REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji dalis šiandienos JAV gyventojų yra kilę iš Europos. Pirmoji imigracijos banga prasidėjo dar XVII amžiuje, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgainiui JAV tapo tikru tautų katilu. Šiandienos amerikiečiai gali girtis įvairiomis protėvių šaknimis.

REKLAMA

Siūlome sužinoti kokias šalis šiandienos amerikiečiai laiko savo buvusiomis tėvynėmis.

12. Švedai. 4,08 mln. gyventojų

Dėl ekonominių sunkumų Skandinavijoje, XIX amžiuje prasidėjo švedų emigracija į JAV. Nuo 1851 iki 1930 metų į JAV persikėlė 1,2 mln. švedų. Šiuo metu didžiausia švedų kilmės amerikiečių bendruomenė gyvena Minesotoje.

11. Norvegai. 4,4 mln. gyventojų.

Emigracija iš Norvegijos pasiekė piką XIX a. ir XX a. sandūroje. XIX a. pabaigoje emigracijos mastais Europoje pirmavo airiai, tuo tarpu norvegai užėmė antrąją vietą. Didžioji dalis norvegų kilmės amerikeičių gyvena Minesotoje, Viskonsine, Šiaurės Dakotoje ir Šiaurės Ajovoje.

REKLAMA
REKLAMA

10. Olandai. 4,6 mln. gyventojų

Niujorką, kuris anksčiau vadinosi Naujasis Amsterdamas XVII a. įkūrė olandai. XVIII a. olandų imigracija nuslūgos, tačiau antrojo pasaulinio karo metais į šalį atvyko nauja pabėgėlių karta. Šiuo metu daug olandų kilmės amerikiečių gyvena Mičigane, Ohajuje, Kalifornijoje, Niujorke ir Pensilvanijoje.

Thomas Edisonas, Theodore'as Rooseveltas ir Waltas Whitmanas buvo olandų kilmės amerikiečiai.

9. Škotai. 5,4 mln. gyventojų

XIX a. nemažai škotų atvyko į JAV ieškodami darbo laivybos pramonėje. Aktyvi imigracija tęsėsi iki XX. a trečiojo dešimtmečio. Šiuo metu daugiausiai škotų kilmės amerikiečių gyvena Kalifornijoje, Teksase, Floridoje, Niujorke ir Mičigane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Prancūzai (neįskaitant baskų). 8,7 mln. gyventojų

Prancūzai, lyginant su kitomis Europos tautomis, nenoriai kėlėsi gyventi į JAV. Daugelis prancūzų kilmės amerikiečių savo šaknis sieja su Kanada, kurią prancūzai stengėsi aktyviai kolonizuoti. Šiuo metu daugiausiai prancūzų kilmės amerikiečių gyvena Luizianoje, Kalifornijoje, Masačiusetse ir Mičigane.

7. Lenkai. 9,5 mln. gyventojų

Lenkai atsotvauja didžiausią slavų kilmės etninę grupę JAV. Lenkai į Naująjį Pasaulį pradėjo keltis drauge su pirmaisiais kolonistais. Nauja imigantų banga pradėjo plūsti nuo XIX a. vidurio ir tęsėsi iki pirmojo pasaulinio karo pabaigos. Per šį laikotarpį į JAV pateko 2,5 mln. lenkų. Lenkai dažniausiai apsistodavo tokiuose pramoniniuose miestuose kaip Niujorkas, Detroitas, Klyvlendas, Milvokis ir Čikaga.

REKLAMA

6. Italai. 17,25 mln. gyventojų

Laikotarpyje nuo 1880 m. iki 1920 m. į JAV atvyko daugiau nei 4 mln. gyventojų. Didžioji dalis imigrantų buvo valstiečiai iš pietų Italijos. Imigrantai šiaurės rytų miestuose įkūrė savo kvartalus, kurie iki šiol yra vadinami mažosiomis Italijomis. Antroji imigarcijos banga iš Italijos atsirideno po antrojo pasaulinio karo. Šiuo metu daugiausiai italų kilmės amerikiečių gyvena Niujorke.

5. Amerikiečiai. 19,9 mln. gyventojų

Dalis amerikiečių yra kilę iš įvairiausių etninių grupių arba seniai pamiršo savo tikrasias šaknis, todėl šiandien jie savo kilmę sieja tik su Amerika. 1990 metais tik 12,4 mln. JAV gyventojų savo kilmę siejo su Amerika. Šiandien šis skaičius sparčiai auga. Didžioji dalis tokių asmenų gyvena Arkanzase, Tenesyje, Kentukyje ir Vakarų Virdžinijoje.

REKLAMA

4. Anglai. 25,92 mln. gyventojų

Savo anglišką kilmę pripažįsta vis mažiau amerikiečių. Nuo 1980 metų net 20 mln. JAV gyventojų atsisakė savo angliškos tapatybės. Didžioji dalis anglų kilmės amerikiečių gyvena Kalifornijoje, Teksase, Floridoje ir Niujorke.

3. Meksikiečiai. 32,9 mln. gyventojų

Per paskutiniuosius dešimt XX a. metų meksikietiškos kilmės amerikos gyventojų skaičius padvigubėjo. Didžioji dalis šių gyventojų yra įsikūrę pietinėse JAV valstijose.

2. Airiai. 34,6 mln. gyventojų

XIX a. penktajame dešimtmetyje prasidėjęs badas Airijoje paskatino daugelį gyventojų laimės ieškoti už vandenyno. Nuo 1820 m. Iki 1920 m. Į JAV atvyko 4,5 mln. airių. Didžioji dalis airių apsigyveno Niujorke, Bostone, Filadelfijoje, Čikagoje ir San Franciske.

1. Vokiečiai. 47,9 mln. gyventojų

Didžioji dalis vokiečių imigantų į JAV pateko XIX a. viduryje. Tuo metu Vokietijoje buvo išaugęs nedarbas ir siautė pilietiniai neramumai. Šiuo metu daugelis vokiečių kilmės amerikiečių gyvena šalies centrinėje dalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų