REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netylant kalboms apie skandaluose įklimpusio Valstybės saugumo departamento (VSD) reorganizavimą ir vadovų keitimą, daugėja ženklų, jog į institucijos kontrolę gali pretenduoti buvusių departamento pareigūnų grupuotė.

REKLAMA
REKLAMA

Priedanga – rūpestis pensininkais

Šią vasarą Lietuvoje įsikūrė Saugumo veteranų asociacija (SVA), kuri, anot jos pirmininku išrinkto, eksžvalgo Ričardo Rupkaus, vienija, kol kas, trylika narių. R. Rupkaus, organizacijos tikslas su politika nesusijęs ir yra beveik humanitarinis – padėti įsidarbinti į pensiją išėjusiems saugumiečiams. „Daug metų pradirbę VSD ir išėję į pensiją pareigūnai neturi daugiau ko parašyti į savo gyvenimo aprašymą, negali viešinti savo veiklos ir jiems sunku susirasti darbą. Norime jiems padėti,“ – „Balsas.lt“ aiškino buvęs VSD Vilniaus apygardos, vėliau Konstitucijos pagrindų apsaugos valdybos viršininkas.

REKLAMA

Kitus buvusius VSD pareigūnus tokie aiškinimai ir ūmai nubudęs socialinis buvusio kolegos solidarumas verčia šypsotis. „Balsas.lt savaitės“ duomenimis, kuriuos patvirtina ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo paviešintoje medžiagoje skelbiami liudijimai, minėtas saugumietis nemažai prisidėjo prie daugelio žmonių, neįtikusių į skandalus įsivėlusiai vadovybei, išgujimo iš tarnybos. Pats jis, kai užduotis buvo atlikta, ramiai išlydėtas į pareigūno pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek iš tarnybos pasitraukę, tiek kituose VSD padaliniuose dirbantys pareigūnai, kuriems anksčiau vadovavo R. Rupkus, patvirtina, jog per keturis jo vadovavimo VSD  Vilniaus apygardos teritoriniam padaliniui metus, tris kartus pilnai pasikeitė operatyvinių darbuotojų sudėtis. „Jie bėgo nuo to vadovavimo su visa informacija, agentūra ir įdirbiu. Už tokius dalykus ir darbo rezultatus, normaliomis sąlygomis, būtų baudžiama,“ – teigia vienas iš buvusių pavaldinių – Imantas Melianas.

Pats R. Rupkus vadina šį procesą „reforma, po kurios visada būna nepatenkintų“ ir dievagojasi, kad visi jo pavaldiniai išėjo tik su paaukštinimais, o išmesti buvo tik tie, kas tikrai nusipelnė. Buvę pavaldiniai, palikę tarnybą skirtingomis aplinkybėmis, ir faktai liudija ką kita. „Mūsų valdybai taip „nugyventi“, kaip tai buvo padaryta su Vilniaus apygarda, užteko ir pusantrų metų,“ – primena seną istoriją buvęs pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžius patvirtina ir kiti buvę naujojo pirmininko kolegos, - tarp jų ir Mindaugas Valiukevičius. Jų teigimu, dabartinis žvalgų bendruomenės pirmininkas į valdybos pirmininkus buvo pakeltas likviduojant jau faktiškai sužlugdytą teritorinį padalinį. Tai esą buvo daroma tik tam, kad išvaikyti pačią departamento vadovybei neįtikusią valdybą. Netrukus panašiai ir nutiko – padalinys, kuris pateikdavo iki trečdalio informacijos VSD veiklos metinei ataskaitai, buvo sunaikintas, bylos suverstos į krūvą, agentūriniai tinklai išdraskyti.

REKLAMA

R. Rupkaus pavardė minima ir parlamentinio tyrimo liudijimuose, kur, be kita ko, įtariama, jog apie liudijimų komitetui turinį neteisėtai žinojo tuometinė VSD vadovybė ir pats minėtas viršininkas.



Būstinė – garsaus saugumiečio sodyboje

Visgi, daugelio buvusių kolegų liudijimu, intelekto ir iškalbos aukštais rodikliais niekad nepasižymėjęs R. Rupkus gali būti tik vestuvių generolas, o ne tikrasis žvalgų pensininkų organizacijos įkvėpėjas bei ideologas. Juridinis sąjungos adresas – Utenos raj. Rūklių kaime esanti sodyba, priklausanti kitam buvusiam aukšto rango saugumiečiui Linui Petroniui.

REKLAMA

Šis asmuo, iš tarnybos pasitraukęs iškart po Vakarų skirstomųjų tinklų privatizavimo, vadovavo VSD Ekonominių pagrindų apsaugos valdybai, kuri turėjo prižiūrėti dabar ginčijamą privatizavimo skaidrumą. Pasitraukęs iš tarnybos jis iškart įsidarbino „NDX Energijos“ įsigytoje bendrovėje, tuo sukeldamas diskusiją: ar toleruotina pati praktika, kai iš tarnybos pasitraukę saugumiečiai eina į privatų verslą, kuriam bent teoriškai galėjo kažkuo padėti.

Formaliu pirmininku pastatytas R. Rupkus, paklaustas pasimetė ir ėmė aiškinti, jog L. Petronis nėra koks nors jo bičiulis, o tiesiog – vienas iš asociacijos narių. Tiesa, internete lengvai prieinama informacija byloja, kad būtent L. Petronis pasikvietė R. Rupkų į tarnybą iš Klaipėdos policijos, kur pastarasis taip pat esą garsėjo nesugyvenamu charakteriu ir pavaldinių ujimu. L. Petronio proteguoto R. Rupkaus nuotykiai vaizdingai aprašyti Rolando Pakso knygoje „Prieš srovę“, kuri prieinama ir internete. Iš šios knygos tinklalapių lankytojai VSD skandalo metu 2006-2007 metais, ne kartą pateikdavo citatas, dėl ko departamento vadovybė eilinį kartą apsijuokė. Ji buvo inicijavusi tyrimą ieškodama, kas „netesėtai nutekino“ viešai prieinamą informaciją ir net kreipėsi į kelis interneto portalus, prašydama nurodyti internautų IP adresus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryšiai su prezidentūra

Prieš prezidento rinkimus žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, jog L. Petronis yra vienas iš galimų D. Grybauskaitės kandidatų į P. Malakausko vietą, ji suskubo tai paneigti. Tiesa, paneigimo tekstas nebuvo kategoriškas. „Tokio asmens mano rinkimų komandoje nėra, būsimų galimų paskyrimų šiuo metu nesvarstau,“ – atsakė ji.

L. Petronis nėra vienintelis pensijon išėjusių nematomojo fronto karių organizacijos narys iš Klaipėdos, kuris minimas kaip galimas dabartinio VSD vadovo Povilo Malakausko sosto įpėdinis.

REKLAMA

Dalios Grybauskaitės rinkimų štabe darbavosi ir buvęs VSD Klaipėdos teritorinio padalinio viršininkas Algirdas Grublys, vėliau tapęs Seimo nario Vytauto Grubliausko patarėju. Į paklausimus apie šio žvalgo pensininko vaidmenį D. Grybauskaitės komanda atsakė, jog tas asmuo yra tiesiog pasisiūlęs padėti aktyvus savanoris. Dabar jis taip pat priklauso minėtam veteranų klubui.

A. Grublio vadovavimo Klaipėdos VSD padaliniui laikais būta didelių įtampų ir konfliktų su VSD vadovybe. Buvęs departamento direktorius Mečys Laurinkus, kaip rašė prieštaringai vertinamas „Laisvas laikraštis“, buvo priverstas uždrausti karininkams iš Vilniaus tirti galimai neteisėtus uostamiesčio kolegų veiksmus ir ryšius su Rusijos bei Baltarusijos specialiųjų tarnybų darbuotojais. Esą  taip įvyko todėl, kad šis skyrius neva organizuodavo M. Laurinkaus pobūvius su AB „Klaipėdos Hidrotechnika" bosu Pranciškumi Jurgučiu jo „fazanyne", kurie baigdavosi orgijomis su prostitutėmis iš Kaliningrado srities arba su net su berniukais. Dalis buvusių VSD pareigūnų mano, kad A. Grublys ir jo kolegos arba blefuoja, arba tikrai turi neva vykusių pasilinksminimų video įrašus.Galbūt, tai padėjo teritorinio padalinio vadovui ir daliai jo komandos nebūti tiesiog išmestiems iš VSD, nepaisant vadovybės nepalankumo. Jie tiesiog sulaukė pareigūnų pensijos.

REKLAMA

Nuomonės skiriasi

Žvalgų bendruomenėje skiriasi nuomonės apie Klaipėdos veteranų, kurie dabar sudaro organizacijos branduolį, vaidmenį ir dalykines savybes.

Buvęs VSD kontržvalgybos valdybos pareigūnas Kąstytis Braziulis, iš departamento išmestas todėl, kad parlamento komitete kalbėjo vadovybei nepalankius dalykus, neslepia laikąs L. Petronį geru organizatoriumi ir mano, jog jo tapimas VSD vadovu būtų visai neblogas sprendimas.

Tokio pasirinkimo oponentai pabrėžia, jog D. Grybauskaitei būtų gana keblu paaiškinti, kodėl ji pasirinko asmenį, sukėlusį kontroversiškų svarstymų jam išeinant dirbti į „Maximos“ privatizuotus VST. Mat pati D. Grybauskaitė rinkimus laimėjo naudodama audringą „antimaximinę“ retoriką ir žadėdama pažaboti oligarchus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp politikų L. Petronio kandidatūrai labiausiai turėtų priešintis frakcija Tvarka ir teisingumas, nes jos lyderio Rolando Pakso apkaltoje, pašalinant jį iš prezidento posto, daugiausiai prisidėjo būtent L. Petronis.

Politika ir dujos

Tiesa, palankiai šio pareigūno atžvilgiu yra nusiteikę kai kurie konservatorių vadai, nors dalis jų tam priešinasi ir yra linkę verčiau palikti poste P. Malakauską. Informaciją žiniasklaidai, jog L. Petronis gali tikti prezidentūrai pirmiausia nuleido būtent aukšti šios partijos šulai, abejojantys tokiu pasirinkimu. Savotišką populiarumą kandidatui padeda pelnyti ir tai, kad L. Petronis NSGK palankiai liudijo apie Baltarusijoje paslaptingai pro langą išmestą pulkininką Vytautą Pociūną.

REKLAMA

Darbo partijos (DP), kuri dabar kviečiama tapti valdančiąja, palankumą galėtų padėti pelnyti senos pažintys ir verslo interesai. R.Rupkus, laisvu nuo pasenusių saugumiečių įdarbinimo metu, yra ir Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) generalinis direktorius, o federacijos prezidentas - buvęs Vidaus reikalų ministras nuo Darbo partijos - Gintaras Furmanavičius. "Balsas.lt" šaltiniai tvirtina, jog šis ministras buvo palankus ir L. Petroniui, ir R. Rupkui dar jų darbo jėgos struktūrose laikais. DP lyderis Viktoras Uspaskichas ir kiti jos veikėjai yra susiję su įmonėmis „Itera Lietuva“ ir „Stella Vitae“, kurios anksčiau tiekė gamtines dujas Lietuvai, kol ją nuo pinigų čiaupo nustūmė garsioji bendrovė „Dujotekana“. Pastarosios interesų protegavimas buvo velionio V. Pociūno tyrimo objektas ir, manoma, kainuavo jam gyvybę. V. Pociūną įpėdiniu po savęs pareigose palikęs L. Petronis  yra taip pat nepalankiai nusiteikęs V. Uspaskicho konkurentų – „Dujotekanos“ atžvilgiu ir jam parankus. Žinoma, kad L. Petronis nuo 2001 m. ne kartą važiavo į Latviją susitikti su „Itera Lietuva“ vadovu Zigmantu Mackievičiumi. Taigi, kaip spėja dalis neutraliai šiose užkulisių batalijose besilaikančių pareigūnai, su „Dujotekanos“ vardu siejamus „valstybininkus“ siekia pakeisti kita grupuotė. L. Petronio ar jam artimo bendražygio skyrimas VSD vadu gali tam pasitarnauti.

REKLAMA

****

Po V. Pociūno žūties Baltarusijoje pradėtas parlamentinis VSD veiklos tyrimas atskleidė, kad departamento vadovybė padėjo vienai iš parazituojančių tarpininkų grupuočių kovoje dėl vietos prie GAZPROM dujų čiaupo.

Dešimtys VSD pareigūnų, drįsusių parlamento komitetui paliudyti tiesą, buvo garsiai ar patyliukais išstumti iš VSD, surandant formalų pretekstą arba sudarant nepakenčiamą atmosferą.

Iš pareigų, nepaisant įnirtingo prezidento Valdo Adamkaus užtarimo, tuomet teko pasitraukti ir susikompromitavusiam VSD generaliniam direktoriui, sovietinio saugumo (KGB) rezervininkui Arvydui Pociui. Jį pakeitęs Povilas Malakauskas siekė tik "nuleisti garą" ir iki pat D. Grybauskaitės inauguracijos gynė du savo pagarsėjusius pavaduotojus Darių Jurgelevičių bei Dainių Dabašinską, kuriuos prezidentė atleido ir pareiškė, jog tai būsianti tik reformų pradžia. Sakydama, jog VSD dirba, kaip ji ir tikėjosi, prezidentė neatskleidžia, kada būtent ir kaip bus reformuota tarnyba bei kas numatytas jos vadovu.

Ligi šiol savo veiklos neviešinusi buvusių saugumo darbuotojų organizacija trečiadienį paskelbė oficialų užsakomąjį interviu su R. Rupkumi "Lietuvos žiniose".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų