REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbdaviai ir kiti juridiniai naudos gavėjai privalo iki šių metų vasario 15 dienos turi pateikti duomenis apie gyventojų 2007 metais patirtas išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gavo apie 102 tūkst. mokesčius išskaičiuojančių asmenų (darbdavių) pateiktų deklaracijų ir gražino daugiau nei 328 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokos.

REKLAMA

VMI atkreipia dėmesį, kad darbdaviai daro daug klaidų, nurodydami asmens duomenis ir kodus.
Dar daugiau klaidų, dėl kurių mokesčių mokėtojai laiku nesulaukė GPM permokos grąžinimo, darė kompiuteriais prekiaujančios bendrovės: 23 įmonės pateiktą informaciją koregavo daugiau nei 15 kartų, o viena įmonė tai darė net 54 kartus. Vis dėlto klaidų "rekordininkė" – draudimo bendrovė, tikslinusi duomenis 59 kartus.

"Dėl neteisingai pateiktos informacijos daugiausia nukenčia mokesčių mokėtojai – gyventojai, laukiantys GPM permokos. Jei gyventojo elektroniniu būdu pateiktos deklaracijos duomenys nesutampa su VMI turima informacija, kurią klaidingai pateikė darbdaviai ar tretieji asmenys, dalis išlaidų grąžinama vėliau nei per 10 dienų nuo elektroninės deklaracijos pateikimo – tik tada, kai pateikiama tiksli informacija", - perspėja D. Daugirda.

REKLAMA
REKLAMA

Anot viršininko pavaduotojo, šiemet iš bendrovių tikimasi tikslesnių deklaracijų, mat tiek 2007-asiais, tiek ir 2008 m. įmonės, dariusios daug klaidų, teikiant informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas, buvo konsultuojamos, siunčiami laiškai, VMI specialistai su buhalteriais bendravo individualiai.

Informaciją apie gyventojų patirtas išlaidas turi pateikti:

Juridiniai asmenys, iš kurių nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais įsigijo asmeninius kompiuterius su programine įranga ar jų elementus ir/arba interneto prieigą ir/arba interneto prieigai įrengti reikalingą įrangą;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvybės draudimo bendrovės, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo gyvybės draudimo įmokas;

Kredito įstaigos ir lizingo bendrovės, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo palūkanas už suteiktus kreditus gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti ar sumokėtas už gyvenamojo būsto lizingo (išperkamosios nuomos) palūkanas;

Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondas ir kredito įstaigos, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais grąžino paskolas (jų dalis), skirtas studijų, kurių metu įgyjamas aukštasis išsilavinimas ir (ar) suteikiama kvalifikacija, apmokėjimui padengti;

REKLAMA

Universitetai ir kolegijos, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo įmokas už studijas;

Lietuvos Respublikoje įregistruoti pensijų fondai, kuriems nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais sumokėjo įmokas į papildomo savanoriško pensijų kaupimo fondus.

Informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas darbdaviai ir tretieji asmenys patogiausiai ir greičiausiai gali pateikti naudodamiesi Elektronine deklaravimo sistema. Elektronine forma pateikta informacija taip pat ir greičiau apdorojama.

Daugiau informacijos galima rasti mokesčių inspekcijos interneto svetainėje www.vmi.lt arba paskambinus į Mokesčių informacijos centrą nemokamu telefonu 1882.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų