REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų gruodį pasaulio šiuolaikinės penkiakovės reitinge antrą vietą užimanti Donata Rimšaitė paliko Lietuvą ir nusprendė apsivilkti Rusijos rinktinės aprangą. Atrodo, 22 metų lietuvę suvilioję svetimos valstybės pažadai gali būti tušti.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės federacija (TŠPF) šios sporto šakos atstovams Lietuvoje šiandien (trečiadienį) patvirtino, kad iki šiol negavo jokio prašymo ar informacijos dėl D. Rimšaitės iš Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos.

REKLAMA

„Pagal TŠPF taisykles, D. Rimšaitei 2011 metais neleidžiama atstovauti Rusijai nei A, nei B kategorijos varžybose. Kol TŠPF negavo jokių patvirtinančių dokumentų, kad D. Rimšaitė pakeitė savo gyvenamąją vietą ir pilietybę, ji laikoma Lietuvos sportininke“, – teigiama oficialiame laiške.

„Rusai pavėlavo su D. Rimšaitės įteisinimu. Tai jie turėjo padaryti dar pernai, – portalui balsas.lt komentavo LŠPF generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas. – Mes laiku parašėme laišką tarptautinei federacijai, o rusai tyli. Nežinau, gal jiems nieko nereikia?“

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiais metais D. Rimšaitė turi teisę atstovauti tik Lietuvai. Kokie gali būti tolimesni šio trilerio scenarijai? „Būtų geriausia, kad Donata grįžtų ir startuotų už Lietuvą. Būna gi... Gal meilė susuko galvą? Nežinau, kaip kiti, bet aš pykčio nelaikau. Žmogus norėjo, pabandė, gal ją ten ir apgavo... Ne tokius dalykus atleidžia“, – teigė V. Kalininas, pridūręs, kad Lietuva jai durų neužtrenkė ir laukia grįžtant.

Jei tai būtų JAV, lietuviai reaguotų kitaip?

Praėjusią savaitę D. Rimšaitė laimėjo Rusijos žiemos čempionatą, tačiau Lietuvos sporto valdžia tvirtai pareiškė – bėglė į 2012 metų Londono olimpines žaidynes kaip Rusijos atstovė nevyks, rašo Rusijos portalas sovsport.ru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje aš dabar esu išdavikė, priešas numeris vienas, – liūdnai rusų žurnalistams konstatavo D. Rimšaitė. – Tačiau patikėkite, esu pasirengusi viską iškęsti.“

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje viena geriausių pasaulyje šiuolaikinės penkiakovės atstovių parašė prašymą, kad norėtų pereiti į Rusijos federacijos globą dėl asmeninių priežasčių. Rusijos rinktinėje lietuvė netruko įsitvirtinti – aiškia persvara laimėjo Rusijos žiemos čempionatą ir užsitikrino galimybę atstovauti šiai šaliai pasaulio taurės varžybose.

REKLAMA

D. Rimšaitė 2010 metų pasaulio čempionę rusę Jekateriną Churaskiną aplenkė net 236 taškais. Šiuolaikinėje penkiakovėje toks skirtumas – ištisa praraja. Lietuvoje su tokia įvykių seka niekas nesusitaikė ir leisti sportininkei turėti galimybę kovoti dėl olimpinių medalių leisti nenori.

„Situacija su Donata ne iš lengvųjų, – kalbėjo rusų šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Večiaslavas Aminovas. – Lietuvoje, tikriausiai, pamiršo, kad prieš daugiau nei dvejus metus rusė Julija Kolegova Lietuvai laimėjo Europos čempionatą. Rusija tuomet neprotestavo. Gyvename demokratiškoje visuomenėje. Tokie pervažiavimai – normalus reiškinys. Viskas turi spręsti sportininko naudai.“

REKLAMA

Šiuo atveju, rašo rusų spaudai, ir Rusijos naudai, o čia jau iškyla ir politiniai motyvai. „Galvoju, jeigu Donata būtų pasirinkusi Didžiąją Britaniją ar JAV, lietuviai reaguotų visai kitaip“, – teigė V. Aminovas. Kas privertė D. Rimšaitę pasirinkti Rusiją? Asmeninės priežastys – širdies draugas ir ekonominė krizė, stipriai apkarpiusi Lietuvos sporto biudžetą.

„Lietuvoje sportininkams mokamos labai kuklios stipendijos, – aiškina D. Rimšaitė. – Tačiau nei stipendijos dydis lėmė mano pasirinkimą. Krizė apėmė visą Lietuvos sportą. Pavyzdžiui, vienintelis Vilniuje likęs baseinas treniruotėms praėjusais metais buvo uždarytas pusei sezono. Savo sprendimą gerai apgalvojau. Norėjau, žinoma, išeiti gražiai...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Poviliūnas: ji apgavo ne tik mane

„Man Donatos poelgis tam tikru atžvilgiu prilygsta įžeidimui, – telefonu rusų žurnalistui sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas. – Pirmą kartą per 22 metus, kai aš vadovauju LTOK, sportininkas nesilaiko žodžio.“

– Apie kokį žodį eina kalba?

– Apie D. Rimšaitės ketinimus išvykti į Rusiją išgirdau dar pernai birželį. Susitikome, pakalbėjome. Ji sakė, kad netenkina sąlygos, tame tarpe ir finansinės. Kalbėjome ne tik apie tai, kiek ji gauna Lietuvoje ir kiek gautų Rusijoje. Kalbėjome ir apie Lietuvos pilietybę, kurią ji prarastų priėmusi Rusijos. Kalbėjome ir apie tai, kad neleisime jai atstovauti Rusijai, o tai reiškia, kad Donata turės praleisti olimpiadą Londone. Sutarėme, kad 2012 metų olimpinėse žaidynėse ji atstovaus Lietuvai. Gruodžio pabaigoje dar susitikome per sportininkų pagerbimą, viskas buvo gerai. Ir štai po dviejų savaičių ji pareiškia, kad nori atstovauti Rusijai.

REKLAMA

– Šokas?

– Žinoma. Ji paprasčiausiai pabėgo. Lietuvoje daug apie šią situaciją rašoma. Tikiuosi, apie tai kalbama ir Rusijoje.

– Nejaugi Rusijos šiuolaikinės federacijos prezidentas V. Aminovas nepasiūlė kokių nors jos perėjimo sąlygų?

– Vasario 11 ar 12 dieną susitiksime su juo. Kiekvieną problemą galima apsvarstyti ir išspręsti. Tačiau dėl D. Rimšaitės bet kokie pasiūlymai mums nepriimtini. Tai ir pilietybės klausimas.

– Tai reiškia, kad D. Rimšaitei geriau nesitikėti, kad gaus leidimą dalyvauti olimpiadoje Rusijos rinktinės sudėtyje?

REKLAMA

– Pagal olimpinę chartiją, žmogus turi gauti šalies pilietybę likus trims metams iki olimpiados. Jeigu olimpinis komitetas šalies, kurią sportininkas paliko, neprieštarauja, jis gali ginti naujos šalies garbę. Manau, kad šiuo atveju Donata rusų paso dar neturi. Bet kuriuo atveju, savo sutikimo D. Rimšaitei atstovauti Rusijai olimpiadoje mes neduosime.

– Donata tai žino?

– Apie tai jai dar praėjusią vasarą kalbėjau. Jeigu nesugebėsi pasirodyti Londono olimpiadoje, busi nereikalinga. Nejaugi rusai sudaryts tokias sąlygas ir sutiks laukti iki 2016 metų olimpiados?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jeigu atsidurtumėt sportininko vietoje...

– Supraskite, ji apgavo ne tik mane. Net jeigu norėčiau padėti, negalėčiau. To paprasčiausiai Lietuvoje niekas nesuprastų – pagalvotų, kad mane nupirko.

TIK FAKTAI

100 tūkst. eurų ir regionų premijas gavo 2008 metų Pekino olimpadioje čempionais tapę Rusijos sportininkai. Už olimpinį auksą 2008 metų olimpiadoje Lietuvoje skiriama premija siekė 115 tūkst. eurų.

D. Rimšaitė 2008 metų olimpiadoje užėmė 13 vietą, 2009 metais laimėjo pasaulio taurės varžybas, o 2010 metais tapo pasaulio vicečempione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų