REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstantinėmis sumomis parduodami graffiti piešiniai, minios pasekėjų iš viso pasaulio, visuomenės sistemą pašiepiantys darbai, neatskleidžiamas anonimiškumas – tikriausiai niekam nekiltų klausimas, ar žymusis graffiti menininkas Banksy savo darbais atkreipė pasaulio dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Policija mielai sučiuptų ramybės neduodantį įžūlųjį sienų tepliojimo specialistą, o tuo tarpu aukcionuose verda kovos, kuris daugiau pasiūlys už sienos gabaliuką su to paties „vandalo“ darbu.

REKLAMA

Dėl Banksy darbų meninės vertės nuolat kivirčijamasi, tačiau sunku paneigti faktą, kad kiekvienas jo darbas, dažniausiai su ironija pasako tai, kas visuomenėje yra ignoruojama ir slepiama. Galbūt pasaulyje pagaliau prieita prie išvados, kad graffiti yra ne kas kitas, kaip būdas atskleisti tiesą, kurios dangsymu kvailinama visuomenė? Gal tai viešas protestas žmogaus, kuris demokratinėje sistemoje neturi teisės pasisakyti?

Pats Banksy yra pasakęs: „Graffiti piešiniai buvo naudojami pradėti revoliucijas, sustabdyti karus, tai yra žmonių, kurių niekas neklauso, balsas. Graffiti yra vienas iš įrankių, kai tu beveik nieko neturi.“

REKLAMA
REKLAMA

Kas jis toks?

Tikriausiai daug kam Banksy pristatinėt nereikia, tačiau visada atsiras nežinančių, kas jis toks per vienas ir iš kur visi jį žino. Nežinantiems sunku būtų pristatyti Banksy, nes niekas nežino  tikrojo jo vardo, keli biografiniai faktai yra numanomi, tačiau negalima būtų užtikrinti, kad tai tiesa. Spėjama, kad daugiausia politinio pobūdžio graffiti darbų dėka išpopuliarėjęs menininkas kilęs iš Didžiosios Britanijos miesto Bristolio.

Nors sakoma, kad šiais laikais nuo papracių negali pasislėpt niekas, niekam nėra pavykę nufotografuoti graffiti virtuozo. Yra žmonių, skelbiančių, kad jiems pavyko užfiksuoti Banksy, tačiau galima tik spėlioti, kuris iš numanomų banksių  yra tikrasis ir ar iš vis ten yra jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvės manifestas

Jei Banksy darbai būtų tik gražūs paveikslėliai ant sienos, niekas dar iki dabar tikriausiai nebūtų apie jį sužinoję. Jo darbai dažniausiai yra reikšmingi pranešimai, pašiepiantys politinę sistemą, kapitalizmą, karą, vartotojišką visuomenę, paradoksalius suvaržymus bei nerašytus žmogaus teisių pažeidimus.

Žymusis anonimas mėgsta pasišaipyti iš sistemą saugančių policininkų. Didžiulę sensaciją sukėlė Banksy darbas, kuriame pavaizduoti aistringai besibučiuojantys policininkai. Kad ir kaip pareigūnams būtų dėl to pikta, jie yra bejėgiai sustabdyti Banksy manifestą.

REKLAMA

„Apšauti“ policininkus Banksy sugebėjo ant savo knygos „Wall and piece“ viršelio išspausdindamas šalies policijos atstovo spaudai jam skirtus žodžius: „Tau nėra jokios galimybės iš mūsų gauti citatą, kurią panaudotum ant savo knygos viršelio.“

Atrodo, Banksy pasižymi ne tik įžvalgumu, bet ir aštriu protu.

Gudriojo menininko galerijai gatvėse vietos neužteko. Atsakomybę jis prisiėmė ir už Londono zoologijos sodo pingvinų narve dviejų metrų dydžio raidėmis parašytą žinutę: „Mums nusibodo žuvis!“. Bristolio zoologijos sode ant dramblių užtvaro jis parašė „Noriu iš čia išeiti. Čia šalta. Prižiūrėtojas smirdi. Nuobodu, nuobodu, nuobodu.“. Savo dviprasmiškus darbus jis sugebėlo slaptai „įmontuoti“ ir į akylai saugomus muziejus.

REKLAMA





Kiek kainuoja graffiti?


Nors savo darbų graffiti virtuozas neparduoda, meno aukcionieriai sugalvojo pardavinėti jo darbus, rūpestį, kaip atsiimti nupirktą prekę, palikdami laimėtojui. Bet kas labiausiai stebina, šiuose aukcionuose žmonės pasiruošę pakloti šimtus tūkstančių svarų siekiančias sumas, kad įsigytų Banksy darbus ant sienos. Atrodo, vyksta arši kova tarp miesto valdžios ir meno kolekcionierių – vieni stengiasi nuplauti tai, už ką kiti pasiruošę pakloti nemenkus pinigus.

Kieno tiesa?

Taigi kas visgi yra tas paslaptingasis Banksy – vandalas ar meno revoliucionierius? „Pasaulyje be taisyklių, vienas žmogus sulaužė jas visas“ – sufleruoja žodžiai, pristatantys naują Banksy filmą „Exit Through The Gift Shop“. Tikriausiai tik Banksy sugebėjo taip akivaizdžiai sulaužyti taisykles, paneigdamas visuomenės normas. Ir likti nenubaustas, nes bausti lyg ir nėra už ką. Už pernelyg tiesų sarkazmą? Na, nebent už sienų tepliojimą. Atrodo, valdžiai dar ilgai teks kovoti su vandalizmu. O mums belieka laukti, kokiomis dar nematytomis formomis Banksy praneš apie savo revoliuciją.

Ieva Paškevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų