainų skirtumo problemos turėtų kalbėti patys degalinių tinklai. Visgi išvada viena - dzūkų centus savoje rinkoje „valgo” ne kas kita kaip konkurencija, todėl išeitis iš šios aklavietės greičiausiai nebus rasta, o geraširdžiams dzūkeliams kuro teks piltis kituose miestuose. Belieka guostis, kad ir pačiuose Mažeikiuose kuro kainos kartais būna didesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų