• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas patiekalas ar maisto produktas turi savo riziką ir pavojų, jeigu bus nesilaikoma tam tikrų taisyklių. Dažnas apie tai pamiršta, kai vienas ar kitas patiekalas tampa masiškai populiarus, madingas.

29

Kiekvienas patiekalas ar maisto produktas turi savo riziką ir pavojų, jeigu bus nesilaikoma tam tikrų taisyklių. Dažnas apie tai pamiršta, kai vienas ar kitas patiekalas tampa masiškai populiarus, madingas.

REKLAMA

Mokslininkai skelbia, kad taip šįkart nutiko su itin pastaruoju metu populiaru maistu – sušiais. Dažniau nurodant jo naudą, privalumus, pamirštamos taisyklės ir grėsmės. O jų tikrai yra. Kaip nurodoma specialistų ataskaitose, dėl žalio maisto vartojimo, didėja grėsmė užsikrėsti parazitais.

Kovos su ligomis ir prevencijos centro atstovų teigimu, valgant sušius, galima užsikrėsti žuvų liga, kurią sukelia parazitiniai kirminai. Jų lervų kiaušiniai kartu su žalia, neapdorota žuvimi keliauja pas naują šeimininką – t. y. į žmogaus organizmą.

Lervos su žuvimi keliauja labai lengvai ir gali sukelti karščiavimą, viduriavimą ir vėmimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ši liga yra žinoma, gydytojų grupė bando labiau atkreipti žmonių dėmesį ir susirūpinti sušio valgymu. Portugalijoje gyvenančiam vyrui ši liga buvo neseniai diagnozuota.

REKLAMA

Lisabonoje esančiame Egas Moniz ligoninės gastroenterologijos departamente dirbanti daktarė Joana Carmo paskelbė publikaciją šia tema.. Kalbėdama CNN, J. Carmo, kuri parašė knygą apie šią ligą, sakė:

„Europos šalyse užsikrėtimo atvejų šia liga yra daugiau nei manėme. Vienas tyrimas parodė, kad Anisakis simplex (dažniausiai aptinkama infekcijos rūšis) buvo rasta net 39,4% nuo šviežios skumbrės, skirtingose žuvų rinkose, esančiose Granadoje, Ispanijoje“, – teigė mokslininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, ji pridūrė, kad kitas tyrimas parodė, jog patikrinus penkių didžiausių Ispanijos prekybos centrų žuvies produkciją, net 56 proc. jos nustatyti žuvų užkratai.

CNN teigimu, Japonijoje per metus fiksuojami 2000-3000 užsikrėtimo šia liga atvejai.

Visgi, jeigu jūs esate dideli žuvies ir sušio mėgėjai, turėtumėte nedelsdami imtis prevencinių priemonių jau dabar – žuvį ir jos produktus reikėtų valgyti prieš tai atšaldžius arba pagamintus aukštoje temperatūroje. Šaltis arba aukšta temperatūra naikina lervas, todėl geriau žuvį valgyti apdorotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų