REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Grumtynės prie Rados Kijeve (nuotr. SCANPIX)

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Heraščenka savo feisbuko paskyroje praneša, kad šalia Aukščiausiosios Rados vykstančio piketo metu užfiksuotas nusikaltimas – į pastatą saugančius pareigūnus buvo mesta kovinė granata. Žiniasklaida praneša apie kelias dešimtis sužeistųjų, tarp kurių dauguma pareigūnų ir keli žurnalistai. „hromadske.tv“ praneša, kad išpuolio metu žuvo vienas pareigūnas, dar trys šiuo metu yra sunkios būklės.

9

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Heraščenka savo feisbuko paskyroje praneša, kad šalia Aukščiausiosios Rados vykstančio piketo metu užfiksuotas nusikaltimas – į pastatą saugančius pareigūnus buvo mesta kovinė granata. Žiniasklaida praneša apie kelias dešimtis sužeistųjų, tarp kurių dauguma pareigūnų ir keli žurnalistai. „hromadske.tv“ praneša, kad išpuolio metu žuvo vienas pareigūnas, dar trys šiuo metu yra sunkios būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Provokacija prie Aukščiausiosios Rados pavyko! Ką tik į pastatą saugančius pareigūnus buvo mesta kovinė granata. Keli Nacionalinės Gvardijos kariai buvo sunkiai sužeisti, jų gyvybėms gresia pavojus. VRM vykdo operaciją siekiant nustatyti ir suimti provokatorius“, – rašo A. Heraščenka.

REKLAMA

Vėliau politikas pranešė, kad vienas iš pareigūnų ligoninė mirė dėl tiesioginio pataikymo į širdį. A. Heraščenkos teigimu, užpuolikai sumaištyje panaudojo šaunamąjį ginklą. Nusikaltėliai, įvykdę kraupų nusikaltimą, šiuo metu yra ieškomi. „Jis mirė ant operacinio stalo“, – nurodė Nacionalinės gvardijos atstove. Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heršačenka sakė, kad 25-metų auka buvo šauktinis ir dar pridūrė, kad kai kurie protestuotojai panaudojo ne tik granatas, bet ir šaunamuosius ginklus. Vėliau ši informacija buvo patikslinta – pareigūną pražudė ne šaunamasis ginklas, o krūtinę sudraskęs sprogmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios dešimtys pareigūnų ir protesto mitingo narių buvo sužeisti galingam sprogimui pirmadienį nugriaudėjus prie Ukrainos parlamento per demonstraciją, kurioje buvo reiškiamas nepritarimas dėl reformų, turinčių suteikti didesnę autonomiją prorusiškiems separatistams šalies rytuose, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Keli sukruvinti žmonės, tarp kurių buvo policininkų ir tikriausiai žurnalistų, gulėjo ant žemės prie parlamento pastato, sakė ten esantis AFP žurnalistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po tragedija pasibaigusio sprogimo prie Rados konfliktas tarp mitinguojančiųjų ir pareigūnų persikėlė prie viešbučio „Kiev“.

Sprogmenį metęs asmuo jau sulaikytas

Tuo tarpu Ukrainos vyriausybė naujienų agentūrai „Unian“ pranešė, kad prie Aukščiausiosios Rados buvo susprogdinta kovinė granata. Sprogmenį metęs nusikaltėlis jau sulaikytas, šiuo metu yra nustatinėjama jo tapatybė, žurnalistams papasakojo Kijevo milicijos atstovas Aleksandras Tereščukas.

Per riaušes prie parlamento sulaikyta apie 30 asmenų. „Daugiau kaip 30 asmenų jau sulaikyta. Jų bus dar daugiau“, – parašė savo „Facebook“ paskyroje vidaus reikalų ministras A.Avakovas.

REKLAMA

Dar jis nurodė, kad granatų mėtytojas sučiuptas, iš jo atimtos granatos; tarp jų buvo ir didelės naikinamos galios granata F-1, vadinamoji „limonka“.

Susirėmimai su Aukščiausiąją Radą saugančiais pareigūnais prasidėjo po parlamentarų balsavimo dėl Konstitucijos pakeitimų, kurie buvo numatyti pagal Minsko susitarimus, – dėl šalies decentralizacijos.

Kitas leidinys, „unian.net“, situaciją prie Rados vadina „radikalų-provokatorių išpuoliu“. Teigiama, kad minioje buvo žmonių, kurie mėtė į pareigūnus akmenis ir bandė trankyti juos didelėmis lazdomis. Konfliktas su teisėsaugininkais prasidėjo, kai dalis protestuojančiųjų, sužinoję Rados balsavimo rezultatus, nusprendė išardyti metalinę užkardą. 

REKLAMA

Per susirėmimą su protestuotojais prie Aukščiausiosios Rados sužeista 90 milicininkų

Prie Ukrainos parlamento pastato Kijeve pirmadienį buvo sužeista apie 90 milicininkų, kurie mėgino palaikyti tvarką, bet kilo riaušės, parlamentui pritarus reformai, suteikiančiai daugiau galių sukilėliams Ukrainos rytuose, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Apie 90 sužeista prie Rados (parlamento), kai kurių būklė kritiška“, – parašė savo„Facebook“ paskiroje vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

Per susirėmimą į tvarkos sergėtojus buvo mesta granata.

Ukrainos parlamentas pritarė reformai, suteiksiančiai daugiau autonomijos prorusiškam rytiniam regionui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kijeve protestuotojai pirmadienį susirėmė su policija, kai įstatymų leidėjai preliminariai pritarė konstitucijos pataisoms, suteikiančioms didesnę autonomiją prorusiškiems separatistams šalies rytuose. 

Prie Aukščiausiosios Rados pastato taip pat driokstelėjo sprogimas, o naujienų agentūra „Unian“ nurodė, kad į parlamentą saugančius Nacionalinės gvardijos karius buvo sviesta granata, kurios sprogimas sužeidė apie 15 žmonių, kai kuriuos – sunkiai.

Keli sukruvinti žmonės, tarp kurių buvo policininkų ir tikriausiai žurnalistų, gulėjo ant žemės prie parlamento pastato, sakė ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

REKLAMA

Vakarų šalių palaikomos konstitucijos reformos turi būti priimtos pagal vasarį Minske pasirašytą taikos susitarimą, raginantį Kijevą atlikti valdžios „decentralizaciją“ iki šių metų pabaigos.

Tačiau kritikai tuos pakeitimus laiko nukreiptais prieš Ukrainą.

Iš viso 265 įstatymų leidėjai balsavo už tas reformas per audringą posėdį, kurio metu vyko protestai tiek Aukščiausiosios Rados viduje, tiek prie jos pastato.

Nors projektui buvo pritarta 39 balsais daugiau negu reikia, kad jis būtų patvirtintas, kol kas sunku pasakyti, ar šalies prezidento Petro Porošenkos politiniam blokui ir jo vyriausybei pavyks užsitikrinti 300 balsų, kurių reikia, kad reformos būtų patvirtintos per vėliau šiais metais vyksiantį antrąjį ir galutinį balsavimą.

REKLAMA

AFP žurnalistai nurodė, kad su policija susirėmė dešimtys demonstrantų. Policija paleido bent vieną dūminį užtaisą, nuo kurio prie parlamento pasklido juodų dūmų debesis.

Abi pusės taip pat leido ašarines dujas, teigė vienas AFP korespondentas.

Prieštaringai vertinamas reformas ragino priimti Kijevo sąjungininkai Vakaruose, kurie jas laiko dalimi pastangų užbaigti ginkluotą konfliktą Ukrainos rytuose, per pastaruosius 16 mėnesių nusinešusį daugiau negu 6,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Šis pataisų projektas įžiebė įtemptus debatus Ukrainoje, o kritikai, tarp jų ekspremjerė Julija Tymošenko, laiko jį mėginimu įteisinti faktinę separatistų kontrolę dalyje šalies teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie pakeitimai suteikia didesnes galias regionų ir vietos valdžios atstovams, taip pat rytinėse teritorijose, kurias šiuo metu kontroliuoja sukilėliai.

Vis dėlto jie nepateisina separatistų lūkesčių ir nesuteikia pusiau autonominio statuso rytiniam pramonės regionui, kurio jie siekė.

Svarstomame teisės akto projekte sakoma, kad to regiono statusas turi būti nustatytas atskiru įstatymų.

 

Ukrainos parlamento pirmininkas reikalauja nubausti neramumų Kijeve kaltininkus

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Hroismanas paragino teisėsaugos institucijas nedelsiant rasti susirėmimų prie parlamento pastato kaltininkus, o už juos atsakingus politikus – prisiimti atsakomybę.

REKLAMA

„Aš, būdamas parlamento pirmininku, reikalauju, kad teisėsaugininkai nedelsiant surastų kaltuosius, juos suimtų ir kiekvieną jų nubaustų, o politiniai veikėjai, kurie iki to privedė, turi prisiimti visą atsakomybę“, – sakoma parlamento pirmininko pareiškime, kuris skelbiamas Aukščiausiosios Rados interneto svetainėje.

Pasak V.Hroismano, prie parlamento rūmų sienų įvykdytas „teroristinis aktas“.

„Aš manau, kad visa atsakomybė už įvykius tenka ne tik tiems, kurie metė granatą į taikius teisėsaugos pareigūnus, bet ir tiems, kurie čia juos (protestuotojus) atvedė, kurie ragino nepaklusti. Jie turi prisiimti politinę atsakomybę už tai, kas šiandien įvyko“, – pareiškė jis.

Aukščiausiosios Rados vadovas taip pat pabrėžė, kad negalima leisti, jog šalies viduje kiltų „antrasis frontas“.

„Tai gali būti naudinga tik Ukrainos priešams“, – pareiškė V.Hroismanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų