REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos ambasadoriai vejami lauk, K. Annanas susitiko su B. Assadu

Tarptautinei bendruomenei pasipiktinus civilių žudynėmis Hulos mieste Sirijoje, antradienį Prancūzija ir Australija iš savo sostinių išsiuntė Sirijos diplomatus. Taip pat pasielgti ketina ir kitos valstybės.

Tarptautinei bendruomenei pasipiktinus civilių žudynėmis Hulos mieste Sirijoje, antradienį Prancūzija ir Australija iš savo sostinių išsiuntė Sirijos diplomatus. Taip pat pasielgti ketina ir kitos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA taip pat pranešė, kad šalies prezidentas Basharas Assadas antradienį susitiko su Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniu Kofiu Annanu. Tuo tarpu Iranas pripažino, kad tieka Sirijai karinę paramą.

REKLAMA

Vejami

Dėl žudynių Huloje Sirijos ambasadoriai išsiunčiami namo. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas Sirijos prezidentą Basharą Assadą pavadino žudiku, o Australijos užsienio reikalų ministras Bobas Carras sakė, kad už žudynes Hulos mieste atsakingi asmenys turės už tai atsiimti.

B. Assadas yra savo žmonių žudikas. Jis turi atsisakyti valdžios ir geriau kuo anksčiau“, – sakė L. Fabiusas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as reporteriams sakė, kad iš Paryžiaus išsiunčiamas Sirijos ambasadorius. Pasak jo, šis sprendimas buvo priimtas pasitarus su Prancūzijos partneriais.

REKLAMA
REKLAMA

Diplomatiniai šaltiniai keliose šalyse informavo, kad ir kitos vyriausybės imsis panašių veiksmų. Šaltinis Vokietijoje teigia, kad iš Berlyno bus išsiųstas Sirijos ambasadorius ir taip pat pasielgti žada JAV, Britanija ir kitos valstybės.

Sirijos diplomatų išsiuntimas žymi naują tarptautinių pastangų sustabdyti smurtą Sirijoje etapą.

Susitiko

Tuo tarpu K. Annanas bando išgelbėti prieš šešias savaites įsigaliojusį taikos planą, kurį remia JT ir Arabų Lyga. Įsigaliojus paliauboms susirėmimų beveik nesumažėjo. Sukilimas prieš B. Assadą tęsiasi jau 14 mėnesių. Neseniai tarptautinė bendruomenė pasipiktino civilių žudynėmis Hulos mieste. JT stebėtojai bent iš dalies dėl žudynių kaltina vyriausybės pajėgas, bet Sirijos valdžia teigia, kad už civilių žūtis atsakingi islamistai kovotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žudynės Sirijoje (nuotr. SCANPIX)Žudynės Sirijoje (nuotr. SCANPIX)

Žudynės Sirijoje (nuotr. SCANPIX)Žudynės Sirijoje (nuotr. SCANPIX)

Buvęs JT generalinis sekretorius K. Annanas apie dvi valandas Sirijos prezidentūroje kalbėjosi su B. Assadu. JT pasiuntinio tikslas buvo paraginti B. Assadą laikytis taikos plano ir paliaubų.

Pirmadienį Sirijos valstybės pareigūnai neigė bet kokią atsakomybę ir dėl visko kaltino „ginkluotas grupuotes ir opoziciją“.

„Per visą šį laiką Sirija neįvykdė nė vieno K. Annano plano pažeidimo ir nepažeidė pirminio susitarimo tarp Sirijos ir JT, – sakė užsienio reikalų viceministras Faisalas Mekdadas. – Tuo tarpu kita šalis nesilaikė nė vienos sąlygos. Tai reiškia, kad ginkluotos grupuotės ir opozicija nusprendė nevykdyti K. Annano plano ir jį sužlugdyti“.

REKLAMA

Iranas tiekia ginklus

Irano revoliucinės gvardijos pareigūnas pripažino, kad Iranas pasiuntė savo karius padėti Sirijos prezidento B. Assado režimui kovoti su opozicijos pajėgomis, skelbia „RIA Novosti“.

„Prieš mūsų atvykimą į Siriją opozicija nužudė daug žmonių, tačiau dėl fizinio ir nefizinio Islamo Respublikos buvimo Sirijoje buvo užkirstas kelias didelėms žudynėms“, – interviu Irano naujienų agentūrai ISNA sakė Revoliucinės gvardijos dalinio „Quds“ vadovo pavaduotojas Ismailas Gha'anis.

ISNA šį interviu savo interneto tinklalapyje paviešino sekmadienio naktį, tačiau netrukus dėl spaudimo jis buvo pašalintas.

REKLAMA

Sirija yra svarbiausia Irano sąjungininkė regione. Teheranas ilgai naudojosi Sirijos teritorija kaip baze vykdyti operacijas, kuriomis siekiama sustiprinti kovotojų organizacijų „Hezbollah“ ir „Hamas“ pajėgas. Šios grupės - Irano įgaliotinės Libane ir Gazoje.

Gandai, kad Iranas teikia karinę paramą B. Assadui kovojant su sukilimais, dėl kurių pavojus iškilo 40 metų trunkančiam jo šeimos valdymui, sklando nuo protestų pradžios – 2011 metų kovo mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų