REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1. Marihuana yra legali ir nelaikoma narkotine medžiaga

1. Marihuana yra legali ir nelaikoma narkotine medžiaga

REKLAMA

Šiaurės Korėjoje rūkyti marihuaną nėra tabu – daugelis korėjiečių ne tik ją žino, bet ir nuolatos rūko. Tačiau tokių stiprių narkotinių medžiagų kaip metamfetaminas vartojimas ir pardavimas yra smerkiamas, už tai gresia mirties bausmė. Taigi tam tikriems asmenims Šiaurės Korėja bent vienu atžvilgiu gali atrodyti ideali šalis.

REKLAMA
REKLAMA

2. Šeši JAV kareiviai pabėgo į Šiaurės Korėją 1962 metais ir nuo tada ten gyvena

„Man buvo atsibodę taip gyventi, atsibodo santuoka, tarnyba kariuomenėje – viskas. Buvau žlugęs. Buvo likusi vienintelė vieta, kur galėjau keliauti“, – pasakoja Jamesas Dresnokas, paskutinis gyvas iš šešių JAV kareivių, pabėgusių į Šiaurės Korėją. 1962 metais jis perėjo minų lauką ir pateko į Šiaurės Korėją.

REKLAMA

Netrukus, kai atvyko į šalį, jis sutiko Alleną Abshierį – kitą pabėgusi JAV kareivį.

Netrukus jie buvo jau keturiese: A. Abshieris, Jerry Parrishas, Charlesas Robertas Jenkinsas ir J. Dresnokas. Vyrai kartu gyveno ir dalyvavo keliuose propagandiniuose Šiaurės Korėjos vyriausybės projektuose. Jų nuotraukos pasirodė ant žurnalų viršelių; per garsiakalbius skelbiant jų istorijas buvo siekiama paskatinti daugiau kareivių palikti JAV kariuomenę.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iš pradžių jie nenorėjo pasilikti Šiaurės Korėjoje visam laikui. 1966 metais ketvertas bandė pasprukti iš Šiaurės Korėjos ieškodami prieglobsčio Sovietų Sąjungos ambasadoje Pjongjange, tačiau buvo iškart grąžinti Šiaurės Korėjai. Vėliau J. Dresnokas nusprendė nebemėginti daugiau bėgti iš Šiaurės Korėjos ir pradėti asimiliuotis.

3. Šiaurės Korėja vis dar laiko sugautą JAV laivyno laivą

1968 metais sausio 23 dieną tarptautiniuose vandenyse beveik 24 kilometrų atstumu nuo Šiaurės Korėjos sienos JAV laivą „USS Pueblo“ apsupo korėjiečių povandeniniai ir kitų tipų laivai su torpedomis. Pueblo jūreiviai buvo nuvežti į kalėjimų stovyklas. Nors Šiaurės Korėja transliavo propagandinę medžiagą apie tinkamą elgesį su kaliniais, realybė buvo kur kas žiauresnė – įgula buvo marinama badu ir kankinama beveik metus, kol buvo nuspręsta ją paleisti. Tačiau Pueblo vis dar yra Šiaurės Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Šiaurės Korėja oficialiai nebėra komunistinė šalis

2009 metais iš šalies konstitucijos buvo pašalintos visos užuominos į komunizmą, „Juche“ tapo oficialia valstybine ideologija, pakeitusia marksizmą-leninizmą. Sukurta Kimo Il-sungo, teorija teigia, kad korėjiečiai yra šalies plėtros vadovai; taip pat pabrėžiamas šalies politinis, ekonominis ir gynybinis pakankamumas.

5. Šiaurės Korėjoje dabar ne 2013, o 102 metai

1997 metais įsigaliojo „Juche“ kalendorius, paremtas Kimo Il Sungo gimimo data (1912 balandžio 15 diena). Vado gimimo metai buvo nurodyti kaip pirmieji metai. Nuo tada laikas skaičiuojamas toliau, remiantis grigoriškojo kalendoriaus mėnesių ir dienų skaičiavimo modeliu.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų