REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinis Tauragės gubernatorius

„Balsas.lt savaitės“ žurnalisto tyrime teigiama, jog kriminalinio pasaulio legenda Arūnas Pukelis, pravarde Švinius, turi įtakingų užtarėjų aukščiausiuose sluoksniuose, todėl gali nevaržomai mėgautis gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA

Šviniaus vardas daugeliui Lietuvoje siejasi su persekiojamo gangsterio įvaizdžiu. Tačiau skandalingose istorijose neretai minimas sportiško sudėjimo 40-metis tauragiškis nesislapsto. Nebent nuo pašnekinti jį mėginančių žurnalistų.

REKLAMA

Yra žmonių, kurie A. Pukelį lygina net su garsiuoju Rusijos šnipu Andrejumi Lugovojumi, kuris yra pagrindinis įtariamasis buvusio saugumo darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nužudymo byloje.

Reikėjo daug laiko ir kantrybės, kad įkalbinčiau jį susitikti. Tačiau sutartą susitikimo dieną jis taip ir neatsiliepė mobiliuoju telefonu.

Ryšiai vedė į prezidentūrą

A. Pukelis yra kelis kartus teistas ir ne kartą buvo suimtas. Vienu metu jam net nebuvo leidžiama įvažiuoti į kelias šalis. Savo vardų nepanorę atskleisti Tauragės verslininkai ir valdininkai savaitraščiui „Balsas.lt savaitė“ teigė, kad A. Pukeliui paklūsta visi – nuo aukščiausių teisėsaugos pareigūnų iki politikų.

REKLAMA
REKLAMA

Šį veikėją iki šiol geri santykiai sieja ir su buvusiu prezidento patarėju, dabar advokatu Rimu Andrikiu. Jis Švinių gina ir neseniai plačiai nuskambėjusioje byloje dėl konflikto su buvusiu Tauragės rajono vicemeru Raimondu Matemaičiu.

Daugiau nei prieš dešimt metų dėl pernelyg draugiškų ryšių su tuo metu Tauragės reketininkų lyderiu laikytu Šviniumi tuometis prezidento Algirdo Brazausko patarėjas valstybės ir teisės klausimais R. Andrikis turėjo palikti šį postą.

Trauktis iš atsakingų pareigų teko, kai žurnalistai paviešino slapta įrašytus A. Pukelio pokalbius telefonu su įvairiais aukštais pareigūnais, tarp jų – ir su R. Andrikiu. Švinius prezidento patarėją vadino Rimuku, kvietė su   A. Brazausku atvykti paviešėti į Tauragę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bentley“ ir nuosavi lėktuvai

Su „Balsas.lt savaite“ susitikęs vienas Lietuvos kontrabandos lopšiu vadinamos Tauragės verslininkas teigė, kad seniai praėjo laikai, kai tauragiškiai garsėjo kaip nuo realybės atitrūkę provincijos vaikėzai.

„Dabar jauni kontrabandininkai prabangiu gyvenimu pritrenkia tauragiškius. Jie milžinišku greičiu po miestą laksto naujutėliais automobiliais „Bentley“, o sutemus persėda į privačius lėktuvus“, − pasakojo vyras.

Tauragė laikoma svarbia tabako tranzito karalyste. Tuo užsiimančios kriminalinės grupuotės gauna nemažai pinigų, tačiau kalbama, kad Švinius tokiu būdu didžiulių turtų nebeužsidirba.

REKLAMA

Iš medžioklių – į elito pobūvius

A. Pukelis Tauragėje esančiuose savo prabangiuose namuose, kur gyvena žmona Rita ir jau pilnamečiai poros vaikai, apsilanko vis rečiau. Tai patvirtino ir laikraščio „Tauragės kurjeris“ redaktorius Renaldas Malychas.

„Jis atvyksta tik į medžioklę, nes turi šiam pomėgiui skirtus didžiulius plotus. Prieš keletą metų laimėjo konkursą ir iki šiolei iš vietos urėdijos nuomojasi šias žemes.

Manau, kad prieš kiekvienus rinkimus Tauragėje žiniasklaida šį žmogų pernelyg išaukština“, − teigė „Tauragės kurjerio“, kai kurių šaltinių teigimu, siejamo su pačiu Šviniumi, vadovas.

REKLAMA

Pastaraisiais metais A. Pukelis gerokai dažniau pastebimas Vilniuje garsių verslininkų, politikų ir pramogų pasaulio veikėjų draugijoje.

Kurį laiką jis artimai bičiuliavosi su dabartine buvusio vidaus reikalų ministro širdies drauge.

Švinių pažįstantys žmonės buvo šokiruoti, kai prieš keletą metų tiesiogiai iš Alytaus transliuojamoje „Auksinių svogūnų“ šventėje pamatė jį su drauge Vestina įsitaisiusius pirmoje eilėje greta politikų Artūro Paulausko ir Gedimino Jakavonio bei jų sutuoktinių.

„Jis tikrai nėra mano draugas. Greičiau vienas tų, kurie mane iki šiol ne itin šiltai turėtų prisiminti, − teigė buvęs generalinis prokuroras A. Paulauskas. – Taip susodino mus šventės rengėjai. Prisipažinsiu, kad renginiui įsibėgėjus pastebėjau, jog netoliese sėdi Švinius. Stebėdamas renginį jis pats jautėsi nepatogiai, kai jį nužvelgdavo aplinkiniai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangus vasaros nuotykis

Kurį laiką iš kriminalinių suvestinių pasitraukęs A. Pukelis su trenksmu į jas grįžo, kai pernai vasarą įsiplieskė konfliktas su dabartiniu Tauragės apskrities viršininko pavaduotoju R. Matemaičiu.

Praėjusių metų birželio 2-osios vakarą A. Pukelis, vairuodamas prabangų mersedesą, užblokavo R. Matemaičio automobilį, jam grasino, apspjaudė mašinos stiklą.

Vyras buvo uždarytas į areštinę. Teigiama, kad išėjęs į laisvę nuvyko pas vieną Tauragės savivaldybės tarybos narį ir liepė perduoti R. Matemaičiui, kad šis skubiai atsiimtų pareiškimą iš policijos.

REKLAMA

Priešingu atveju grasino valdininką atleisti iš pareigų. A. Pukelio žodžiai išsipildė – po kelių dienų R. Matemaitis buvo nušalintas nuo vicemero pareigų.

Dabar dėl šio incidento teismų slenksčius minantis R. Matemaitis  „Balsas.lt savaitei“ teigė: „Panašu, kad konfliktas kilo dėl to, jog prieš jį važiuodamas parodžiau posūkį. Matyt, jis įpratęs, kad visi važiuoja iš paskos. Visi jo bijo, bet aš neišsigandau. Gerbiu save, nenorėjau prieš mašinoje sėdinčius vaikus pasirodyti, kad esu negarbingas žmogus. Liūdna, kad iki šiol visi paklūsta žmogui, kuris akivaizdžiai rodo savo žemą lygį ne tik prieš mane, bet ir prieš artimuosius. Peršasi išvada, kad visa Tauragės valdžia jo kišenėje.“

REKLAMA

Legalizuodavo nešvarius pinigus

Šviniaus ir jo bičiulių gaujos veiklą akylai stebintys tauragiškiai teigė, kad šie asmenys ilgus metus siekė didelės įtakos šalies politikoje ir versle. Jie papirkinėjo, baugino, organizavo išpuolius, prievartavo, šantažavo ir grasino. 

Prieš 10 metų Tauragėje sklandė kalbos, kad A. Pukelis ne tik miesto, bet ir šalia jo veikiančiose degalinėse per tarpininkus sukeldavo kainas. Todėl tauragiškiai įsigyti degalų vykdavo į Šilalę. Iš nelegalios veiklos „švininiai“ gaudavo šimtus tūkstančių litų, o neteisėtai įgytais pinigais darė didžiulę įtaką politikai bei verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie nesibaimino nelegalius pinigus investuoti į legalų verslą ir kurti netikras firmas bei jų imperijas, kuriose iki šiol kursuoja nusikalstamu būdu įgyti pinigai.

Teigiama, kad į Švinių kaip dosnų finansinį rėmėją kreipėsi per ekonomikos sunkmetį ant bedugnės slenksčio atsidūrusios žinoms bendrovės.

Pernai vasarą gerai žinomos vienos buitine technika prekiaujančios bendrovės akcininkai po neilgai trukusių derybų iš A. Pukelio sulaukė rimtų „įspėjimų“, kad jo bičiuliai  pernelyg brangiai įsigijo sovietiniais metais Kaune pastatytą popieriaus fabriką. Dėl šio įvykio A. Pukelis buvo priverstas dviems paroms išbandyti areštinės gultus.

REKLAMA

TIK FAKTAI

A. Pukelis dėl neįprastos fizinės jėgos nuo jaunystės yra vadinamas Šviniumi.

Tauragėje kalbama, kad dar būdamas paauglys Švinius per imtynių treniruotę įveikė trenerį.

A. Pukelis studijavo Tarptautinėje verslo mokykloje.

Tauragiškiai verslininkai jį vadina išsilavinusiu, tačiau neprognozuojamu veikėju.

Buvusi populiarios laidos „Be tabu“ vedėja Ramunė Pečiulienė sumainė aukso žiedus su A. Pukelio buvusiu bičiuliu Egidijumi Kura ir pasirinko sutuoktinio pavardę. Vestuvių ceremonijoje dalyvavo ir A. Pukelis.

REKLAMA

2001-aisiais šie vyrai turėjo nemalonumų Vokietijoje. Jų automobilyje buvo rasta 270 tūkst. nedeklaruotų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (apie 1,5 mln. litų), supakuotų į dėžutes.

Kalbama, kad A. Pukelis ir E. Kura neseniai tapo mirtinais priešais. Vilniuje gyvenantis E. Kura yra saugomas policijos.

ANONSAS

KITAME „BALSAS.LT SAVAITĖS“ NUMERYJE SKAITYKITE, kas A. Pukelį sieja su žinomais futbolo pasaulio veikėjais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų