REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį rugsėjo šeštadienį, 26 dieną, Kaune šurmuliuos Kauno apskrities dienos šventė.

Tradicinė, dvyliktą kartą rengiama Kauno apskrities šventė kiekvienais metais vyksta vis kitoje apskrities savivaldybėje. Iš praėjusių metų organizatorių Birštono, šiemet estafetę perėmė Kauno miestas.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų Kauno apskrities dienos šventės tema – „Diena laikinojoje sostinėje“. Šventė prasidės 12 valandą iškilmingu atidarymu istoriniame Lietuvos Respublikos Prezidentūros kiemelyje.

REKLAMA

Tradiciškai kauniečius ir miesto svečius kvies Kauno apskrities savivaldybių kiemeliai, kuriuose teatralizuotai prisistatys kiekviena savivaldybė, vaišins savitomis krašto gėrybėmis. Šiemet aštuonių Kauno apskrities savivaldybių kiemeliai įsikurs Vilniaus gatvėje ir atspindės šventės temos – laikinosios sostinės laikmečio atmosferą. Kauno miesto kiemelyje veiks „Konrado kavinės salionas“, Birštono kiemelis šventės dalyvius perkels į smetonišką kurorto gyvenimą, Kaišiadorių kiemelis taps fotografija iš seno albumo su gyva choreografine muzikine kompozicija, Raseinių kiemelyje žiūrovus linksmins Kaulakių kaimo kapela, o Kauno rajono kiemelis humoristiškai perteiks provincialės Vincės dieną laikinojoje sostinėje.  

REKLAMA
REKLAMA

Šventės metu Vilniaus gatvėje vyks tautodailės mugė. P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje 15 valandą bus atidaroma Respublikinė konkursinė liaudies meno paroda „Aukso vainikas“.

Šventėje „Diena laikinojoje sostinėje“ vyks merų varžytuvės, kuriose kiekvienais metais Kauno apskrities savivaldybių merai išbando savo jėgas originaliose rungtyse. Visą dieną Prezidentūros kiemelyje kauniečius ir miesto svečius linksmins Kauno apskrities meno kolektyvai, o 17 valandą šventę vainikuos koncertas, kuriame ištraukas iš populiariausių klasikinių operečių atliks Kauno muzikinio teatro solistai Kristina Siurbytė, Raimundas Baranauskas, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno apskrities dienos šventės metu, istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje bus įteikti Kauno apskrities viršininko garbės ženklai. Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė įsegs vienuolika garbės ženklų Kauno kraštui įvairiose srityse nusipelniusiems visuomenės veikėjams.

Šventės pabaigoje Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė visiems apskrities savivaldybių merams įteiks po ąžuoliuką, kuriuos iš karto drauge pakvies pasodinti Nemuno ir Neries santakoje, pradedant kurti simbolinę Kauno apskrities ąžuoliukų alėją.

REKLAMA

Už  nuopelnus Kauno kraštui - garbingi apdovanojimai

Šiemet Kauno apskrities viršininko administracija įteiks net dvylika Kauno apskrities viršininko garbės ženklų. Rugsėjo 26 dieną, apskrities dienos šventės metu, istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, bus pagerbti visam Kauno regionui nusipelnę asmenys - skirtingų sričių atstovai iš įvairių apskrities savivaldybių.

Kauno apskrities garbės ženklas už reikšmingą ir aktyvią visuomeninę veiklą, skatinant Kauno regiono ir visos Lietuvos žmonių religinį sąmoningumą, dvasinį tikėjimą, skiepijant žmonių tarpusavio geranoriškumą, gėrį, šilumą ir meilę, bus įteiktas Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui.

REKLAMA

Už  aktyvią ir reikšmingą kūrybinę veiklą, puoselėjant kultūrą Kauno apskrityje, viršininko garbės ženklu pasipuoš dvi asmenybės.

Tai kaimo kapelų šventės „Grok, Jurgeli“ šeimininkė  Stefa Navardaitienė. Beveik keturias dešimtis metų ji buvo ta, be kurios neįmanoma įsivaizduoti kapelų šventės „Grok, Jurgeli“. Ją drąsiai galima vadinti kultūrinio atgimimo šaukle, tautinio sąmojingumo žadintoja, ir, žinoma, geros nuotaikos bei optimistinių idėjų skleidėja.

Garbės  ženklas bus prisegtas ir Justinui Krėpštai - didelio kūrybinio potencialo vadovui, jau dvidešimt metų vadovaujančiam Kauno valstybinei filharmonijai ir vis ieškančiam naujų darbo formų. Jo iniciatyva rengiami tarptautiniai festivaliai garsina Kauną ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o jau keturiolika metų organizuojamas Pažaislio muzikos festivalis yra ne tik Kauno, Lietuvos, bet ir Europos unikalus kultūros reiškinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už pasiekimus profesinėje veikloje ir aktyvią visuomeninę veiklą Kauno apskrityje garbės ženklas skiriamas Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus valdybos pirmininkui, žurnalistikos veteranui Vidui Mačiuliui ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Algirdui Kaminskui.

Ne vieną nusipelniusį mokinį paruošęs, Kauno apskrities Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokytojas-ekspertas Vitalijus Žemaitis, apdovanojamas už respublikinius ir tarptautinius pasiekimus profesinėje veikloje, apskrities garsinimą šalyje bei užsienyje.

REKLAMA

Mechaninių  mokslinių atradimų šeimininkas, KTU Mechanikos fakulteto dekanas, Gynybos technologijų instituto direktorius, profesorius, habil. dr. Algimantas Fedaravičius apdovanojamas už pasiekimus profesinėje srityje – mokslo diegimą ir šiuolaikinių technologijų kūrimą, bei skatinimą. Paskutinis jo pasiekimas - išbandyta eksperimentinė raketinė paleidimo sistema ir į orą paleista kietojo kuro raketą "KTU GTI-1".

Už  nuopelnus medicinos ir mokslo srityse garbės ženklais bus apdovanoti ilgametis Kauno medicinos universiteto rektorius profesorius Vilius Grabauskas ir Birštono biomedicinos mokslų daktaras, kurortologas Vytautas Jurgis Meška.

REKLAMA

Už verslo indėlį, remiant socialines ir darbo sritis, mecenatinę veiklą bei reikšmingą Kauno regionui verslo plėtrą, nominuotas Kauno rajono įmonės „Garlita“ direktorius Juozas Martinaitis.

Apskrities viršininko garbės ženklas bus įteiktas prieniškiui skulptoriui Algimantui Sakalauskui už nuolatinį triūsą saugojant krašto tautodailės ir amatų tradicijas, už monumentalių paminklų tradicijos puoselėjimą Kauno regione.

Už  pasiekimus sporto srityje bus apdovanotas raseiniškis imtynių  sporto treneris Valdas Grišius, paruošęs daugiau kaip 150 Lietuvos čempionų įvairiose amžiaus grupėse.

Kauno apskrities viršininko administracija kiekvienais metais teikia Kauno apskrities viršininko Garbės ženklus apskričiai nusipelniusiems žmonėms. Garbės ženklas skiriamas už aktyvią ir reikšmingą kūrybinę veiklą puoselėjant kultūrą, už Kauno apskrities garsinimą šalyje ir užsienyje, už reikšmingą Kauno regionui verslo plėtrą, respublikinius ar tarptautinius pasiekimus, už ypatingus pasiekimus profesinėje veikloje, už aktyvią visuomeninę veiklą ir už didvyrišką poelgį Šis apdovanojimas buvo įsteigtas 2006 metais. Iki šiol Kauno apskrities viršininko Garbės ženklu yra apdovanota septyniolika asmenų, iš jų du užsienio šalių piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų