• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadangi dauguma paauglio organizmo sistemų dar nėra iki galo susiformavusios, yra dalykų, kurie jo sveikatai ir raidai gali pakenkti.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiosios atletikos užsiėmimai

Po 15-ųjų gyvenimo metų paauglio kaulai ir raumenys ima greitai augti, todėl dažnai jaunuoliai atrodo kampuoti ir nerangūs. O kuris gi tokio amžiaus berniūkštis nesvajoja apie Švarcnegerio raumenis.

REKLAMA

Tiesa, pasak medikų, sunkumų kilnojimas (ypač vertikalios stuburo apkrovos) vėliau gali būti susiformavusių išvaržų priežastis, taip pat gali turėti įtakos sąnarių, raumenų bei raiščių augimo sulėtėjimui. Be to, jėgos pratimai – tai ir didelis krūvis akims. Jei paauglio regėjimas silpnas, tokie pasportavimai gali baigtis ir tinklainės atšokimu.

Paaugliui labiau tinka tokios sporto šakos kaip gimnastika, plaukimas, šokiai, slidinėjimas.

Per dideli fiziniai krūviai

Per dideli fiziniai krūviai, per dažnas lankymasis sporto salėje gali pakenkti ne tik judėjimo aparatui, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemai. Paauglių širdis auga daug greičiau, nei formuojasi jų kraujagyslės.

REKLAMA
REKLAMA

Pervargimas, stresai, režimo nebuvimas

Visi šie faktoriai kenkia kraujagyslių tonusui. Ateityje tai gali būti sukelti hipertenziją arba hipotenziją. Jei dažnai stresą išgyvenantis paauglys mažai juda, minėtų ligų rizika dar labiau padidėja. Be to, nuolatinis nuovargis bei stresai neigiamai veikia ir virškinimo sistemos veiklą.

Perkaitimas, staigi temperatūrų kaita

Neretai nutinka taip, kad paauglys yra jau gerokai išstypęs, tačiau jo širdis vis dar kaip vaiko. Tokie paaugliai dažniau skundžiasi silpnumu, greičiau pavargsta. Jiems itin yra pavojingi perkaitimai pliaže ar pirtyje. Nerekomenduotinos ir grūdinimosi procedūros, kuomet staigiai kinta temperatūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Peršalimas

Kiek paauglių merginų žiemą vaikšto vilkėdamos truputes striukes bei mini sijonėlius. Madinga? Gal. Pavojinga? Be abejonės. Paauglystėje vykstanti organizmo hormonų pertvarka sumažina imuninės sistemos atsparumą. O tai gali turėti įtakos lėtinių ligų atsiradimui.

Įprotis kūprintis, kuprinę nešioti ant vieno peties

Tai – iškrypusio stuburo „draugai“. Augančio paauglio kaulai dar gana minkšti, todėl nesunkiai prisiderina prie raumens formos.

Per ankstyvas lytinis gyvenimas

Nors šiuolaikiniai paaugliai lytiškai subręsta anksčiau nei jų tėvai ar seneliai, psichologiškai jie nėra pasiruošę pradėti seksualinį gyvenimą. Amerikiečių mokslininkai tyrė daugiau kaip 8 tūkst. vyresniųjų klasių moksleivių psichinę sveikatą. Tarp paauglių, kurie lytinį gyvenimą pradėjo mokykloje, 14 proc. daugiau buvo depresijos atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų