• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompresai ir vonelės maudžiantiems sąnariams

Rudeninis oras, smarkūs temperatūrų svyravimai, vėjai, lietus ir sniegas - tikra kančia besiskundžiantiesiems sąnariais. Rudenį sąnarius ima laužyti, sukti, skausmai vargina dieną iš naktį. Šiuos skausmus galima įveikti paprastomis liaudiškomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai sąnariai tepami tepalais, dedami kompresai, kaitinamasi vonioje.

Skaudėti paprastai pradeda staiga, tad paprasčiausiai nėra kada nueiti pas gydytoją ar į vaistinę. Liaudiškos priemonės geros tuo, kad jų yra beveik kiekvienuose namuose.

REKLAMA

Pavyzdžiui, paūmėjus artritui, artrozei arba kitokio pobūdžio sąnarių skausmams, gali padėti česnakas. Vos pajutę skausmus sutarkuokite smulkia tarka česnaką ir nusunkite sultis. Gerkite po 10 lašų česnako sulčių (4 kartus per dieną) užgerdami šiltu pienu, o nakčiai skaudamą vietą apriškite tvarsčiu, suvilgytu česnako sultimis (odą prieš aprišdami patepkite kokiais nors riebalais, kad neapsidegintumėte).

Kad užklupus skausmams būtumėte pasirengęs, iš anksto pasiruoškite specialaus skysčio trynimams. Į tamsaus stiklo puslitrinį indą įpilkite šlakelį kamparo ir pripilkite trečdalį indo terpentino, trečdalį - augalinio aliejaus, trečdalį degtinės. Mišinį laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Juo prireikus nakčiai iki sausumo ištrinkite skaudamas vietas, o po to šiltai apriškite.

REKLAMA
REKLAMA

Padeda prie skaudamų sąnarių dedamos bulvės. Jei skauda rankų pirštų sąnarius, žalią bulvę laikykite rankoje ir sukite kaip kamuoliuką. Nakčiai užsimaukite pirštines, o į jas įsidėkite po bulvę. Bulvių galima pribintuoti ir prie kitų skaudamų sąnarių. Gydymas bus efektyvesnis, jei atlikdami šias procedūras kartu gersite neskustų nuplautų virtų bulvių nuovirą (3 kartus per dieną). Taip pat patartina per dieną suvalgyti 1-2 smulkiai tarkuotas žalias bulves (su lupena).

Sąnariams padeda ir smulkia tarka tarkuotų ridikėlių, ropių ir krienų kompresai. Tiesiog stebuklingai veikia įtrynimai kėnio aliejumi (prieš tai ant sąnarių patartina uždėti pakaitintos jūros druskos kompresus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jau dedate kompresus, neapsiribokite 1-2 kartais. Reikia ne mažiau kaip 5-10 kompresų.

Kad nepradėtų skaudėti kelių sąnarių, reguliariai atlikite tokį pratimą: pritūpkite suglaudę kelius ir keliais sukite ratus į vieną, o po to - į kitą pusę.

Sąnarių skausmus malšina eglių vonelės. Kelias susmulkintas eglės šakas užplikykite, palaikykite uždengę. Kai atvės iki 37-38 laipsnių C, į užpilą pusvalandžiui panardinkite rankas arba kojas. Po šios procedūros skaudamas vietas šiltai apriškite ir bent valandai gulkitės lovon. Gydymo kursas - 5-7 vonelės (kas antrą dieną).

REKLAMA

Neretai sąnarių skausmus išprovokuoja druskų sankaupos. 10 gramų lauro lapų užpilkite 2 stiklinėm vandens ir pavirkite 15 minučių. Po to nuovirą kartu su lapais supilkite į termosą, pripilkite verdančio vandens, kad būtų dvi stiklinės, ir palaikykite 2 valandas. Nukoškite ir gerkite dvi dienas (po stiklinę per dieną, porciją gerkite per kelis kartus mažais gurkšneliais). Po savaitės dviejų dienų sąnarių valymo procedūrą pakartokite. Kartkartėm laikykitės ir dviejų dienų dietos (per dieną suvalgykite 300 gramų juodos duonos ir 1,5 kilogramo arbūzo arba moliūgo).

Pavasarį skaudamus sąnarius apsukite šalpusnių, vasarą - varnalėšų lapais, o rudenį ir žiemą - kopūstais.

Patys atkakliausieji, kuriems užtenka valios atlikti čia aprašytas procedūras, gali pamiršti sąnarių skausmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų