REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Studentai iš tolimesnių kraštų skundžiasi išpuoliais prieš juos. Nuo skustagalvių esą nukentėję brazilai piktinasi ir netinkamu policijos požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai tvirtina, kad incidentai su tamsiaodžiais tiriami kaip visi nusikaltimai, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Keletą mėnesių Vilniaus universitete studijuojantys brazilai sako Lietuvoje pajutę tikrą rasizmą.

„Gatvėse žmonės spokso į mane, o vieną kartą prekybos centre mane apšaukė „nigeriu“, – sako Lucas.

„Aš ir keli draugai buvome įprastame bare, kur vaišinomės tradiciniu lietuvišku alumi, kalbėjomės ir linksminomės, o kai išėjome iš baro mus užpuolė grupelė skustagalvių“, – pasakoja Riberto.

Anot vaikinų, juos ypač papiktino policijos abejingumas.

„Du kartus jie bandė atkalbėti mane pateikti kaltinimus. Tikino, kad nusikaltėlių vis tiek nesuras. Nuėjome į savo ambasadas ir jie padarė policijai spaudimą. Taip pat paprašėme universiteto globos“, – sako Riberto.

REKLAMA
REKLAMA

Įvykį užregistravusio policijos komisariato vadovas tikina, kad incidentas su brazilais buvo tiriamas kaip įprasta. Esą nuo 11 val. iki 1 val. nakties nukentėjusiesiems teko laukti tik todėl, kad patruliai po senamiestį ieškojo užpuolikų, o vėliau prireikė vertėjo.

„Vertėja reikalinga tam, kad įformintume procesinius dokumentus. Ir buvo paimtas iš šio žmogaus pareiškimas bei pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – teigia Donatas Malaškevičius, Vilniaus trečiojo policijos komisariato viršininkas.

Užsienio piliečių studijomis Lietuvoje besirūpinantys specialistai pripažįsta, kad tamsiaodžiams ir kitatikiams mūsų šalyje tikrai nelengva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie mini tokias problemas, kad viešajame transporte, gatvėje, kavinėse jie yra užgauliojami, jei ko nors klausia, į juos reaguoja kitaip. Dar visai neseniai pas mane buvo užėjusios mergaitės iš Vidurinės Azijos, kurios pasakojo, kad gatvėje jas vadina siauraakėmis“, – sako Ingrida Kelpšaitė, Vilniaus universiteto Tarptautinių programų ir ryšių skyriaus koordinatorė.

Šiuo metu, Švietimo mainų paramos fondo duomenimis, šalyje studijuoja apie 1,5 tūkst. studentų iš užsienio, o skundų apie įvairius incidentus mokslo įstaigos gauna po 1–2 per semestrą.

Policijos duomenimis, pernai Lietuvoje nukentėjo pusė tūkstančio užsienio piliečių, daugiausiai rusai, lenkai ir baltarusiai.

Lina Laurinaitytė

LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų