REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ventės rage savaitgalį sutemsiančią Šikšnosparnių naktį bus galima stebėti šiuos ne vieną bauginančius mistinės reputacijos skraidančius žvėrelius, stebėti jų migraciją bei klausytis ausį veriančių balsų.

REKLAMA
REKLAMA

"Europos šikšnosparnių naktis-2003" sutems šeštadienį. Palydėję saulę ant Ventės rago molo, renginio dalyviai naktį prožektorių šviesoje stebės migruojančius šikšnosparnius, prie laužo bendraus su Aplinkos ministerijos, valstybinių gamtos rezervatų, nacionalinių ir regioninių parkų, Lietuvos šikšnosparnių globos ir teriologų draugijų specialistais.

REKLAMA

Tą naktį ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų Europos valstybių žmonės susirinks į panašius renginius. Šikšnosparniams skirta naktis Europoje organizuojama nuo 1997 metų, Lietuvoje - nuo 2000-ųjų. Tokio dėmesio šie gyvūnai susilaukė dėl to, kad visame žemyne jų populiacijos sparčiai nyksta.

Keliolika šikšnosparnių rūšių, dar XX amžiaus viduryje plačiai ir gausiai paplitusių Europoje, pastaruoju metu beveik visai išnyko. 1991 metais Vakarų Europos šalys pasirašė Europos šikšnosparnių apsaugos sutartį, 2001-aisiais prie jos prisijungė ir Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA

Šikšnosparniai yra vieninteliai tikrai skraidantys žinduoliai. Jie skraido ir susiranda maisto tamsoje, skleisdami ultragarsą. Dėl naktinio gyvenimo būdo ir šiurpokos išvaizdos šikšnosparniai daugelio tautų folklore laikomi vampyrais ir priskiriami blogio jėgoms, ne vienam iki šiol sukeldami nepagrįstą baimę.

Iš tiesų šie skraidantys žvėreliai yra labai naudingi, nes minta kraują siurbiančiais bei kitais žalingais vabzdžiais, žemės, miškų kenkėjais. Kasnakt vienas šikšnosparnis sugauna po 3-5 tūkstančius uodų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje gyvena 14 šikšnosparnių rūšių. Penkioliktoji - ūsuotasis pelėausis - buvo aptikta tik vieną kartą Biržų krašte, garsiojoje Karvės oloje.

Vienos šikšnosparnių rūšys Lietuvoje būna ištisus metus, kitos tarsi paukščiai žiemą praleidžia šiltesnio klimato kraštuose. Migruojančios rūšys mūsų šalyje išbūna nuo balandžio pradžios iki rugsėjo pabaigos. O pasilikusiems Lietuvoje nuo lapkričio iki kovo - žiemos miego laikotarpis.

Pasaulyje esama apie 1000 šikšnosparnių rūšių, nors kasmet vis atrandamos naujos. Tie žvėreliai būna įvairaus dydžio - kamaninis šikšnosparnis, gyvenantis Tailande, yra tik 3 cm ilgio ir sveria vos 2 gramus. Didžiausieji pasiekia 40 cm ilgį bei 1,5 kg svorį, o išskleistų tokio šikšnosparnio sparnų ilgis - apie 2 metrai.

Krauju mintančiu šikšnosparnių tėra 3 rūšys, kurios aptinkamos tik Pietų Amerikoje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų