REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D.Medvedevas nevyks į Lietuvą, D.Grybauskaitė - į Maskvą

Rusijos Federacijos Prezidentui Dmitrijui Medvedevui atsisakius atvykti į Kovo 11-osios iškilmes Lietuvoje, Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė teigė apsisprendusi nevykti į Maskvą minėti gegužės 9-osios - Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kuri Baltijos šalims reiškė okupaciją. Tądien ji lankysis Dubline.

REKLAMA
REKLAMA

D.Grybauskaitė oficialaus kvietimo atvykį į iškilmes Maskvoje negavo, tačiau šalies vadovė laiko tai "korektišku" žingsniu. "Aš manau, kad Rusijos pusė elgiasi labai korektiškai. Kviečia bendradarbiauti, kviečia santykių vystymui ir aptarti dvišalius susitikimus, bet nestato mūsų į padėtį, kurioje mums būtų nepatogu atsisakinėti“, - kalbėjo prezidentė.

REKLAMA

Prezidentė pabrėžia, kad D.Medvedevo kvietimas atvykti dvišalio vizito į Rusiją Prezidentei patogiu laiku yra tikrai naudingas, daug naudingesnis nei vizitai jubiliejų progomis. "Toks santykių atšilimas yra naudingas abiem pusėms", - sakė šalies vadovė Vilniaus knygų mugėje.

Šalies vadovė mano, kad gegužės mėnuo yra ankstyvas laikotarpis, nes dvišalių santykių prasme turime daug klausimų, kuriuos reikia parengti, o tai yra daug svarbiau negu vizitai jubiliejų progomis.

REKLAMA
REKLAMA

Latvijos Prezidentą Valdį Zatlerą atvykti minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių pakvietė Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, Estijos vadovas Tomas Hendrikas Ilvesas į Maskvą vyks savo iniciatyva.

D.Medvedevas sveikina, bet kartu nešvęs

Anksčiau D. Grybauskaitė buvo prasitarus, kad sprendimą dėl gegužės 9-osios ji priims po D.Medvedevo atsakymo dėl Kovo 11-osios. Šįryt pranešta, kad nors Rusijos vadovas ir pasveikino D. Grybauskaitę su artėjančiu Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-ečiu, į iškilmes Lietuvoje neatvyks. Tačiau Rusijos vadovas D. Grybauskaitę pakvietė dvišalio vizito į Rusiją Prezidentei patogiu laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė, Sausio 13 dieną kviesdama D. Medvedevą, sakė: "Tai reiškia, kad aš noriu žinoti, ar Lietuva yra svarbi mūsų kaimynams, aš noriu sužinoti, ar Lietuvos nepriklausomybės 20-metis yra mūsų kaimynams svarbu".

Pats Rusijos vadovas pareiškė apgailestaująs, jog dėl anksčiau numatytų tarptautinių įsipareigojimų jis pats negalėsiąs dalyvauti Kovo 11-osios iškilmėse Vilniuje. Atstovauti Rusijai Prezidentas D. Medvedevas paveda Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos pirmininkui iš Rusijos pusės Rusijos Federacijos transporto ministrui Igoriui Levitinui, teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime.

REKLAMA

"Esu dėkingas už kvietimą į šventines Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo 20-ečio iškilmes Vilniuje. Norėčiau pasveikinti su jubiliejumi ir palinkėti Jums ir visiems Lietuvos gyventojams visokeriopos sėkmės", - rašoma Rusijos Prezidento laiške.

D. Medvedevas pakvietė D. Grybauskaitę į Rusiją aptarti dvišalio bendradarbiavimo perspektyvų.

"Su šiluma prisimenu mūsų trumpą, bet turiningą pokalbį Berlyne. Tikiuosi mūsų susitikimo artimiausiu metu ir kviečiu apsilankyti Rusijos Federacijoje Jums patogiu laiku. Manau, kad galėsime aptarti visumą Rusijos ir Lietuvos santykiams aktualių klausimų bei numatyti dvišalio bendradarbiavimo suaktyvinimo kelius", - rašoma Rusijos Prezidento laiške.

REKLAMA

Prezidentė D. Grybauskaitė, komentuodama Rusijos vadovo laišką Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejaus proga, teigia, jog tai vis tiek yra svarbus Rusijos žingsnis formuojant gerus kaimyninius santykius su Lietuva.

"Palankiai vertinu faktą, kad Rusijos Prezidentas D. Medvedevas pasveikino Lietuvą ir su Vasario 16-osios, ir su Nepriklausomybės atkūrimo, Kovo 11-osios, dienomis. Lietuvos interesas yra geranoriški, abipuse nauda ir pagarba paremti santykiai su visomis kaimyninėmis valstybėmis. Dvišalis darbo vizitas būtų gera proga su Rusijos vadovu aptarti Lietuvai aktualius klausimus ir galimybes plėtoti dvišalį ekonominį, kultūrinį bendradarbiavimą", - teigė valstybės vadovė.

Prezidentės vizito į Rusiją derinimą ketinama pradėti artimiausiu metu.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų