REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 m. lapkričio 19–20 d. Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje, Senajame arsenale, Arsenalo g. 3, vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Laisvoji mūrininkija pasaulyje ir Lietuvoje: tradicija ir dabartis“, skirta seniausios lietuviškos laisvųjų mūrininkų ložės „Uolusis lietuvis“ 230-osioms įkūrimo metinėms.

REKLAMA
REKLAMA

Ta proga verta apžvelgti masonišką literatūrą, kuri pastaraisiais metais tapo pasiekiama mūsų skaitytojui

REKLAMA

Rolf Appel ir Jens Oberheide. Kas yra laisvoji mūrininkija?

Paprasta, tačiau turininga knyga, kurioje galima rasti atsakymus į paprastus klausimus. Knygą galima skaityti online.

Alexander Giese. Laisvieji mūrininkai

Be viso kito A. Giese knygoje pateikta ir Lietuvos laisvosios mūrininkijos istorijos apžvalga, kurią parašė Žygintas Bučys. Apie pirmą nepriklausomos Lietuvos ložę „Renaissance“, įkurtą 1993 m. rugpjūčio 27 d.,  ten rašoma: „Tarp pirmųjų ložės narių buvo penki Kovo 11-osios Akto signatarai, taip pat gydytojai, inžinieriai, mokslo, meno, žiniasklaidos ir verslo atstovai. Tai buvo įvairių politinių pažiūrų, skirtingų įsitikinimų bei tikėjimo žmonės.“

REKLAMA
REKLAMA

Žygintas Būčys. Masonai Lietuvoje XVIII a. pabaiga - XIX a. pradžia

Šiame leidinyje pristatomas Lietuvos muziejuose, archyvuose, bibliotekose, saugomas XVIII a. pabaigos – XIX a. pradžios Lietuvos masonų istorinis paveldas. Katalogą papildo platūs įvadiniai tekstai, kuriuose apžvelgiama Lietuvoje veikusios brolijos organizacinė struktūra ir istorija, visuomeninė ir kultūrinė veikla. Leidinyje taip pat pateikiamas pagrindinių masoniškų simbolių žodynėlis ir išlikę Lietuvoje tuo metu veikusių ložių narių sąrašai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stanislaw Malachowski–Lempicki. Masonai buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėse 1776–1822. Istorija ir šaltiniai.

Anot vienos recenzentės: „Labai įdomi ir vertinga knyga. Beje, jos leidybą parėmė LR kultūros ministerija ir... Lietuvos laisvųjų ir pripažintųjų mūrininkų Didžioji ložė A.F. & A.M.

***

Masoniškų pėdsakų kultūroje ieškotojams. „Uoliojo lietuvio“ amžininkas laisvasis mūrininkas Wolfgangas Amadeus Mozartas yra parašęs kelis kūrinius masoniškoms apeigoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų