REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vaiko raidos centras Žvėryne (nuotr. Fotodiena.lt)

Psichiatras, Vilniaus universiteto profesorius Dainius Pūras negaili kritikos laiką švaistantiems Lietuvos valdininkams. Šiandien Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje turėtų būti pristatytas SAM vadovybės planas dėl Vaiko raidos centro.

12

Psichiatras, Vilniaus universiteto profesorius Dainius Pūras negaili kritikos laiką švaistantiems Lietuvos valdininkams. Šiandien Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje turėtų būti pristatytas SAM vadovybės planas dėl Vaiko raidos centro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viltis, kad naujas Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela nutrauks nevykusių sprendimų grandinę ir padės atgaivinti ilgai žlugdytą Vaiko raidos centro veiklą, virsta neviltimi, - socialiniame tinkle rašo D. Pūras.

REKLAMA

Pažadai lieka pažadais

Prieš kelerius metus VRC buvo pažadėta, kad jau šių metų rugsėjį jie pradės naujose erdvesnėse patalpose, tačiau rugpjūtį paaiškėjo, kad centras dar kelerius metus turėtų veikti senuosiuose pastatuose Vilniaus Žvėryno mikrorajone.

Tuometinė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtino, kad centro veiklai nuspręsta atnaujinti Vaikų ligoninės Santariškėse patalpas, tačiau prieš pradedant rekonstrukciją Vaikų ligoninė turi išsikelti į šalia statomą naują pastatą. Įkurtuves Santariškėse Vaikų raidos centrui ministrė žadėjo 2017 ar 2018 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pūras:  medicinos elitas tebemąsto taip, kaip lietuvius išmokino sovietai

Nuo 2013 metų rudens, kai įgriuvo Vaikų raidos centro stogas, įstaigos pagrindinis korpusas yra uždarytas.

„Turbūt mūsų medicinos elitas ir jo kontroliuojami politikai tebemąsto taip, kaip lietuvius išmokino sovietai. "Normaliems vaikams" gydyti reikia pastatyti naują korpusą, o kadangi Vaiko raidos centras gydo vaikus, kurie yra nenormalūs, tai jiems juk nesvarbu“ - kaip ir kur gydyti. Tegul tik džiaugiasi trupiniais nubyrėjusiais nuo akademinės medicinos puotos, nes galėtų ir išvis nieko negauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl bet kuri Lietuvos valdžia, kiek besikeistų ministrai, taip lengvai pasiduoda įtikinėtojams, tvirtinantiems, kad velniop tas 26 metus kurtas Vaiko raidos centro modelis, ir kad vaikus su raidos ir psichikos sutrikimais gydyti bus galima bet kaip ir bet kur? Kai investuojama į chirurgiją, kardiologiją, kitas "elitines" medicinos sritis, ministrai dar ir kaip įsiklauso į tos srities ekspertų patarimus. Ir milijonų tada nebūna gaila - kiek ekspertai pasako, tiek politikai ir suranda "paieškoję".

Bet kai sprendžiamas labiausiai apleistos mūsų medicinoje srities klausimas - kaip artėti prie tarptautinių standartų gydant Lietuvos vaikus su raidos ir psichikos sutrikimais, tęsiasi kažkoks užkeikimas. Jei jau universitetinei klinikai - Vaiko raidos centrui - vėl ir vėl išsukinėjamos rankos išprievartaujant Centro darbuotojus paklūsti apgailėtiniems sprendimams, jei SAM vadovybė ir Vilniaus universiteto (Santariškių) ligoninė atkakliai ignoruoja šiems vaikams tinkamai gydyti būtinus reikalavimus ir ypatumus, tai kokios paslaugų kokybės gali tikėtis šie vaikai kitose Lietuvos įstaigose?

REKLAMA

Štai šitaip Lietuvos valdžia "įgyvendina" JT neįgaliųjų teisių komiteto bei JT Vaiko teisių komiteto rekomendacijas, Lietuvos Psichikos sveikatos strategiją, XVI Vyriausybės programą, ir daugkartinius politikų pažadus pagaliau atsigręžti į skausmingiausias ir labiausiai apleistas problemas, tokias kaip vaikų psichikos sveikata“, - socialiniame tinkle rašo D. Pūras.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų