REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Zonoje" ruoštas nusikaltimas sužlugo

Irena ZUBRICKIENĖ

Šešis kartus už įvairius nusikaltimus teistas kaunietis Dainius Makaraitis (32 m.), paskutinįkart nuteistas už vagystę, šiandien jau galėjo būti namuose ir džiaugtis gyvenimu laisvėje. Tačiau vyras, kalėdamas Marijampolės pataisos namuose ir ruošdamasis iš jų išeiti, sugalvojo lengvai užsidirbti "naujo gyvenimo pradžiai" - išbandyti lengvatikį žmogų, kokių pastaraisiais metais "zonos" išminčiams vis pavyksta rasti. Tas bandymas Dainiui kainavo dar vieną gyvenimo už grotų etapą.

REKLAMA
REKLAMA

Domėjosi pavogtais automobiliais

Vieną dieną Dainius Makaraitis, gerai apmąstęs planą užsidirbti, "zonoje" draudžiamu turėti mobiliuoju telefonu paskambino į vieną uždarąją akcinę bendrovę, užsiimančią automobilių prekyba. Apsukriai veikdamas kalinys išsiaiškino, kad tomis dienomis buvo pavogtas bendrovės pirkėju tapusio Kaišiadorių rajono gyventojo Broniaus Z. automobilis BMW, stovėjęs namų kieme. Per keletą savaičių mašinos netekęs vyras, kreipdamasis į policiją, patirtus nuostolius buvo įvertinęs 5 600 litų. Turėdamas šią informaciją Dainius Makaraitis bendrovės darbuotojui prisistatė esąs kaišiadoriškio automobilio vagis ir pasiūlė sugrąžinti mašiną už 3 450 litų išpirką. Bendrovės darbuotojas apie tai pranešė pavogto automobilio savininkui. Toliau derybos vyko jau tarp BMW vagimi apsimetusio kalinio ir Broniaus Z.

REKLAMA

Išnaudojo laikraštinę pažintį

Nuteistasis Dainius vylėsi, kad jam į pagalbą ateis Kaune gyvenanti Lijana (27 m.), su kuria jis buvo susipažinęs prieš kelis mėnesius. Kalinio ir netekėjusios merginos pažintis užsimezgė laikraščio "Noriu" dėka - jame buvo išspausdintas Lijanos skelbimas dėl ieškomo darbo. Tai sudomino Marijampolės kolonijoje iš nuobodulio mirštantį Dainių. Iš pradžių apsimetęs darbdaviu, vėliau vyras merginai prisipažino esąs nuteistasis ir norįs bendrauti. Per tuos keletą bendravimo mėnesių jis nusiuntė Lijanai savo nuotrauką, rašė laiškus, neretai paskambindavo.

REKLAMA
REKLAMA

Sukūręs ir pradėjęs įgyvendinti išpirkos už kažkieno pavogtą automobilį planą, Dainius telefonu paprašė Lijanos nurodytu laiku nueiti prie Kaune, Šilainiuose, esančio prekybos centro - esą ten prie jos prieis vyras ir perduos pinigus, kuriuos mergina vėliau perduosianti kitam pasiuntinukui. Už šią paslaugą merginai buvo pažadėtas 200 litų atlygis.

Sužlugdytas pasimatymas

Iš pradžių viskas vyko pagal Dainiaus scenarijų: Lijana nepaprieštaravo ir, nuėjusi prie parduotuvės, susitiko su nepažįstamu vyru, kuris jai į rankinę įkišo cigarečių "Bond" bei vienkartinių nosinaičių pakelius su pinigais. Visai kaip detektyviniuose filmuose! Tiesa, vėliau mergina tikins nežinojusi, kokių pinigų buvo atėjusi "laiško draugo" prašymu, ir net stebėsis, kad kolonijoje būdami nuteistieji esą dar gali daryti naujus nusikaltimus!..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos tik Lijana, turėdama paslėptus pinigus, nusisuko eiti namų link, gatvėje ją sulaikė policijos darbuotojai, nes į juos buvo kreipęsis pavogtojo BMW savininkas. Pareigūnai, sužinoję, kad pasiimti pinigų iš merginos ateis kitas vyras, jos bute surengė pasalą. Netrukus teisėsaugininkų rankose atsidūrė ir kaunietis Laimis T. (39 m.), anksčiau turėjęs reikalų su Temide. Jis, į nurodytą butą atvykęs "nuo Dainiaus", taip pat pareigūnus tikino nežinąs, kad daro nusikaltimą, nes esą veikė tik draugo iš "zonos" paprašytas. Laimio teigimu, iš nepažįstamos Lijanos paimtus pinigus (bene 3 000 litų) jis turėjęs nunešti Kaune gyvenančiai Dainiaus motinai, o ši būtų nuvežusi pinigus sūnui į koloniją.

REKLAMA

Kaltę suvertė mirusiajam

Kai nusikaltimo "galai" atvedė į Marijampolės koloniją, Dainius Makaraitis jau džiaugėsi pakvipusia laisve - mat vyriškis jau buvo išgirdęs Marijampolės teismo nutartį už gerą elgesį išleisti jį į laisvę anksčiau numatyto laiko. Kalinys skaičiavo valandas, kada bus sutvarkyti paskutinieji dokumentai - laisvėje jis būtų atsidūręs praėjus bene trims dienoms po telefonu suorganizuoto ir įvykdyto nusikaltimo. Tačiau apsukraus ir godaus nuteistojo viltys žlugo - vietoje svajotos laisvės jis iš naujo buvo surakintas antrankiais ir turėjo keliauti į tardymo izoliatorių.

REKLAMA

D. Makaraitis kantriai ir ilgai nepripažino savo kaltės. Jis neigė turėjęs "zonoje" telefoną ir apskritai kam nors skambinęs. Atlikus kratą D. Makaraičio gyvenamojoje patalpoje Marijampolės "zonoje", buvo rasti paslėpti du mobilieji telefonai su SIM kortelėmis. Išanalizuotos pokalbių išklotinės atitiko nukentėjusiojo ir liudytojų parodymais užfiksuotus skambučius iš reketininko ir organizatoriaus. Dainius atsisakė pateikti savo balso pavyzdį, kad jis būtų lyginamas su operatyviniuose įrašuose užfiksuotu balsu, bet vėliau tai vis dėlto buvo padaryta - analizės išvados liudija Dainiaus nenaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir tik tuomet, kai įvykio tyrėjams, rodės, nebeliko jokių klaustukų, kaltinamasis Dainius Makaraitis staiga panoro duoti "nuoširdžius parodymus"! Vyras prabilo, kad nusikaltimą organizavo jo likimo draugas Saulius Briža (33 m.), būdamas kartu įkalintas Marijampolės "zonoje". Esą viską sugalvojo Saulius, o Dainius tik kelis kartus skambino Lijanai, kad šioji sutiktų būti tarpininke. Tokia staigi kaltinamojo Dainiaus "išpažintis" daug žinančių teisėsaugininkų nė kiek nenustebino - S. Brižai "nurašyti" kaltę tapo labai patogu, nes tuo metu, kai Dainius nutarė prabilti pasibaigus ikiteisminiam tyrimui, nelaimėlis S. Briža prieš mėnesį buvo nužudytas kolonijoje kilus nuteistųjų konfliktui. Nors kaliniai tikina, jog savo gyvenime vadovaujasi vadinamuoju nerašytu garbės kodeksu, pateisinti už tai, jog apjuodinamas mirusiojo vardas, vargu ar moralu...

Kuo baigsis Dainiaus Makaraičio sukurpta istorija, turėtų išspręsti Marijampolės rajono apylinkės teismas, kuriame bus nagrinėjama ši turto prievartavimo byla. Beje, tik per plauką teismo išvengė ir Dainiui į pagalbą pasišovę Lijana bei Laimis, praeityje jau teistas už panašų nusikaltimą, todėl sulaikius kelias paras praleidęs belangėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų