REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai istorija apie du brolius, garsius alpinistus, kurie prisiekė niekada nepalikti vienas kito. Tačiau Himalajuose, lipdami ant vieno "aštuontūkstanininko", Nanga Parbat grįžo tik vienas jų - vienas garsiausių pasaulyje alpinistų Reinhold Messner.

REKLAMA
REKLAMA

Kas atsitiko tą lemtingą 1970 metų liepos 29 dieną?  "Nanga Parbat". Taip vadinasi naujas vokiečių režisieriaus Joseph Vilsmaier filmas apie šią paslaptingą ir tragišką istoriją.

REKLAMA

"Nanga Parbat - ypatingas, mitinę šlovę turintis kalnas, į kurį užkopti yra labai sunku, - pasakoja vokiečių kilmės italas alpinistas Reinhold Messner, pirmasis žmogus pasaulyje, kuris 1978 metais vienas, be pagalbos, užkopė į daugiau nei aštuonių kilometrų aukščio kalną. Tai buvo Nanga Parbat. - Dar 1895 metais į jį bandė įkopti geriausias pasaulyje to meto alpinistas, anglas Albert Frederick Mummery, tačiau žuvo. Po keliasdešimt metų jo bandymą pakartojo vokiečia, tačiau žuvo net trisdešimt žmonių. Ir tik 1953 metais į kalną įkopė austras su komanda. Aš, su broliu Gunther, pirmieji įkopėme aukščiausia Nanga Parba ir pasaulio siena - Rupalska".

REKLAMA
REKLAMA

Kas tuomet nutiko broliams - nežinoma. Žinoma tik tai, kad tą dieną Himalajuose, ant Nanga Parbat žuvo 23 metų Gunther Messner.

Kaip, kur, kodėl - šis klausimas neduoda ramybės jau keturis dešimtmečius ir dėl to Reinhold ginčijasi su atskirai be brolių į tą patį kalną kopusios ekspedicijos nariais. Ginčai liejasi viešai, spaudoje, televizijoje ir net teismuose.

R.Messner tikina, kad brolis žuvo lavinos metu, o kiti ekspedicijos nariai jiems nesuteikė reikiamos pagalbos.

Oponentai tikina priešingai, kad garbėtroška Reinhold paliko likimo valiai brolį, norėdamas vienas pasiekti tikslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brolio palaikai rasti tik 2005 metais Diamiro ledyne, kur išties leidosi Reinhold. Tačiau jei tai tiesa ir Gunther visą laiką buvo kartu su juo, o jį, susirgusį kalnų liga, nusinešė lavina, kodėl R.Messner nusileidęs iki žmonių, paklausė: "Kur Gunther?"

Tuomet Reinhold amputavo šešis nušalusius kojų pirštus ir dalį rankų pirštų falangų.

Po metų Reinhold grįžo ant Nanga Parbat, tačiau brolio kūno nerado.

Tikslaus atsakymo neduoda ir dramatiškas filmas "Nanga Parbat". Tiesa, filmo konsultantas buvo R.Messner. Režisierius J.Vilsmaier šią skandalingą ir dramatišką situaciją palieka antrame plane ir vadovaujasi italo alpinisto pateikta istorija.

REKLAMA

Viename iš filmo kadrų, siužeto jums nepasakosime, nepaisant blogo oro Reinhold Messner vienas šturmuoja viršūnę. Po kelių valandų jį paveja jaunesnysis broils Gunther - be deguonies atsargų, ekipiruotės ir vos gyvas iš nuovargio...

Vos septynių milijonų eurų biudžetą turėjusiame filme yra daug įspūdingų vaizdų. Pritrenkiančiai atrodo, kai iš toli nufilmuota, kai kalnu kopia žmonės ir mažučiai judantys taškeliai.

Ne visi "Nanga Parbat" vaizdai nufilmuoti Himalajuose, ant Nanga Parbat. Scenos, kur filmuojama stambiu planu, kurtos Austrijoje, Tirolio žemėje. Tačiau, deja, kontrastus tarp Dolomitų ir Himalajų pastebės net ir kalnuose nebuvę žiūrovai.

REKLAMA

Reinhold Messner gimė 1944 metų rugsėjo 17 dieną. 1978 metais R.Messner drauge su austru Peter Habeler  tapo pirmaisiais žmonėmis, įkopusiais į Everestą be papildomo deguonies.

Tais pačiais metais Messner vienas įkopia į devintąją pagal aukštį pasaulio viršukalnę Nanga Parbatą - tai yra pirmasis pasaulyje vieno žmogaus įkopimas į aukštesnį nei 8000 m kalną.

1982 metais jis pirmasis pasaulyje per vienerius metus įkopia į tris aukštesnes kaip 8000 metrų viršukalnes.

1986 metais R.Messner tapo pirmuoju žmogumi, įkopusiu į visas keturiolika aukštesnių nei 8000 metrų pasaulio viršūnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1990 metais su vokiečiu Arvedu Fuchsu slidėmis - be jokių transporto priemonių - peršliuožia Antarktidą. Po trejų metų - Grenlandiją, o 1995 metais pasiekia Šiaurės ašigalį.

2004 m. R.Messner įgyvendina seną savo svajonę - įveikia maždaug 2000 kilometrų kelią pėsčiomis, pereina Gobio dykumą.

Nuo 1999 m. iki 2004 metų R.Messner buvo Europos parlamento nariu.

Nanga Parbat - devintas pagal dydį pasaulio kalnas. Pakistane, Himalajuose, stūksančio kalno aukštis: 8125 metrai.

Aukščiausios pasaulyje Rupalskio sienos aukštis - puspenkto kilometro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų