REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valgau ir netunku: ar visada naudinga atsisakyti nesveiko maisto?

Makaronai, bulvės, sūris, majonezas – tai produktai, kuriuos pirmiausia rekomenduojama išbraukti iš valgiaraščio norint sulieknėti ir sveikai maitintis. Tik ar visada naudinga jų atsisakyti? Įvairių maisto produktų savybes bei poveikį organizmui tyrinėjantys mokslininkai kartais pateikia malonių staigmenų: ne viskas, kas skanu, – nesveika!

Makaronai, bulvės, sūris, majonezas – tai produktai, kuriuos pirmiausia rekomenduojama išbraukti iš valgiaraščio norint sulieknėti ir sveikai maitintis. Tik ar visada naudinga jų atsisakyti? Įvairių maisto produktų savybes bei poveikį organizmui tyrinėjantys mokslininkai kartais pateikia malonių staigmenų: ne viskas, kas skanu, – nesveika!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laura Mureikaitė

Apelsinų sultys Apelsinų sultys rytais – sveikiausia dienos pradžia. Vis dėlto pasiūlymas vietoje sulčių suvalgyti keletą šviežių apelsinų skamba logiškai: vaisius turėtų suteikti dar daugiau naudos organizmui. Tik štai ne visada nauda paklūsta logikos dėsniams. Pasirodo, apelsinų sultyse didesnė maistingųjų medžiagų koncentracija: jose daugiau vitamino C ir foliatų, taip pat junginių, slopinančių uždegimo procesą pavartojus riebaus ar angliavandenių gausaus maisto. Apelsinų sultys šiek tiek mažina kraujospūdį – tai dar viena priežastis įtraukti jas į savo valgiaraštį streso ir įtampos kupinu periodu.

REKLAMA

Majonezas Tikriausiai ne kartą girdėjote raginimų majonezą salotoms ar sumuštiniams keisti kitais padažais, pavyzdžiui, kečupu, jogurtu, grietine. Kita vertus, pastaruoju metu vis dažniau rekomenduojama kartkartėmis patiekalus pagardinti... taip, taip, majonezu! Nors jame daug kalorijų ir riebalų, bet šis pagardas neabejotinai teikia naudos sveikatai. Pavyzdžiui, majoneze, pagamintame alyvuogių aliejaus pagrindu, gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, o gaminant šį populiarų padažą naudojami kiaušiniai, kuriuose yra medžiagų, padedančių skaidyti riebalų sankaupas organizme. Be to, majonezas padeda geriau įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus, o šių dažniausiai gauname su produktais, kurie kaip tik ir gardinami majonezu – pavyzdžiui, morkų, česnako, salierų bei majonezo salotos. Todėl jei tik mėgstate patiekalus su majonezu – į sveikatą! Tiesa, būtų idealu, jeigu dažniau vartotumėte ne pirktinį, o namuose, iš sveikų produktų pasigamintą majonezą.

REKLAMA
REKLAMA

Pistacijos Jei tik kalba pasisuka apie riešutus, tarp sveikiausiųjų minimi migdolai ir graikiniai riešutai, o sūdytos, prieskoniais gardintos pistacijos neretai balansuoja tarp nesveikų užkandžių ir kaloringų, bet nemaistingų produktų riba. Tačiau mokslininkai neskuba jų nurašyti į nepageidaujamų produktų sąrašą. Pistacijose visai nėra cholesterolio, šiuose riešutuose gausu vitamino B6, vario, magnio ir fitosterolių, itin svarbių širdies sveikatai. Be to, kaip užkandis jos yra kur kas naudingesnės lieknėjantiems nei, tarkime, traškučiai: pistacijas reikia išlukštenti, o valgymo procesas trunka ilgiau, pasisotinama greičiau, todėl kyla mažesnė persivalgymo rizika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pievagrybiai Kasmet vis brangstantys ir didesne egzotika tampantys miško grybai – puikus augalinių baltymų ir mikroelementų šaltinis. O palyginti nebrangūs, mažiau aromatingi pievagrybiai dažnai laikomi tiesiog grybų pakaitalu – produktu, kurį vartojame, kai neturime geresnės alternatyvos. Ir vėl – be reikalo. Pievagrybiai – gana maistingas, imuninę sistemą stiprinantis produktas. Juose esama unikalių junginių, kurie stabdo arterijų apnašų formavimąsi, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijas, be to, tai dar vienas natūralus vitamino D šaltinis. Švelnus, neišraiškingas pievagrybių skonis leidžia juos lengvai derinti ruošiant įvairius patiekalus – padažus, sriubas, salotas, apkepus ir pan.

REKLAMA

Bananai

Visuomenėje paplitę klaidingi mitai ragina bananus priskirti „storinantiems“ produktams, esą juose itin daug angliavandenių. Tačiau bandantiems numesti keletą kilogramų tai – vieni tinkamiausių vaisių. Be to, juose daug magnio, antioksidantų, vitamino C, maistinių skaidulų. Bananų ir pieno kokteilis rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Bananai pakelia dopamino lygį organizme, todėl pagerėja nuotaika. Beje, kai kurių mokslininkų teigimu, dopamino stygius siejamas su nutukimu ir polinkiu persivalgyti.

Kukurūzų spragėsiai Ar kukurūzų spragėsiai, be kurių mažai kas įsivaizduoja kino teatrą, gali turėti ką nors bendro su sveikata? Taip! Sveikos mitybos specialistų teigimu, trijose stiklinėse spragintų kukurūzų gerokai daugiau antioksidantų, nei standartinėje salotų porcijoje! Pasirodo, produktuose, kuriuose mažai drėgmės, antioksidantų koncentracija būna didesnė nei sultinguose vaisiuose ir daržovėse. Beje, pati maistingiausia kukurūzų spragėsių dalis – ne balta traški „puta“, o gelsva luobelė, kurią dažniausiai išspjauname.

REKLAMA

Bulvės Bulvės – tai daržovės, kurių, laikantis dietos, reikėtų atsisakyti pirmiausia. Tiesa, nešlovingą reputaciją dietologai sieja nebent su riebaluose keptomis gruzdintomis bulvytėmis, o virtose bulvėse apstu maistingų medžiagų, naudingų tiek figūrai, tiek sveikatai. Visų pirma, šiose daržovėse gausu B grupės vitaminų, geležies, kalcio, magnio, maistinių skaidulų. Virtose ir atvėsintose bulvės yra riebalus deginančių angliavandenių – vadinamojo atspariojo krakmolo, kuris padeda sudeginti daugiau riebalų. Krakmolas užpildo skrandį, bet jo paties organizmas nepasisavina, ši medžiaga iš organizmo pašalinama. Taigi, greitas sotumo jausmas ir mažiau kalorijų – garantuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Obuolienė Kokia lietuviška žiema be šio vaikystę primenančio saldėsio?! Nors skeptikai pasakytų, kad obuoliuose buvusių vitaminų, juos pakaitinus, nelieka nė pėdsako, dietologai nesutinka. Taip, didesnė dalis vitamino C užvirinus suyra, bet obuolienė lieka gausi maistinių skaidulų ir flavanoidų, slopinančių uždegimo procesą, reguliuojančių kraujo spaudimą ir mažinančių širdies ligų riziką. Tiesa, gaminant obuolienę geriausia būtų naudoti kiek įmanoma mažiau cukraus.

Vištų blauzdelės Kad vištų krūtinėlės be odos – idealus produktas sportuojantiems ir besilaikantiems dietos, žino visi. O ką būtų galima pasakyti apie kitas dalis, pavyzdžiui, visų mėgstamas ir itin populiarias vištų blauzdeles? Mokslininkų teigimu, vištų blauzdelėse sukaupta daug taurino – natūralios amino rūgšties, kuri siejama su mažesne širdies ligų rizika, diabeto ir aukšto kraujospūdžio profilaktika. Jei vištų blauzdelės ruošiamos be odos, jų kaloringumas ir baltymingumas beveik nesiskiria nuo „sveikosios“ krūtinėlės.

Marinuotos daržovės Dėl druskos ir acto, naudojamų marinatui, šios daržovės dažnai priskiriamos nesveikiems užkandžiams. Juolab kad vitaminų, kurių apstu šviežiose daržovėse, marinuotose jau būna nelikę. Vis dėlto nevertėtų šių gardėsių nurašyti kaip visiškai nereikalingų. Visų pirma, marinuotos daržovės – puikus ir nekaloringas užkandis, o actas padeda ilgiau išlikti sotiems. Taigi, marinuoti agurkėliai puikiai tinka garnyrui ir gali išvaduoti nuo užkandžiavimo tarp pagrindinių patiekalų!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų