REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų pabaigoje atlikta apklausa atskleidė, kad respondentams patraukliausia vieta gyventi Vilniuje yra miesto centras arba netoli nuo jo nutolę mikrorajonai. Patraukliausiais mikrorajonais laikomi Antakalnis ir Žvėrynas, trečioje vietoje – Žirmūnai bei Senamiestis.

REKLAMA
REKLAMA

Žvėryną patraukliausiu rajonu gyventi rinkosi moterys, taip pat jauni 20–29 metų asmenys bei gaunantys didesnes nei 1001 Lt per mėnesį pajamas vienam šeimos nariui. Antakalnis buvo populiaresnis tarp vyrų, taip pat tarp vyresnio amžiaus asmenų.

REKLAMA

Rinkdamiesi gyvenamąją vietą, net 70 proc. respondentų pažymi, kad jiems labai svarbus mikrorajono saugumas. Ne mažiau svarbi ir tvarkinga aplinka bei patogus susisiekimas viešuoju transportu, kuris, pasak respondentų, puikus tiek Antakalnyje, tiek Žvėryne. Šiuos veiksnius prioritetu įvardija net 60 proc. respondentų. Vilniečiams ne mažiau svarbu, kad netoli gyvenamosios vietos būtų ir žaliosios erdvės, parkai. Žvėrynas kaip rajonas labiau atitinka šį kriterijų, tai pažymi ir apklaustieji. Tokie kriterijai kaip parduotuvių ar pramogų vietų išdėstymas, atstumas iki darbo bei geros automobilių statymo galimybės vilniečiams mažiau svarbūs. Respondentai rečiau rinktųsi gyvenamąją vietą ir pagal draugų rekomendacijas ar šeimos narių gyvenamąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją pasiūlos dalį patraukliausiuose mikrorajonuose sudaro senos statybos butai, tačiau kiekviename minėtų rajonų galima rasti ir naujos statybos butų tiesiogiai iš nekilnojamojo turto vystytojų. Įmonių grupės „Eika“ rinkos analitiko Tomo Žiaugros teigimu, didžiausia naujos statybos butų pasiūla šiuo metu yra Žirmūnuose ir siekia daugiau nei 250 butų,. Pagal pasiūlą antroji vieta tenka Antakalniui, kuriame siūloma apie 150 naujų butų. Mažiausiai naujos statybos butų pirkėjai gali įsigyti Žvėryne ir Senamiestyje, kur vystomi tik keli nauji projektai. Žvėryne šiuo metu siūloma 60 naujų butų, Senamiestyje – 50. Natūralu, kad esant mažai pasiūlai, butų kainos patraukliuose rajonuose yra pačios didžiausios. Vidutinė nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimuose siūloma buto kaina Žvėryne siekia 7400 Lt/m2, Senamiestyje – 6500 Lt/m2, Antakalnyje – 5000 Lt/ m2, Žirmūnuose – 4400 Lt/m2.

Šį tyrimą atliko įmonė „SIC“. Tyrimu siekta išsiaiškinti, koks Vilniaus mikrorajonas yra patraukliausias gyventi ir kokie veiksniai lemia gyvenamosios vietos pasirinkimą. Tyrimo metu apklausta 1018 Lietuvos ir konkrečiai Vilniaus miesto respondentų, kurių amžius 15–74 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų