REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šimtai stebėtojų, vaivorykštės spalvų transparantai, plakatai, policijos apsuptis – sostinėje vyko gėjų ir lesbiečių surengtos eitynės „Už toleranciją“.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašuose - protestuotojų bandymas prasiveržti pro užtvarą ir pačios eitynės (žiūrėkite straipsnio pabaigoje)

REKLAMA

Lietuvoje įvyko pirmosios homoseksualų eitynės. Jas lydėjo protestai, per kuriuos nukentėjo du žmonės - žurnalistas ir policijos pareigūnas. Gausios policijos pareigūnų pajėgos užtikrino eitynių dalyvių saugumą, didesnių incidentų protestuotojai nesukėlė.

Lietuva buvo likusi priešpaskutinė valstybė Europos Sąjungoje, kurioje iki šiol nebuvo leidžiama tokių eitynių surengti. Dabar liko tik Slovakija.

"Didžiuojuosi visais mumis. Mes šiandien kuriame istoriją. Mes žinome, kad Europa yra ta vieta, kur yra puoselėjamos žmogaus teisės, žodžio ir susirinkimų laisvės", - renginio dalyviams sakė Švedijos Europos Sąjungos reikalų ministrė Birgita Olson (Birgitta Ohlsson). Ji, būdama nėščia, nepabūgo atvykti į renginį ir kartu su svečiais iš Europos, renginio dalyviais pražygiuoti kelis šimtus metrų Neries pakrante.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Seimo narys Rokas Žilinskas teigia teigiamai vertinąs šį renginį, nes jis išprovokavo ir suintensyvino diskusiją apie žmogaus teises.

"Tikiuosi, kad po šio savaitgalio aistros nuslops, atmosfera atvės, o diskusija tęsis", - sakė R. Žilinskas.

Parlamentaras teigė nemanąs, kad homoseksualų eitynės dar labiau pakurstys nesantaiką.

"Mes kalbame apie konstitucines kiekvieno piliečio teises, kurias buvo pamėginta paminti, kurias pamėginta ignoruoti. Kiekvienas pilietis turi suvokti, kad jis privalo teises ginti, nes kitą kartą jis gali atsidurti toje grupėje, kurios teises bus pamėginta paminti lygiai taip pat", - sakė R. Žilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje vienu metu ir beveik vienoje vietoje šurmuliavo du renginiai, besiskyrę vienas nuo kito kaip diena ir naktis, ir atitverti policijos barikadų. Vienoje barikadų pusėje - transparantais, plakatais "Visi skirtingi, visi lygūs", "Homofobija nėra šeimos vertybė", vaivorykštės spalvų vėliavų ir spalvotais balionėliais nešini eitynių dalyviai, džiaugsmingi būgnų ritmai. Kitoje pusėje - įširdusi minia, įsitikinusi, kad tokie renginiai demoralizuoja ir jiems Lietuvoje vietos nėra. Eltos paklausti, ar atėjo protestuoti taikiai, kai kurie jų neslėpė, jog "progai pasitaikius duotų į kaulus".

REKLAMA

Prieš homoseksualų eitynes protestavo ir parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka. Jau po renginio Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Kęstutis Lančinskas sakė, kad "jei ne šie du piliečiai, renginys būtų praėjęs be didelių incidentų". Policijos pareigūnai ketina kreiptis į teismą prašydami juos bausti administracine tvarka už riaušių kurstymą.

Pasak sostinės policijos viršininko, vienoje vietoje protestavo apie 1000 žmonių, taip pat ir "murzininkai", buvę parlamentarai Stanislovas Butkevičius, Algirdas Paleckis ir Vytautas Šustauskas. Incidentų renginio prieigose neišvengta.

REKLAMA

Protestuotojai kelis kartus renginio pusės link metė dūmų užtaisus, į eitynių dalyvius skriejo tai, ką protestuotojai turėjo rankose - dešrelės, plastikiniai buteliai, vienas sviestas akmuo sužalojo žurnalistą. Yra sulaikyti trys jo sužalojimu įtariami asmenys, jiems gresia baudžiamoji atsakomybė. Yra iškelta ir dar viena baudžiamoji byla.

Pasak K. Lančinsko, iš viso buvo sulaikyta 19 asmenų, be minėtų atvejų, kitus bus siekiama patraukti administracinėn atsakomybėn už tai, kad turėjo su savimi neleistinų daiktų: dujinių ginklų, dūminių, garsinių granatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per renginį nukentėjo ir vienas policijos pareigūnas. Jam protestuotojas į veidą papurškė dujų. Policininkui teko vykti į ligoninę.

Renginį saugojo apie 500 policijos pareigūnų, raitoji policija, kinologai su šunimis, Nerimi plaukiojo kateris, kurio prisireikė bandant nuvyti gumine valtimi atplaukusių protestuotojų, padangėje zujo sraigtasparniai. "Visos priemonės kainuoja. Dabar "sąmata" yra apie 200 tūkst. litų", - sakė K. Lančinskas.

Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius, aršus netradicinės orientacijos atstovų ir pedofilų kritikas, portalui "Balsas.lt" pasidžiaugė, kad pavyko sužlugdyti gėjų eitynes.

REKLAMA

"Jie nepajudėjo iš vietos, vadinasi, jie išsigando. Mūsų tikslai pasiekti - sužlugdėme gėjų eitynes. Tegul jie greičiau nešdinasi iš to ploto. Nes netrukus mes eisime ir skelbsime, kad laimėjome", - kalbėjo emocingai nusiteikęs S.Buškevičius.

***

Papildyta 14.50. Seimo narys Petras Gražulis perlipo per tvorą, juo pavyzdžiu sekė ir kiti protestuotojai. P. Gražulį sulaikė policija ir palydėjo atgal. Taip pat buvo pasielgta ir su Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų parlamentaru Kazimieru Uoka.

Arnas Zdanevičius, homoseksualumo neslepiantis buvęs VDU dėstytojas, ant P. Gražulio, kuris davė interviu televizijoms, šliūkštelėjo vandens.

REKLAMA

Papildyta 14.28. Prie Baltojo tilto susirinkę protestuotai su parlamentaru Petru Gražuliu priešakyje grasina veržtis per užtvaras ir šaukia, jog leidimas rengti eitynes galioja tik iki 14.30. Policija protestuotojus ramina.

Papildyta 14.19. Eitynės "Už lygybę" eina į pabaigą, jų dalyvius iš renginio ruošiamasi saugiai išvežti autobusais.

Sostinėje jau baigiantis seksualinių mažumų eitynėms "Už lygybę", į Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto pirmąjį policijos komisariatą pristatyti penki asmenys, į trečiąjį - septyni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus VPK pranešimo, du iš jų uždaryti į areštinę už tai, kad nešėsi sprogstamąsias medžiagas, dar trys - už administracinius teisės pažeidimus - chuliganiškus veiksmus.

Į Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto trečiąjį policijos komisariatą pristatyti septyni asmenys, pažeidę administracinę teisę - buvo su kaukėmis ir lazdomis.

Papildyta 13.45. Prie Baltojo tilto susirinkusiems protestuotojai šaukia "Gėda, gėda!", bandoma prasiveržti prie užtvarų, per užtvarus skrieja įvairūs daiktai, policija grasina imtis specialiųjų priemonių, atmosfera kaista. Gali būti panaudotos ašarinės dujos, elektrošokas - prie užtvarų yra prijungta elektra, tačiau ji bus įjungta tik kritiniu atveju.

REKLAMA

Papildyta 13.40. Į sostinėje Neries pakrante nuo "Forum Palace" žygiavusius seksualinių mažumų eitynių "Už lygybę" dalyvius buvo paleistas dūminis užtaisas.

Vienas protestuotojas, prie Centrinės universalinės parduotuvės nuplėšęs apsauginę juostą, bandė veržtis į tvorele aptvertą saugomą zoną, kurią saugo išrikiuoti Viešosios saugos policijos pareigūnai. Paskui šį pilietį sujudo ir metėsi įaudrinta minia. Tačiau policijos per garsiakalbius raginami laikytis rimties, žmonės pakluso pareigūnams.

Du vyrai, per garsiakalbį rėkaudami įžeidžiančius žodžius, į draudžiamą zoną bandė patekti gumine pripučiama valtimi. Policininkai bandė protestuotojus vytis valtimi, tačiau šie paspruko.

REKLAMA

Policija praneša, kad vienas asmuo jau sulaikytas už viešosios tvarkos pažeidimą. Daugiau rimtesnių incidentų nefiksuota.

Papildyta 13.30. Į policininkus skrieja plastikiniai buteliai, protestuotojai bando prasiveržti prie užtvarų. Toks vaizdas prie Baltojo tilto – ten būriuojasi Stanislovas Buškevičius ir kiti protestuotojai. Laikomi plakatai: „Mes ne homofobai – tai čia jūs nenormalūs“, „Apkaltą Grybauskaitei“, „Gėjai nužudė mano draugą“. Čia taip pat paleistas dūminis užtaisas, Neries pakrantė kurį laiką skendėjo dūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 13.00. Apie 300 eitynių dalyvių startavo, išsidalinę ryškiaspalvius balionėlius, vėliavas, plakatus, gausiomis ovacijomis pasitikę prie eisenos prisijungusią Švedijos Europos Sąjungos reikalų ministrę Birgitą Olson (Birgitta Ohlson).

Renginyje dalyvauja ir Europos Parlamento narių, Lietuvos Seimo narių. Jie visi akcentuoja, kad šis renginys yra labai svarbus ginant žmogaus teises, esą jis daro gerą įtaką Lietuvos, kaip žmogaus teises ginančios valstybės, prestižui.

Eitynių dalyvių plakatuose užrašai "Kodėl mano meilė sukelia tavo neapykantą?", "Už šeimų įvairovę". Tarp dalyvių daug ir heteroseksualų, ginančių žmogaus teises.

Gėjų ir lesbiečių organizacijų nariai, politikai, keli užsienio šalių diplomatai, kai kurių tarptautinių organizacijų atstovai. Tokia publika žingsniuoja homoseksualų rengiamose eitynėse „Už lygybę“.

Papildyta 12.45. "Man tai primena kažkokį karinį renginį: minios policininkų, žirgai, patikrinimai, o ant Baltojo tilto budintys policininkai atrodo kaip snaiperiai... Susidaro įspūdis, kad čia žingsniuoja ne taikūs žmonės, ne šios šalies piliečiai, o nusikaltėliai. Nepaisant to, atmosfera pakili", - sako eitynėse dalyvaujanti politologė Morta Vidūnaitė.

REKLAMA

Eitynėse taip pat dalyvauja Seimo nariai Rokas Žilinskas, Marija Aušrinė Povilionienė, filosofė Nida Vasiliauskaitė ir kiti visuomenei gerai pažįstami veikėjai. Atvyko ir užsienio šalių diplomatai.

"Važiuojant per Geležinio vilko tiltą tapau beprasidedančių eitynių liudininku. Atrodo: apie 80 eitynių dalyvių, 800 policininkų ir 8 arkliai, šimtas kitas žiūrovų. O apie visą šitą triukšmą žino 800 milijonų visam pasaulyje. Geriausia Lietuvos reklama pasaulyje. Tiesiog nusikeikiau , rusiškai", - rašo liberalcentristas Artūras Zuokas socialiniame tinkle "Facebook".

Papildyta 12.40. Aplink užtvertą teritoriją vis renkasi eitynėmis nepatenkinti žmonės, radikalių pažiūrų politikai. Vytautas Šustauskas ragina šturmuoti užtvaras, šalia jo būriuojasi ir kiti nepatenkintieji, yra ir skustagalvių. Tačiau policijos pajėgos pernelyg didelės, tad jokių incidentų kilti neturėtų.

Pedagoginio universiteto tiltu į eitynių vietą žygiavo ir Mindaugas Murza,jį lydėjo juodai apsirengę vyrai, nešantys "murzininkų" vėliavas.

Papildyta 12.20. Sostinėje Neries pakrantėse ir prie "Forum Palace" jau susirinko kelios dešimtys prieš homoseksualų paradą protestuojančių žmonių, tarp jų yra ir gana agresyviai nusiteikusių. Protestuotojai jau bandė eiti į eitynių vietą, bet pareigūnai jų neįleido.

REKLAMA

Protestuotojai teigė, kad jų niekas neorganizavo ir nekvietė protestams, tačiau jie jaučiasi žeminami tokio gėjų parado, kuris griauna tradicines vertybes, demoralizuoja, pamina dorovinius visuomenės pagrindus.

Seksualinių mažumų eitynių "Už lygybę" dalyviai dar tik renkasi į savo renginį.

Neries pakrantės pilnos budinčių policijos pareigūnų, upėje paruošta budi motorinė valtis, patruliuoja policininkai su tarnybiniais šunimis.

***

Iki 350 eitynių dalyvių saugos beveik 800 pareigūnų. Teritorijoje, kur vyks eitynės, stabdomas eismas, policija neleidžia įsinešti akmenų, pagalių, kiaušinių, pomidorų.

Nors laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas ir Kauno miesto tarybos narys Stanislovas Buškevičius buvo prašę atšaukti leidimą eitynėms, teismas jų prašymų nepatenkino.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė jų skundus nagrinėti ir laikinai sustabdė leidimo eitynėms galiojimą. Tačiau penktadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad tokia nutartis priimta nepagrįstai.

Leidimą šioms eitynėms išdavė Vilniaus miesto savivaldybė, jas palaiko ir pats miesto meras konservatorius-krikdemas Vilius Navickas. Nors kai kurie partijos atstovai merą ragino šiam renginiui nepritarti, jis nepakluso.

Apie tai, kad eitynės turi vykti užsiminė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji priminė, jog Konstitucija galioja visiems, joje numatyta teisė į susirinkimus.

Susiję tekstai:

Gėjų eitynių išvakarės: išdaužti langai ir degus skystis

Teismas leido eitynes "Už lygybę"  (VIDEO)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų