• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina laimėjo barščių karą su Rusija. Rusija ilgą laiką bandė savintis tradicinio ukrainietiško patiekalo kilmę, tačiau tarptautinė organizacija UNESCO kartą ir visiems laikams išsprendė ginčą. Barščiai – ukrainietiški.

Ukraina laimėjo barščių karą su Rusija. Rusija ilgą laiką bandė savintis tradicinio ukrainietiško patiekalo kilmę, tačiau tarptautinė organizacija UNESCO kartą ir visiems laikams išsprendė ginčą. Barščiai – ukrainietiški.

REKLAMA

Tamsiai raudoni barščiai, šakelė krapų ir šaukštas riebios grietinės… Ukrainiečiai nuo šiol gali džiaugtis tuo, kad tradiciniai barščiai pripažinti ukrainietišku patiekalu. O tai reiškia, kad Ukraina nuskynė pergalę ne vieną šimtmetį besitęsiančiame kulinariniame kare su Rusija.

Barščius Ukrainos kultūros paveldu pripažino Paryžiuje įsikūrusi JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO. Tai ukrainiečių vertinama kaip pergalė: „Manau, Ukrainai tai pergalė. Turint omeny, kad Rusija nuolat savinasi mūsų istoriją, kultūrą ir nacionalinius patiekalus. Jie visada sakė, kad barščiai yra jų nacionalinis patiekalas. Todėl manau, kad oficialus pripažinimas Prancūzijoje yra mūsų pergalė.“

Rusijos reakcija į JT agentūros sprendimą dėl barščių buvo tokia, kokios ir galima tikėtis – oficialioji Maskva ėmė svaidytis pareiškimais apie Kyjivo nacionalizmą. Tiesa ta, kad Ukrainoje barščiai buvo gaminami nuo neatmenamų laikų, o Rusijoje paplito tik sovietmečiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, barščiai yra Ukrainos paveldas. Skanius barščius gali išvirti tik ukrainietis“, – sako virtuvės šefas Yevhenij Maršal.

REKLAMA

Barščių receptų, anot Kyjive dirbančio šefo, yra ne vienas. Tradiciškai barščiams išvirti reikia bulvių, svogūnų, morkų, kopūstų, žinoma, burokėlių, pomidorų ir mėsos.

Burokėliai į ukrainietiškų barščių sultinį keliauja tik po to, kai būna patroškinami keptuvėje: „Barščiai yra patiekalas, be kurio negali egzistuoti ukrainiečių šeima. Pati esu šeimininkė ir dažnai verdu barščius. Tai ypatingas patiekalas.“

UNESCO ne tik pripažino barščius Ukrainos paveldu, bet ir paskelbė, kad patiekalui būtina nedelstina apsauga. Ir tai suprantama, juk Maskva ne tik griauna Ukrainą fiziškai, bet ir bando ištrinti jos identitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų