bobausis

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „bobausis“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „bobausis“.

Nuodingų grybų poveikis: ląstelių irimas, koma, traukuliai ir mirtis

Sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. Pirmuoju atveju negalavimai yra susiję su virškinimo sutrikimais. Kadangi grybai yra sunkiai virškinamas maistas, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, gali skųstis sunkumu skrandyje, skausmu epigastriume, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu. Tačiau šie, per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas, informuoja Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras.
Lietuva 2014-09-18

Pavojingo grybo priešnuodis

„Kaip paruošti bobausius, kad jie būtų nekenksmingi“, – klausia Julius iš Radviliškio rajono. Atsako gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas. Bobausiai, nors ir labai kvapnūs, yra nuodingi grybai – juose esanti veiklioji medžiaga giromitrinas kenkia kepenims. Tačiau žmonės vis tiek juos valgo. Todėl prasidėjus bobausių sezonui, kasmet pas medikus patenka šiais grybais apsinuodijusių žmonių. Taip galbūt nenutiktų, jei bobausiai būtų tinkamai paruošiami.
2014-05-03

Pavasarinis grybas bobausis – ką reikia žinoti?

Pirmieji pavasariniai grybai – bobausiai ((lot. Gyromitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frühjahrslorchel), tai daugumos  gurmanų  mėgstami grybai, tačiau, kaip informuoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė, juos reikėtų vartoti labai atsakingai. Bobausio kepurėlė yra beformė, vingiuotai raukšlėta, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio.
2012-05-02
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų