• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suši jau seniai pristatomas kaip sveikas, madingas patiekalas. Dažnas įsitikinęs, kad tai maistingas, skanus ir kiek brangesnis maistas. O juk ne vienas mano, kad brangiau, reiškia geriau.

29

Suši jau seniai pristatomas kaip sveikas, madingas patiekalas. Dažnas įsitikinęs, kad tai maistingas, skanus ir kiek brangesnis maistas. O juk ne vienas mano, kad brangiau, reiškia geriau.

REKLAMA

Deja, mokslininkai skelbia itin prastą žinią suši mėgėjams. Dėl žalio maisto valgymo, didėja grėsmė užsikrėsti parazitais.

Kovos su ligomis ir prevencijos centro atstovų teigimu, valgant sušius, galima užsikrėsti žuvų liga, kurią sukelia parazitiniai kirminai. Jų lervų kiaušiniai kartu su žalia, neapdorota žuvimi keliauja pas naują šeimininką – t. y. į žmogaus organizmą.

Lervos su žuvimi keliauja labai lengvai ir gali sukelti karščiavimą, viduriavimą ir vėmimą.

Nors ši liga yra žinoma, gydytojų grupė bando labiau atkreipti žmonių dėmesį ir susirūpinti sušio valgymu. Portugalijoje gyvenančiam vyrui ši liga buvo neseniai diagnozuota.

REKLAMA
REKLAMA

Lisabonoje esančiame Egas Moniz ligoninės gastroenterologijos departamente dirbanti daktarė Joana Carmo paskelbė publikaciją šia tema.. Kalbėdama CNN, J. Carmo, kuri parašė knygą apie šią ligą, sakė:

REKLAMA

„Europos šalyse užsikrėtimo atvejų šia liga yra daugiau nei manėme. Vienas tyrimas parodė, kad Anisakis simplex (dažniausiai aptinkama infekcijos rūšis) buvo rasta net 39,4% nuo šviežios skumbrės, skirtingose žuvų rinkose, esančiose Granadoje, Ispanijoje“, – teigė mokslininkė.

Be to, ji pridūrė, kad kitas tyrimas parodė, jog patikrinus penkių didžiausių Ispanijos prekybos centrų žuvies produkciją, net 56 proc. jos nustatyti žuvų užkratai.

REKLAMA
REKLAMA

CNN teigimu, Japonijoje per metus fiksuojami 2000-3000 užsikrėtimo šia liga atvejai.

Visgi, jeigu jūs esate dideli žuvies ir sušio mėgėjai, turėtumėte nedelsdami imtis prevencinių priemonių jau dabar – žuvį ir jos produktus reikėtų valgyti prieš tai atšaldžius arba pagamintus aukštoje temperatūroje. Šaltis arba aukšta temperatūra naikina lervas, todėl geriau žuvį valgyti apdorotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų